Baltic Sea Clean Maritime -tunnustuspalkinnot jaettiin kolmatta kertaa EU:n Itämeri-strategian foorumin (EUSBSR) yhteydessä Berliinissä 14.6.2017. Palkinto myönnetään innovatiivisista ja ympäristöystävällisistä Itämerta hyödyttävistä ratkaisuista. Tavoitteena on vähentää ja estää muun muassa satamatoimintojen päästöjä.


Varsinaissuomalaisittain katsottuna tilaisuus oli menestys: palkittujen joukossa olivat sekä turkulainen Meriaura Oy että piikkiöläinen Langh Group. Palkintoja myönnettiin kolmessa kategoriassa; Infrastruktuuri ja kehitys, Teknologia ja innovaatiot sekä Innovaatio ja tiede.


Infrastruktuuri ja kehitys -kategoriassa kolmannen palkinnon nappasi VG EcoCoaster™ -laivakonsepti. Kyseessä on Meriaura Oy:n, Foreship Ltd:n ja Aker Arctic Technology Inc:n yhteistyössä suunnittelema kuivalastialus. Energiatehokas alus pystyy käyttämään voimanlähteenään EcoFuel -polttoainetta, joka valmistetaan teollisuuden sivutuotteina syntyvistä bio- ja kierrätysöljyistä. Biopolttoaine aluksiin valmistetaan samaan konserniin kuuluvan VG-Shippingin Uudenkaupungin tuotantolaitoksella.


Innovaatiot ja tiede -kategoriassa kolmantena palkittiin piikkiöläisen Langh Groupin koordinoima Back from Black -projekti. Projektin keskiössä on ympäristöystävällinen skrubberi eli rikkipesuri, joka puhdistaa pakokaasuja ja pienhiukkasia korkearikkisestä polttoaineesta. Laite on edistyksellinen, sillä siinä on mukana myös järjestelmä prosessissa syntyneen pesuveden puhdistamiseksi. Järjestelmä on suojattu useilla patenttihakemuksilla. Pesuriasennusten lisäksi projektissa tehostettiin toiminoja sataman päässä ja tutkittiin syntyneiden jätteiden käsittelyä.


Tunnustuksen myöntäjä Baltic Sea Forum on voittoa tavoittelematon, yksityinen järjestö. Yksi järjestön perustajista on Suomen entinen presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaari. Järjestön tehtävänä on edistää taloudellista ja kulttuurista yhteistyötä Itämeren alueella.


Varsinais-Suomella on vahvaa osaamista meriteollisuudessa, mitä halutaan nostaa esiin myös meneillään olevassa Smart Blue Regions -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on kehittää niin kutsuttua sinisen kasvun (Blue Growth) teemaa sekä siihen liittyviä indikaattoreita. Varsinais-Suomen liitto on kansainvälisen hankkeen ainoa suomalainen partneri.

Lue lisää: https://www.submariner-network.eu/projects/smartblueregions