Maa- ja kotitalousnaisten Vuoden maisemateko valitaan tänä vuonna neljättä kertaa. Nyt kilpailulla halutaan erityisesti edistää kiertotaloutta. Kilpailuun voi osallistua pienillä ja suurilla maisemateoilla.

Vuoden maisemateko -tunnustuksella halutaan nostaa esille paikallisen kulttuuriympäristön arvoja ja ominaispiirteitä, lisätä yhteisöllisyyttä ja edistää kohteen säilymistä tuleville sukupolville kestävällä tavalla.

Maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä Vuoden maisemateko -kilpailussa myönnetään maakunnallisia Vuoden maisemateko -tunnustuksia, jotka kilpailevat valtakunnallisesta tunnustuksesta marraskuussa. Kaikenlaiset pienet ja suuret maisemateot voivat osallistua kilpailuun.

Vuosina 2015–2017 kilpailun tuloksena on tehty jo lähes 150 erilaista, pientä ja suurta maisematekoa. Vuonna 2017 valtakunnallinen Vuoden maisemateko -tunnustus myönnettiin Kainuuseen Vienan reitille. Sitä ennen kilpailun on voittanut Saarijärven Koskenkylä-Lehtola Keski-Suomessa ja Kuninkaanlähteen puhdistus Satakunnassa.

Hyödynnä ja hoida kulttuuriympäristöä kestävästi

Kilpailussa on lupa toteuttaa vapaasti Laita hyvä kiertämään -teemaa. ”Tällä teemalla haluamme erityisesti kiinnittää huomiota hoidon jatkuvuuden turvaamiseen, kierrätettävien materiaalien ja rakennustarvikkeiden käyttöön ja hoitotoimenpiteistä syntyvän materiaalin jatkohyödyntämiseen”, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen.

Laita hyvä kiertämään -teemalla maisemateossa ei synny jätettä.

  • raivaustähteet hyödynnetään energiana ja niittotähteet katteina ja kuivikkeena
  • vieraslajien tähteet varastoidaan ja hävitetään huolellisesti
  • rakentamisessa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja
  • ylimääräiset rakennustarvikkeet viedään kierrätykseen
  • istutuksissa käytetään jaettuja taimia ja siirrettyä kasvillisuutta
  • uutta materiaalia hankitaan vain harkiten ja tarpeen mukaan
  • maisemasta kerätään sinne kuulumatonta materiaalia/romua/muovia pois ja toimitetaan kierrätykseen

Kilpailuohjeet

Kilpailuaika päättyy 30.9.2018. Lähetä kuvailu maisemateosta, työn tekijöistä ja perustelut työn merkityksestä Maa- ja kotitalousnaisten lähimmän piirikeskuksen maisema-asiantuntijoille. Liitä mukaan valokuvia projektista ja mahdollisia lehtileikkeitä.

Alueelliset maisemateot valitaan loka-marraskuussa 2018. Valtakunnallinen voittaja julkistetaan Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen varsinaisessa kokouksessa marraskuussa 2018.

Lue lisää sivulta www.maajakotitalousnaiset.fi/vuodenmaisemateko  

Seuraa: #vuodenmaisemateko

Lisätietoja valtakunnallisesta valinnasta:

kehitysjohtaja, maaseutumaisema ja luonnonhoito
Leena Lahdenvesi-Korhonen
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh. 040 523 5133

     

 

Tervetuloa Särkänsalmen veneväylän ja läppäsiltahankkeen vaikutusarviointia koskevaan yleisötyöpajaan. Tilaisuudessa esitellään Särkänsalmen veneväylää ja Särkänsaaren ja Merimaskun väliin suunniteltua ”läppäsiltaa” koskevaa selvitystä ja keskustellaan hankkeen vaikutuksista mm. asukkaisiin, tie- ja veneliikenteeseen sekä yrityselämään. Selvityksen pohjalta arvioidaan mahdollisuus osoittaa veneilyn runkoväylä Särkänsalmen kohdalle Varsinais-Suomen Luonnonvaroja ja -arvoja koskevaan vaihemaakuntakaavaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta toivomme ilmoittautumista etukäteen sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimitse 044 5332 345.

