Panelistit

Paneelissa mukana hallituksen jäsen Olli-Pekka Paasivirta (TYY), pääministeri Juha Sipilä, pj. Iida Laurila (Turun Eurooppanuoret), pj. Kimmo Elo (Schuman-seura), pj. Emma Hokkanen (Eurooppalainen Varsinais-Suomi) ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva.

Europe Direct Varsinais-Suomen kevätkausi käynnistyi vauhdikkaasti kansalaiskeskustelulla Suomen ja EU:n tulevaisuudesta. Yhdessä valtioneuvoston kanslian ja Varsinais-Suomen liiton kanssa järjestetty pääministerin EU-kuulemistunti houkutteli valtion virastotalolle runsaasti nuorta yleisöä. Keskustelu kävikin laidasta laitaan. Siinä vilisivät niin brexit, EU:n tuleva budjetti ja turvallisuuskysymykset kuin varsinaissuomalaisille tärkeät tunnin juna, Itämeri ja positiivinen rakennemuutos.

 

Yleis osallistui mys aktiivisesti


Suomi on aktiivinen toimija EU:ssa

Turun keskustelussa pohdittiin Suomen roolia EU:ssa useista eri kulmista. Pääministeri Juha Sipilä ottikin vahvasti kantaa ja puolsi Suomen aktiivista otetta monissa kysymyksissä.

”Suomi on ollut erittäin aktiivinen mm. puolustusyhteistyön kehittämisessä. Yhdessä Ranskan ja Saksan kanssa saimme jo vuonna 2016 alkuun sen, että nyt alan yhteistyö kehittyy vauhdikkaasti.”

Yleisöä kiinnosti myös se, onko EU:ssa pääministerin mielestä jotain harmillista.

”EU:ssa toimeenpanokyky voisi olla tehokkaampi. Yhteisiä päätöksiä ei aina kaikissa maissa noudateta ja se harmittaa”, pääministeri Sipilä totesi.

Varsinaissuomalaista yleisöä ja panelisteja puhuttivat paljon EU:n tuleva budjettikausi. Keskustelussa huoletti EU-varojen riittävyys maatalouteen, koheesiopolitiikkaan tai vaikkapa tunnin juna -hankkeeseen.

”Puhutaan paljon siitä, että Suomi maksaa niin ja niin paljon ja on nettomaksaja EU:ssa. Suomi hyötyy kuitenkin monin tavoin ja on monessa mielessä myös nettosaaja”, maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva summasi.

Tilaisuus alkoi hyvss hengess

 

Kansalaisjärjestöt tärkeitä EU-keskustelun ylläpitäjiä

Turussa järjestetty pääministerin EU-kuulemistunti on osaa laajempaa maan kattavaa kiertuetta. Taustalla on Ranskan presidentti Macronin taannoin lanseeraama idea ja haaste, johon nyt myös Suomi vastaa.

Turun tilaisuus sai yleisöltä pääosin hyvää palautetta. Aktiivista kansalaiskeskustelua toivoivat niin puhujat, panelistit kuin yleisökin. Myös EU-kriittysyyttä peräänkuulutettiin.

”Pääministeri on tänään Turussa vierailulla ja on hienoa, että voimme nyt keskustella yhdessä. Mutta me kansalaisjärjestöt toimimme kuitenkin täällä joka päivä ja pidämme yllä aktiivista EU-keskustelua, johon kaikki voivat osallistua”, Turun Schuman-seuran puheenjohtaja Kimmo Elo vakuutti.

”Haastamme kaikkia lähtemään mukaan keskustelemaan EU-asioista”, Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Olli-Pekka Paasivirta puolestaan toivoi tilaisuuden lopuksi.

 

Pministeri puhuttamassa Anders Blom ja Olavi Ala Nissil

Toimitusjohtaja, hallituksen pj. Anders Blom ja kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä pääministeri Juha Sipilää jututtamassa.

Mitä agendalla olisi, jos EU perustettaisiin nyt?

