Museoviraston ja ympäristöministeriön 19.1. julkaistusta tiedotteesta:

Tutkimus: suomalaiset haluavat vaalia kulttuuriympäristöä, mutta peräänkuuluttavat viranomaisten roolia

Valtaosa suomalaisista pitää kulttuuriperinnön ja -ympäristön säilyttämistä tärkeänä, kertoo Suomen ensimmäinen aihetta selvittänyt kansalaisbarometri. Ihmiset ovat valmiita käyttämään rahaa ja aikaa kulttuuriperinnön hyväksi, mutta toisaalta toivovat viranomaisilta aktiivista roolia suojelussa.

Barometrin mukaan suomalaiset mieltävät kulttuuriperinnön tavoiksi, perinteiksi ja kädentaidoiksi (64 %), ihmisten yhteisiksi kokemuksiksi ja tarinoiksi (61 %) sekä kieleksi (58 %). Kulttuuriympäristö liitetään selkeimmin maisemiin (59 %), luontoympäristöön (54 %) ja rakennettuun ympäristöön (48 %). Tärkeimmäksi vaalittaviksi asioiksi vastaajat nimesivät luontoympäristön, tavat, perinteet ja kädentaidot sekä kielen.

"Merkittävä osa vastaajista koki luontoympäristön kuuluvan kulttuuriperintöön tai -ympäristöön, mikä vahvistaa omaa käsitystäni siitä, että rajaa luonnon ja kulttuurin tai luonto- ja kulttuuriympäristön välillä ei käytännössä ole olemassa", toteaa ympäristöneuvos Tuija Mikkonen ympäristöministeriöstä.

Koko tiedote

Kulttuuriperintöbarometrin tulokset

Tietoa kulttuuriperintövuoden eurooppalaisesta teemavuodesta

Lisätiedot:

Erikoissuunnittelija Aura Kivilaakso, Museovirasto, 0295 33 6027, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Yli-intendentti Ulla Salmela, Museovirasto, 0295 33 6251, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Ympäristöneuvos Tuija Mikkonen, ympäristöministeriö, 0295 250 184, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tutkimusjohtaja Jaakko Hyry, Kantar TNS, 09 613 500

 

16.1.2018 6.37

 

Kevään 2018 rahoitushaku päättyy 29.3.

Saaristomeri antaa paljon, nyt on aika antaa takaisin. Jokainen pisara tarvitaan ja näistä pisaroista kasvaa suuri aalto, jossa on voimaa. Laitetaan liikkeelle muutosaalto! Saaristomeren suojelussa tarvitaan meitä kaikkia. Niin kuluttajina, päätöksentekijöinä, elinkeinoelämän edustajina kuin hanketoteuttajinakin.

Saaristomeren Suojelurahasto rahoittaa Saaristomeren tilan parantamiseen tähtääviä tarkoin kohdennettuja ja tehokkaita hankkeita. Saaristomeren Suojelurahaston avoin rahoitushaku on jatkuva ja siihen voi jättää hakemuksenhakijalle sopivana ajankohtana. Hakuprosessissa Saaristomeren Suojelurahaston hoitokunta käsittelee hankeideat ja hakemukset vähintään kaksi kertaa vuodessa ja tekee esitykset Centrum Balticum -säätiön hallitukselle tuettavista hankkeista.

Kevään 2018 rahoitushaku päättyy 29.3. Syksyn hakuaikataulu julkaistaan elokuussa. Juttelen mielelläni hankeideoista. Ota yhteyttä tai osallistu avoimiin aamukahvitilaisuuksiin, joka toinen tiistai aamu, 30.1, 13.2, 27.2, 13.3, 27.3 klo 8.00- 9.00, osoitteessa Vanha Suurtori 7.

Vuodesta 2008 alkaen 45 hanketta Saaristomerellä ja sen valuma-alueella on saanut rahoitusta Saaristomeren Suojelurahaston kautta. Hankkeissa on testattu uusia vesiensuojelumenetelmiä, toteutettu meren siivoustapahtumia, rakennettu kymmenkunta kosteikkoa, mm. Somerolle, toteutettu ruovikonleikkuita umpeenkasvaneissa lahdissa, selvitetty 14 Saaristomeren kylärannan tilaa, kartoitettu vesistön tilan vesiensuojelutason parantamiseksi, laadittu ympäristökasvatus-materiaalia, tuettu valokuvanäyttelyä, kunnostettu virtavesikohteita, tehty jätevesisuunnitelmia haja-asutusalueille ja järjestetty neuvontaa maatiloilla.

Vesiensuojelutyöhön ja tietoisuuden lisäämiseen on vuodesta 2008 alkaen kanavoitu Saaristomeren Suojelurahaston kautta noin 460 000 euroa. Tue hankkeitamme lahjoittamalla varoja. Lahjoituksesi käytetään Saaristomeren tilan parantamiseen tähtääviin konkreettisiin toimenpiteisiin, vesiensuojeluhankkeisiin ja asennekasvatukseen. Myönnetty rahoitus on monessa tapauksessa ollut osarahoitusta, joka on mahdollistanut moninkertaisen rahoitusosuuden muilta rahoittajilta.

Varsinais-Suomen liitto on mukana  Saaristomeren suojelurahaston hoitokunnassa sekä Centrum Balticum -säätiössä.