Aika: 29.8.2018 klo 17-19

Paikka: Naantalin kaupungintalo, valtuustosali

Särkänsalmen siltahanke koskee Naantalissa seututiellä 189 (Rymättyläntie) sijaitsevaa tieyhteyttä, jolla Luonnonmaan ja Särkänsaaren välisen sillan jälkeen on pengertie Merimaskuun. Pengertien tilalle on selvitetty avattavaa siltaa, jonka avulla Naantaliin vievä vesiväylä voitaisiin liittää veneilyn runkoväyläverkkoon ja yli 16,5 metriä korkeat purjeveneet pääsisivät mm. Naantalin vierassatamaan. Hanke tukee matkailun ja elinkeinoelämän kehittämismahdollisuuksia. Toisaalta sillan avaaminen aiheuttaa lyhyitä tieliikenteen viivytyksiä veneilykauden aikana (pääosin kesä-elokuussa) arviolta noin 2–4 kertaa päivässä.

Varsinais-Suomen liitto, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Naantalin kaupunki ovat käynnistäneet hankkeen vaikutusten arvioinnin päivityksen, jota tekee FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy. Työssä painotetaan tasapuolista sosiaalisten ja aluetaloudellisten vaikutusten arviointia ja erityisesti vaikutuksia alueen asukkaiden ja käyttäjien turvallisuuteen. Työtä tukee vuorovaikutusprosessi paikallisten sidosryhmien kanssa.  

Avoimet kylät -päivän kuvia nähtävillä Varsinais-Suomen liiton Aulagalleriassa 31.8. saakka.

Varsinais-Suomen Avoimet Kylät -päivä juhlisti 100-vuotiasta Suomea

100-vuotiasta Suomea juhlittiin lauantaina 10.6.2017. Tapahtuma järjestettiin kolmatta kertaa valtakunnallisesti ja mukana oli maanlaajuisesti yli 750 kylää. Varsinais-Suomessa Avoimet Kylät -päivässä oli mukana 55 kylää.

Avoimet Kylät -päivänä kukin kylä juhlii järjestämällä oman näköistään, kaikille avointa toimintaa.

Tapahtumalla lisätään kylätoiminnan näkyvyyttä, esitellään nykypäivän maaseutua sekä tuodaan esiin kyläläisten yhteisöllisyyttä ja kiinnostusta omaan elinympäristön aktiiviseen kehittämiseen.

Avoimet Kylät -päivänä ihmiset pääsevät tutustumaan kyliin, niiden yhteisöihin, elinkeinoihin, palveluihin, kulttuuriin ja perinteisiin.

Varsinais-Suomessa tapahtumaa koordinoi Varsinais-Suomen Kylät ry, joka on vuonna 2000 perustettu maakunnan kylätoiminnan kattojärjestö. Toimimme maakunnan kylä- ja asukastoiminnan asiantuntijana ja edistämme Varsinais-Suomen maaseudun sekä saariston elinvoimaisuutta ja hyvinvointia yhdessä monenlaisten kumppaneiden kanssa.

Varsinais-Suomessa on noin 300 asukas- ja kylätoimintaa harjoittavaa yhdistystä tai muuta toimijaa.

Varsinaissuomalainen kylätoiminta on noteerattu maanlaajuisestikin:

maakunnastamme on valittu neljä kertaa valtakunnallinen Vuoden kylä.

Avoimet Kylät 2017 oli osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Varsinais-Suomen Avoimet Kylät -päivän aikana kerätystä kuva-aineistosta tuotettiin kiertävä valokuvanäyttely, jota rahoitti Varsinais-Suomen liitto.

Päivän tunnelmia taltioitiin myös videoille: www.vskylat.fi/avoimetkylät

Näyttelyn kuvauskohteet:

Askaisten kylätori (Masku), Tavastilan museo (Mynämäki), Ihalaisten koulu (Mynämäki), Kaivolan kesäteatteri (Laitila), Untamalan kylänraitti (Laitila), Röölän ranta (Naantali).

Valokuvaaja: Albert Vallunen.

avoimet kylt

Kuva: Albert Vallunen

Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma SuomiAreena järjestetään Porissa 16.–20.7.2018. Torstaina 19.7. Etelärannan uudella tapahtuma-alueella vietetään Lounais-Suomen ihme -tapahtumapäivää, jossa paneudutaan alueen talouskasvuun usean mielenkiintoisen keskustelijan johdattamana.

Lounais-Suomessa taotaan nyt kasvua koko Suomen hyväksi: alueen teknologiateollisuuden yritysten tilauskannat ovat nopeasti vahvistuneet ja niiden toteuttamisen arvioidaan suoraan ja välillisesti synnyttävän 30 000 uutta työpaikkaa. Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia ja SuomiAreena tarjoaa mahdollisuuden nostaa Lounais-Suomen tilanne valtakunnalliseen keskusteluun. Päivän kummisetänä toimii Lounais-Suomen positiivisesta rakennemuutoksesta selvityksen tehnyt hallituksen puheenjohtaja, entinen pääministeri Esko Aho. Päivän muita puhujia ovat mm. kansanedustaja Juhana Vartiainen, entinen suurlähettiläs, yrittäjä Bruce Oreck, brändijohtaja Peter Vesterbacka ja runoilija Heli Laaksonen.

