Vuoden 2015 Aurora-mitalistit palkitaan luovuudesta, sitkeydestä ja lahjakkuudesta. Sitä kaikkea edustavat sirkustaiteilijat Pauliina Räsänen ja Slava Volkov, jotka ovat siirtyneet maailman sirkusnäyttämöiltä pieneen saaristokuntaan Kustaviin.

- Onpa hienoa, että juuri sirkustaide palkitaan Aurora-mitalilla. Tulimme Suomeen asumaan vuonna 2008 ja olemme hitaasti ja varmasti yrittäneet viedä sirkustaidetta eteenpäin, Suomessa sekä Varsinais-Suomessa, Pauliina Räsänen iloitsee.

Pauliina Räsänen oli ensimmäinen suomalainen taiteilija Cirque du Soleilissa, maailman arvostetuimmassa sirkuksessa, jossa hän esiintyi ja vietti kiertue-elämää kuutisen vuotta. Siellä hän tapasi miehensä, kaksinkertaisen taitovoimistelun maailmanmestarin Slava Volkovin.

Heidän perustama yritys ArtTeatro tunnetaan laadukkaista sirkusohjelmista, kuten huikeista Cirque Dracula -näytöksistä.

Taiteilijapari on tuonut väriä ja eloa Kustavin alueen kulttuurielämään. Pariskunta on rakentanut Sirkus Studion vanhaan maatilaan, jossa voi harrastaa sirkusta ympäri vuoden. Kyseessä on ensimmäinen pysyvä sirkusrakennus Suomessa. Sirkus Studio tarjoaa mm. lasten ja nuorten sirkuskoulua, naisten ilma-akrobatiaa ja äijäsirkusta, kesällä vuorossa on sirkusfestivaalit. Ryhmätkin voivat järjestää täällä tyky-päiviä.

- Toiminta alkoi vasta viime kesänä ja kehittyy koko ajan. Seuraavaksi järjestämme pari-akrobatiaa pariskunnille. Sirkus tekee hyvää myös fitness-mielessä, kunto taatusti nousee.

Räsäsen mukaan sirkustoiminta voi pienellä paikkakunnalla kehittää avoimuutta ja yhteisöllisyyttä. ArtTeatro myös kouluttaa alalle uusia sukupolvia. Tavoitteena on myös kehittää alueen matkailua sirkustaiteen kautta - helposti lähestyttävänä taiteenlajina sirkustaiteella on valtava potentiaali matkailun kehittämiseen.

Räsäsellä ja Volkovilla on kaksi lasta, Saaga pian kuusi ja Leo kolme vuotta. Sirkuselämä vie edelleen vanhempia Kustavista sekä maailmalle että muualle Suomeen. Juuri nyt Helsingissä pyörii Cirque Dracula -show Helsingin Casinossa neljä kertaa viikossa.

- Siinä on sitten sumplimista, kun tulee yöllä kotiin ja seuraavana aamuna pitää viedä lapset päiväkotiin, Pauliina Räsänen naurahtaa.

Omaan työhön hän ja Slava Volkov löytävät kaikkien vuosien jälkeen virtaa luovuudesta ja onnistuneista esiintymisistä sekä kansainvälisestä freelancer-tiimistä.

- Kutsumme tiimin jäseniä myös tänne Kustaviin. Meillä on todella hauskaa yhdessä ja se näkyy myös esityksissä.

Huippu-urheilijalta ei voi olla kysymättä vinkkiä, miten menestykseen noustaan?
- Oikotietä ei ole. Pitää harjoitella valtavasti, 10 000 treenituntia on se minimi. Monelle on yllätys, miten kurinalaista huippu-urheilijan elämä on. Terveet elämäntavat ja kehon huolto pidentävät uraa.

Jos vapaa-aikaa jää, perhe viettää sen rauhassa yhdessä kotona Kustavissa. Sekä... harjoittelee seuraavaa näytöstä varten.

 

Lisätietoa Auroramitalista ja aiempien vuosien palkituista

Artteatrorasanen2