Oletko pohtinut, mitä mahdollisuuksia Euroopan unioni avaa järjestöjen ja kuntien kansainväliselle toiminnalle? Miten voi kehittää omaa toimintaa eurooppalaisella yhteistyöllä? Minkälaisia tukimuotoja EU tarjoaa suomalaisille järjestöille ja kunnille, tai miten hanketukea voi hakea?

Tervetuloa Europe Direct Varsinais-Suomen, Varsinais-Suomen liiton, Opetushallituksen ja Kaarinan kaupungin nuorisotoimen yhdessä järjestämään infotilaisuuteen, jossa on tarjolla ajankohtaista tietoa Euroopan unionin ohjelmista kuten Euroopan solidaarisuusjoukot, Kansalaisten Eurooppa ja Erasmus+ nuorisolalla sekä urheilu- ja liikunta-alalla. Aiheista kertovat Opetushallituksen nuorison, kulttuurin ja liikunnan kansainvälistymispalveluista vastaava asiantuntijat Terhi Liintola ja Mauri Uusilehto.

Tilaisuus järjestetään tiistaina 22.1. klo 14-16 Kaarina-talon Kaarina-salissa, osoitteessa Lautakunnankatu 1, Kaarina. Kahvitarjoilu klo 13:30 alkaen.

Tilaisuus on avoin ja maksuton, ja se on tarkoitettu erityisesti järjestö- ja kuntatoimijoille urheilu- ja liikuntasektorilta sekä nuoriso- ja vapaa-aika -alalta mutta tarjoaa kiinnostavaa tietoa myös monille yleishyödyllisille järjestöille.

Lämpimästi tervetuloa!

Ilmoittaudu: viimeistään torstaina 17.1.2019.

Saapuminen:
Kaarina-talon lähin Föli-pysäkki on Pyhän Katariinan tiellä.
Pysäköintipaikkoja löytyy lähistöltä reilusti. Invapaikat ovat Lautakunnankadun puoleisella pysäköintialueella.
Kaarina-sali on Kaarina-talon 1. kerroksessa.

Lisätietoja:
aluekehitysjohtaja Tarja Nuotio, p. 040 506 3715
erikoissuunnittelija Salla-Maria Lauttamäki, p. 040 520 0761
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

"Olen Marja Vakkuri, tehnyt 37 vuotta lastentarhanopettajan työtä Turussa. Eläkeikäni alkaessa v. 2000 kävin Turun Sunnuntaimaalareiden näyttelyssä ja mieleeni palasi lukion päätyttyä, opettajan kehotus kuvataiteiden opiskelusta. Nyt eläkeaikana olen harrastanut pätevien taiteilijoiden opetuksessa jo ainakin 15 vuotta eri maalaustekniikoita. Kevät- ja syysnäyttelyihin olen osallistunut, sekä pitänyt omiakin näyttelyitä. Aulagalleriaan sopivat mielestäni nämä akvarellityöt ja kuivapastellityötkin", kertoo Marja Vakkuri taiteestaan ja taustastaan.

Mahdolliset tauluja ja ostoa koskevat tiedustelut: p. 050 911 8065.

Marja Vakkurin maalauksia Varsinais-Suomen liiton Aulagalleriassa, Ratapihankatu 36, Turku, 2.1.- 31.1.2019 arkisin klo 9.00 - 15.00.

Aulagalleria tammikuu 19

Varsinais-Suomen myönteinen talouskehitys ja positiivinen rakennemuutos näkyvät selvästi maakunnan työllisyyskehityksessä.

Työllisten määrä lähenee kaikkien aikojen ennätystä. Vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä työllisiä oli Varsinais-Suomessa noin 228 000, mikä on vain hieman vähemmän kuin edellisen nousukauden huipussa vuonna 2008. Maakunnan työllisyysasteen trendikehitys ylittikin 72 % rajan viime kesän aikana.

– Mikäli nykyinen kehitys jatkuisi, lähenisi Varsinais-Suomen työllisyysaste vuoden 2019 lopussa jo 75 prosentin rajaa, kertoo Varsinais-Suomen liiton tietopalvelupäällikkö Antti Vasanen.

Myönteisen työllisyyskehityksen jatkumiseksi pitää kuitenkin turvata osaavan työvoiman saatavuus. Erityisesti Varsinais-Suomessa on tulossa pulaa diplomi-insinööreistä, sillä teknologiateollisuus arvioi, että lounaiseen Suomeen tarvitaan vuositasolla jopa noin 800–900 uutta diplomi-insinööriä 2020-luvun alkupuolella. Tällä hetkellä Varsinais-Suomeen sijoittuu vuosittain noin sata DI-tutkinnon suorittanutta, mikä on vain 4 % kaikista vuosittain valmistuvista diplomi-insinööreistä.

–DI-vajeen taustalla on diplomi-insinöörien koulutusurien ominaisuus, jossa opiskelijat sitoutuvat jo opintojensa alussa alueen yrityksiin ja sitä kautta työllistyvät koulutuspaikkakunnalle, muistuttaa tilastoasiantuntija Otto Kanervo Varsinais-Suomen liitosta.

Diplomi-insinöörien kysyntään Varsinais-Suomessa pyritään vastaamaan yhteistyöyliopisto FITechin avulla, jonka taustalla ovat kaikki merkittävät DI-koulutuksen tarjoajat Suomessa. Jos ennustettu kehitys toteutuu, ei senkään koulutustarjonta kuitenkaan riitä vastaamaan yritysten työvoimatarpeeseen, sillä verkostoyliopiston tavoitteena on tuottaa vuosittain noin 400 uutta diplomi-insinööriä.