Lisätietoja:

Saaristomeren Suojelurahaston toiminnanjohtaja Tove Holm, p. 040 556 5426, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Saaristomeren Suojelurahasto on osa Centrum Balticum –säätiötä, www.saaristomerensuojelurahasto.fi

Lehdistötiedote suomeksi ja ruotsiksi


Luontoaiheisen valokuvakilpailun satoa liiton Auragalleriassa

 

Varsinais-Suomen liiton Aulagalleria 1.-31.12.2017

Ratapihankatu 36

arkisin klo 9-15

Lounaistieto ja Varsinais-Suomen liitto järjestivät syksyllä 2017 valokuvakilpailun, jonka aiheena oli Euroopan kulttuuriympäristöpäivien hengessä ihmisen luontosuhteen kulttuurinen perusta. Lounais-Suomen saaristoluontoa, viljelysmaisemia, kotipihoja ja kaupunkiluontoa edustavia kuvia saatiin innokkailta kuvaajilta hyvä otos, ja niitä voi ihailla joulukuussa Varsinais-Suomen liiton Auragalleriassa.

Kuvat on julkaistu //www.flickr.com/photos/161408468@N08/albums/72157690212561654">Flickrissä, ja ne ovat kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä lisenssin CC BY 2.0 mukaisesti. Palkittuihin kuviin voi tutustua myös Lounaistiedossa.

Lisätiedot:

Sara Tamsaari

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0405077109

Maarit Mnty Usva

Maarit Mänty: Usva

 

 

Euroopan kulttuuriymparistopaivat RGB 002

Tervetuloa Turun ammattikorkeakoululle pohtimaan luovuuden ja osaamisen välistä suhdetta sekä uusien toimintakonseptien mahdollisuuksia osaamisen kehittämisessä keskiviikkona 31.1.2018 klo 8:30 alkaen! Tilaisuus on avoin ja tarkoitettu kaikille uusista osaamisen haasteista kiinnostuneille.

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumistiedot

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulu ja Varsinais-Suomen liitto. Tilaisuus on osa Varsinais-Suomen maakuntastrategia- ja kumppanuustyötä.

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Erikoissuunnittelija Esa Högblom
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 040 776 0310


INNOAURA-PALKINTO SALOLAISELLE LED TAILOR INNOVA7IONILLE JA PÖYTYÄLÄISELLE MYSSYFARMILLE

Lisätietoja: Elinkeinopäällikkö Petteri Partanen p.040 7760 630

 

Innoaura -palkinnon saavat salolainen Led Tailor Innova7ion ja pöytyäläinen Myssyfarmi. Innoaura – Luovaa innovoimaa Varsinais-Suomesta -kilpailussa haettiin maakunnan alueelta valitsijoiden mielestä eniten luovuutta, luovaa potentiaalia omaavaa tai luovien toimialojen liiketoimintaa kehittänyttä yritystä.

Salolainen Led Tailor Innova7ion on keksinyt luovan ratkaisun yleiseen ja vakavaan ongelmaan. Valaistuksen tutkimiseen keskittynyt yhtiö on kehittänyt muun muassa sairaaloiden ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin valoon perustuvia laitteita, jotka tappavat bakteereja. Näin voidaan välttää kemikaalien ja biosidien käyttöä, mikä vähentää ympäristön kemikaalikuormitusta. Yhtiön tuotteilla on potentiaalia merkittäväänkin vientiin.

- Olemme täysin uudella matkalla kohti kemikaalitonta maailmaa, ja hoitomuotoja ilman lääkkeitä, jossa valo on uusi antibiootti, luonnon oma lääke. Varsinais-Suomalaisena yrityksenä ja Salo kotipaikkana on avannut uusia  mahdollisuuksia, koska osaamista löytyy koko ympäristöstä. On hienoa, että Varsinais-Suomi on lähtenyt nousuun, niin koulutuksen kuin työpaikkojenkin osalta. Olen todella iloinen meille myönnetystä palkinnosta. Haluamme viedä tätä hyvää eteenpäin, joten käytämme palkintorahat oman tuotteen lahjoittamiseen TYKS Syöpäosastolle, kertoo Mika Nummenpalo, Led Tailor Innova7ionin teknologiajohtaja.

 

Pöytyäläinen Myssyfarmi on maatilalähtöinen design-yritys, joka tunnetaan muhkeista villamyssyistä ja palkituista luomuruokatuotteista. Yrityksen tuotteita myydään 13 maassa ja noin 45 liikkeessä. Myssyfarmi yhdistää onnistuneesti vanhaa ja uutta, ja sen toiminnalla on vahva ekologinen ja sosiaalinen ulottuvuus. Maaseudun elinvoimaa lisäävä tuotanto on luomua. Myssyjen valmistuksesta puolestaan vastaavat myssymummot eli kasvava joukko eläkeläisrouvia.

- On upeaa saada tunnustusta tehdystä työstä. Tämä on käsittääkseni ensimmäinen kerta, kun pääpalkinnon voittaa muotialan toimija, ja sehän sopii meille, sillä me olemme saaneet tai joutuneet aika monessa muussakin asiassa olemaan ne ensimmäiset.  Olimme esimerkiksi ensimmäinen tuen kansainvälistymishankkeelleen saanut maatila pari vuotta sitten. Olemme mielestämme tehneet oikeita asioita ja palkinto on hieno tunnustus koko tiimillemme. Toivomme sen vivuttavan nopeaan kansainväliseen kasvuun lähtenyttä konseptiamme etenkin täällä Varsinais-Suomessa, sillä paikallisuus ja paikallisten tuki on meille tärkeää, kertoo Myssyfarmin emäntä ja luova johtaja Anna Rauhansuu.

innoaura2017

Myssyfarmin Anna ja Janne Rauhansuu, sekä Led Tailor Innova7ionin Mika Nummenpalo ja Terho Hoskonen.