– Pääministeri Juha Sipilän avoin EU - kuulemistunti

 

Valtioneuvoston kanslia ja Varsinais-Suomen liitto järjestävät yleisölle avoimen pääministerin EU - kuulemistunnin Valtion virastotalolla (Itsenäisyydenaukio 2) maanantaina 12.3. klo 17 alkaen.

Pääministerin johdolla EU:n tulevaisuutta yleisötilaisuudessa pohtivat Varsinais-Suomen liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva, Turun Eurooppanuorten puheenjohtaja Iida Laurila, Schuman-seuran puheenjohtaja Kimmo Elo, Eurooppalaisen Varsinais-Suomen puheenjohtaja Emma Hokkanen ja Turun Yliopiston Ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Olli-Pekka Paasivirta.

Kyselytunnilla selvitetään, mihin EU:n tulisi keskittyä ja millainen EU:sta tulisi, jos se päätettäisiin perustaa tänään.

Tilaisuuden juontaa toimittaja Lassi Lähteenmäki/ YLE Turku.

 

Pyydämme osallistujia ilmoittautumaan tilaisuuteen 10.3. mennessä osoitteessa: lyyti.in/PMTurku. Kulku tilaisuuteen tapahtuu Virastotalon pääovesta joen puolelta.

Keskustelua voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #munEU. Pääministeri Sipilän EU-kuulemistunti on osa laajempaa EU-keskustelukiertuetta.

Lisätietoja: suunnittelija Niina Ratilainen, p. 050 378 7791

 

Lämpimästi tervetuloa mukaan keskustelemaan!

logot paaministerin EU kuulumiset

https://los.fi/zi46W

Sisämarkkina-alue, liittovaltio vai jotain siltä väliltä – mikä on Euroopan unionin tulevaisuus?

Vuonna 2017 komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin esittelemän Valkoinen kirja Euroopan unionin tulevaisuudesta -julkaisun keskeinen viesti kansalaisille ja jäsenmaille oli, että Euroopan unionin kehittäminen ei ole yksin EU-instituutioiden tehtävä vaan jokaisella unionin kansalaisella on mahdollisuus vaikuttaa. Lisäksi jäsenvaltioilla sekä niiden johtavilla poliitikoilla on keskeinen rooli EU:n kehittämisestä päätettäessä.

Tällä hetkellä Eurooppa keskustelee siitä, pitäisikö EU:n palata pelkäksi tulliliitoksi, jatkaa entiseen malliin vai ottaa ratkaisevia askelia kohti eurooppalaista liittovaltiota?

Avoimen ja konkreettisen keskustelun aika on nyt. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan Euroopan unionin nykytilasta ja tulevaisuudesta:

Aika: Torstai 25.1.2018 klo 10-12
Paikka: Turun yliopisto, Publicum, luentosali Pub 3 (Käyntiosoite: Assistentinkatu 7, Turku)

Tilaisuuden alustajana on yksi valkoisen kirjan keskeisistä kirjoittajista, EU:n komission viestinnästä vastaava neuvonantaja, VTM Aura Salla, joka työskentelee Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimissä European Political Strategy Centressä (EPSC) eli komission sisäisessä ajatushautomossa. Ennen siirtymistä nykyiseen tehtäväänsä Salla toimi kaksi vuotta komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinetin jäsenenä. Salla on toiminut vierailevana luennoitsijana mm. Harvardin ja Pariisin yliopistoissa aiheenaan Euroopan unionin talouspolitiikka.

Tilaisuus on maksuton ja avoinna kaikille kiinnostuneille!

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Schuman-seura ry., Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskus sekä EU:n komission Suomen edustusto.

Lisätiedustelut: Schuman-seuran pj. Kimmo Elo (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

 

Europe Direct Varsinais-Suomi ja Turun kaupungin liikuntapalvelut järjestävät avoimen infotilaisuuden EU:n Erasmus+ Sport -ohjelman rahoitusmahdollisuuksista

maanantaina 5.3.2018 klo 16.00-17.30 Turun Veritas Stadionin Olé-ravintolan kokoushuoneessa, 3. krs, Hippoksentie 6.  