Koko Lounais-Suomen ihme -tapahtumapäivän ohjelma: https://www.turku.fi/lsihme

Töihin tänne www.töihintänne.fi

 

Henkilön Lounais-Suomi kuva.


Fölin joukkoliikenneyhteys Kurjenrahkan kansallispuistoon ja Kuhankuonon reitistön ytimeen alkoi 4.6.2018 ja kestää 12.8.2018 saakka. Arkisin Kuhankuonon pysäkille ajetaan viisi edestakaista vuoroa, ja lauantaisin ja sunnuntaisin 10 edestakaista vuoroa. Linja-autot lähtevät Turun kauppatorilta, torin länsireunasta pysäkiltä T9. Bussien numerot ovat vuorosta riippuen 21 tai 23. Bussiaikataulut ja muut liikennöintiin liittyvät tiedot löytyvät tarkimmin osoitteesta https://www.foli.fi/fi/node/4619/

Kokeilun ajaksi Kuhankuonon alueen luontomatkailuyrittäjät ovat puhaltaneet yhteen hiileen ja tarjoavat retkeiljöille ohjelmaa ja palveluita lähes jokaiselle näiden Etelän erämaan kymmenen kesäisen viikon päivälle. Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys ry – jossa Varsinais-Suomen liittokin on mukana – on julkaissut yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa tapahtumakalenterin, josta selviää tulevat tapahtumat ja niiden sisältö. Käy kurkkaamassa www.kuhankuono.fi/fi/tapahtumakalenteri/.

Kokeilusta on toistaiseksi olemassa päätös vain tälle kesälle, mutta mikäli linjalla käyttäjiä riittää niin kokeilulle on edellytyksiä jatkua myös ensi kesänä. Käytäthän bussia, nyt kun se on mahdollista.

Suora yhteys keskuskaupungista kansallispuistoon on Suomessa harvinaista – vain pääkaupunkiseudulla on hyvin toimiva paikallisliikenteen yhteys Nuuksion kansallispuistoon. Varsinais-Suomessa tämä yhteys on nyt suora, edullinen ja vaivaton.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin edustaja Lauri Jorasmaa totesi Fölistartti-tapahtumassa Kuhankuonolla 4.6., että Fölin tavoitteena on olla paitsi asukkaiden työmatkaliikenteen mahdollistaja, myös mukana asukkaiden ja matkailijoiden vapaa-ajassa. Ihmiset liikkuvat paljon myös vapaa-ajallaan ja esim. liikenteen päästöjen vähentäminen kaipaa juuri Kuhankuonon Fölin kaltaisia yhteyksiä.

Metsähallitus on myös pannut merkille Kurjenrahkan kansallispuiston kävijämäärän kasvun ja on erittäin tyytyväinen joukkoliikenneyhteyden syntymiseen. Henrik Jansson kertoi, että lisääntynyt kävijämäärä tuo Metsähallitukselle myös paineita alueen edelleen kehittämiseen esimerkiksi siten, että kaikki lisääntynyt kävijämäärä ei jatkossa kohdistuisi pelkästään Savojärven kierrokselle. Vanhojen reittiyhteyksien kehittäminen ja uusien miettiminen on siis lähitulevaisuuden positiivisia kehittämishaasteita.

Pöytyä kunta on satsannut Kuhankuonon kehittämiseen lähiaikoina paljon. Anu Helin Pöytyältä kertoi Kurjenrahkan portti -hankkeen tuovat Kurjenrahkan kansallispuistoon komean sisääntulon ja lisää retkeilyä tukevaa infraa. Lisäksi kunta kokeilee kesällä Föli-kokeilun yhteydessä bussiyhteyttä Yläneen luontokeskus Luontokapinettiin.

Tulevasta ohjelmasta Kuhankuonolla voidaan nostaa esiin esimerkiksi Juhannusvihdantekotapahtuma Rantapihalla 16.6., Luonnonkukkien päivä Kurjenpesällä ja Toivolan kievarissa 17.6., Partiolaisten järjestämä kaikille avoin pop up -yöretki 30.6.-1.7. Savojärven Rantapihalla ja ohjatut melontaretket Kurjenpesältä 17.6., 1.7. ja 15.7.

Tervetuloa Fölillä Etelän Erämaahan!

 

Fli porukka