Tiedot käyvät ilmi Varsinais-Suomen liitossa laaditusta Maakunnan tila -katsauksesta. Kahdesti vuodessa ilmestyvässä katsauksessa luodaan tilannekuva Varsinais-Suomen ajankohtaisiin kehitystrendeihin.

Maakunnan tila -katsaukseen voi tutustua alla olevan linkin kautta.
http://www.lounaistieto.fi/wp-content/uploads/2018/11/maakunnan-tila-syksy-2018.pdf

Lisätietoja ja katsauksen kuvat: tietopalvelupäällikkö Antti Vasanen, 050 410 2294, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

maakunnan tila 2018

 

maakunnan tila 2018 2

 

maakunnan tila 2018 3

10.12.2018

Tämän vuoden Aurora-mitali myönnettiin maakunnalliselle rakennustutkijalle Eija Sunalle maakuntavaltuuston kokouksessa 10.12.

Eija Suna on tehnyt yli kolmen vuosikymmenen mittaisen uran vanhojen rakennusten ja niiden oikeaoppisen korjaamisen puolesta Varsinais-Suomessa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Aurora-mitali myönnetään ra-kennustutkimuksen ja rakennussuojelun edustajalle. Eijan aloittaessa työtään vanhoja rakennuksia pidettiin monin paikoin, sekä maalla että kaupungissa, kehityksen esteinä. Näiden asenteiden muuttumiseen, samoin kuin vanhan rakennuskannan säilymiseen, osana laajempaa maisemaa ja toisaalta yksittäisten rakennusten museaalisten yksityiskohtien huomioimiseen, on Suna vaikuttanut merkittävästi työllään.

-Pidän erittäin merkittävänä, että Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus on päättänyt huomioida maakunnan hyväksi tehtynä kulttuuritekona maakuntamuseossa tehdyn kulttuuriympäristön ja rakennusperinnön vaalimistyön. Kysehän on usein varsin kiistanalaisistakin asioista, erityisesti niihin liittyvien taloudellisten intressien vuoksi. Työ-urani aikana olen kuitenkin kokenut, että asenteet kulttuuriperinnön säilyttämiseen – sen kaikissa muodoissa – ovat jatkuvasti muuttuneet myönteisemmiksi. Rakennettu ympäristö ja siihen liittyvät arvot kiinnostavat tänä päivänä yhä useampia ihmisiä. Ympäristö, jossa aikaisempien sukupolvien elämä ja työ näkyvät, antaa nykyihmiselle turvallisuuden tunnetta. Jokainen voi tuntea kuuluvansa sukupolvien ketjuun, kun ympäristö koostuu monen ikäi-sestä rakennuskannasta ja monimuotoisesta kulttuuriympäristöstä, Suna toteaa.

Varsinais-Suomen liitto myöntää vuosittain joulukuussa Aurora-mitalin tunnustuksena maakunnan hyväksi tieteen, taiteen tai muun kulttuurityön alalla toimineelle henkilölle, yhteisölle tai viranomaiselle. Mitaleita on myönnetty vuodes-ta 1977.

Lisätietoja: Viestintäpäällikkö Kirsi Stjernberg, p.0405513120

 

Eija Suna

Olen raisiolainen ’harrastaja’maalari ja vietän tänä vuonna 35 v.-taiteilijajuhlaa pitämällä 5 omaa näyttelyä: Raisiossa, Aurassa, Turussa (2 näyttelyä) ja Kaarinassa. Aiemmin näyttelyitäni on ollut esillä Helsingissä ja Tallinnassa. Näyttelyitä olen pitänyt vuodesta 1987 alkaen.

Nyt esillä on maalauksia käsityöläismuseon pihoilta ja sisätiloista. Tärkeitä minulle on henkilöt maalauksessa.

Mieluisinta minulle on ollut maalata öljyväreillä henkilökuvia museon tiloista ja niissä työskentelevistä henkilöistä, joista tämä näyttely koostuu.

Monena vuonna, viikonloppuina olen ollut tutustumassa kesäisiin tunnelmiin museon pihoilla ja joulunaikaan katselemassa hienoja mutta askeettisia joulukattauksia. Haastavaa olikin pitää ensimmäinen näyttely näistä maalauksista juuri Luostarinmäen käsityöläismuseon tiloissa (Laudankantajan mökissä): 31.3.-3.6.2018. Siellä kävi paljon turisteja ja vieraskirjani täyttyi kommenteista ja nimistä, joita kirjoittelivat kirjaani.

Tähän näyttelyyni olen ottanut mukaan myös Ritari-aiheiset maalaukset, jotka ovat uusimpia töitäni. Aiheet ovat kesäisin järjestettävistä hevosturnajaisista Turun Linnan puistossa sekä keskiaikamarkkinoilta Turusta ja Taalintehtaalta.

Harrastustaustaa:
Ansiotöissä ollessani maalasin kerran viikossa Raision työväenopiston kursseilla.
Olen toiminut Raision seudun taideyhdistyksen sihteerinä 32 vuotta. Jäin pois tuosta toimesta kesällä 2017, koska halusin että jäisi enemmän aikaa tehdä näitä omia mielenkiintoisia maalaustöitä. Ja kaksi näyttelypaikkaa onkin jo varattuna ensi vuodelle.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyni !

Ystävällisesti laittanet nimesi/kommenttisi vieraskirjaani, Kiitos!
Paula Ehrman

Näyttely avoinna liiton Aulagalleriassa, Ratapihankatu 36, 4.12.-28.12.2018, arkisin: klo 9-15

Paula Ehrman