Ohjelman vuoden 2018 hakukierros on parhaillaan käynnissä ja päättyy 5.4.2018. Ohjelmasta tuetaan urheilu- ja liikuntaorganisaatioiden eurooppalaisia yhteistyöhankkeita. Painopisteinä ovat mm. arkiliikunnan lisääminen, hyvien kokemusten jakaminen, tasa-arvon edistäminen ja vapaaehtoistyön kehittäminen. Tilaisuus sopii hyvin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita urheiluun ja liikuntaan liittyvästä kansainvälisestä yhteistyöstä.


OHJELMA

Avaussanat
Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari, Turun kaupungin liikuntapalvelut
EU-tiedottaja Juhana Tuomola, Europe Direct Varsinais-Suomi


Erasmus+ Sport ja kansainvälinen yhteistyö
Vastaava asiantuntija Terhi Liintola, Opetushallitus


Kokemuksia ohjelmasta

*Active Campus Europe -hanke, liikuntasuunnittelija Teija Hakala, Turun yliopisto/Campus Sport     

*Promoting Active Cities Throughout Europe (PACTE) -hanke, toiminnanjohtaja Karolina Mackiewicz, Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry (alustus osin englanniksi)

*European Meetings of Company Sport -hanke, kehittämispäällikkö Jukka Läärä, Lounais-Suomen liikunta ja urheilu ry

 

Keskustelu ja kysymykset

Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tervetuloa – Välkommen!

Lisätietoja tilaisuudesta: EU-tiedottaja Juhana Tuomola, Europe Direct Varsinais-Suomi, puh. 040 358 5704 ja liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari, Turun kaupungin liikuntapalvelut, puh. 0400 334 453.


Lisätietoja Erasmus+ Sport -ohjelmasta 

 

 

 

 

 

http://www.lounaistieto.fi/blog/2017/11/06/sinisen-kasvun-eu-rahoitusinfo-4-12-2017/

Sinisellä kasvulla tarkoitetaan mereen liittyvien teollisuuden alojen välisen yhteistyön lisäämistä ja uusien innovaatioiden kehittämistä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Varsinais-Suomessa on maailmanlaajuisestikin katsottuna erittäin vahva korkean teknologian meriteollisuuden keskittymä, jonka menestyksen vaikutukset ulottuvat koko maakuntaan. Tässä työssä on merkittäviä mahdollisuuksia hyödyntää myös Euroopan unionin rahoitusohjelmia.

Tästä syystä Varsinais-Suomen liitto, Smart Blue Regions -hanke, Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto sekä Europe Direct Varsinais-Suomi järjestävät Sinisen kasvun EU-rahoitusinfon maanantaina 4.12.2017 klo 8:30-12:45 Auriga Business Centerissä (Juhana Herttuan Puistokatu 21, Turku). Tilaisuus on osa Varsinais-Suomen maakuntastrategia- ja kumppanuustyötä, ja tukee myös Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategiaa.

Tule kuulemaan Euroopan meri- ja kalatalousrahaston ajankohtaisista rahoitushauista, BONUS-ohjelmasta, Interreg Baltic Sea Region -ohjelmasta sekä Horisontti2020-ohjelman merellisistä teemahauista. Lisäksi ohjelmassa on yritysten kokemuspuheenvuoroja osallistumisesta Horisontti-hankkeisiin ja tietoa kumppanuustyöstä, sinisestä kasvusta ja älykkäästä erikoistumisesta Varsinais-Suomessa.

Tutustu tilaisuuden ohjelmaan tarkemmin: Sinisen kasvun EU-rahoitusinfo 4.12.2017

Ilmoittaudu 27.11.2017 mennessä!

Tervetuloa!

Lisätietoja tarvittaessa antaa
Projektikoordinaattori Helinä Yli-Knuutila
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 0400 205 112