Majakkasaaret esillä Varsinais-Suomen Liiton tiloissa


”Lounaisen Suomen majakkasaarten maisemat” ovat parhaillaan esillä Varsinais-Suomen Liiton tiloissa Turussa. Liitto järjestää yhdessä Suomen Majakkaseuran kanssa valokuvanäyttelyn majakoista ja majakkasaarista.

Valokuvat esittelevät Lounais-Suomen majakoita ja majakkasaaria eri vuodenaikoina. Mukana on majakoita Hangosta Porin Säppiin saakka. Kuvaajina on Suomen parhaita luontokuvaajia ja majakoihin ja merenkulkuun erikoistuneita valokuvaajia.

Näyttelyn kuvia on julkaistu vuosien varrella Majakkaseuran Majakkasaaret -panoraamakalenterissa. Taulusuurennoksina valokuvat ovat saaneet uuden elämän.

Monet näyttelyn valokuvat kertovat majakkasaarten muuttuneesta maisemasta. Yleensä majakkasaaret ovat autioita luotoja, joissa luonto on ottanut vallan. Ihminen on poistunut jo kymmeniä vuosia sitten. Majakat ja tunnusmajakat eli pookit ovat jääneet kertomaan jälkipolville tarinaa merenkulusta, joka perustui liki kokonaan näköhavaintoihin, esimerkiksi majakan valotunnukseen tai tornin muotoon ja väritykseen. Näistä hyvä esimerkki on Lyökin pooki Uudenkaupungin saaristossa. Merenkulkijat tunnistivat ainutlaatuisen, erikoisesti maalatun kivitornin, ja tiesivät sen perusteella sijaintinsa ja väylien haarautumiskohdan.


Näyttely on esillä 24. maaliskuuta saakka osoitteessa Ratapihankatu 36 (arkisin klo 9-15).

Kuvassa Gustavsvärn, Majakkaseuran ”oma” majakka Hangon edustalla (kuvaaja: Jussi Leppänen): Majakkaseura on vuokrannut Gustavsvärnin linnoitus- ja majakkasaarella sijaitsevan sumusireeninhoitajan talon Metsähallitukselta 1.4.2005 alkaen. Seuran kunnostaa ja entisöi viimeistä saaren rikkaaseen majakkahistoriaan liittyvää asuinrakennusta mahdollisimman alkuperäiseen asuun. Näyttelyssä esittelyssä myös Majakkaseuran toinen ”oma majakka” Märket.

Lisää näyttelystä:
Pekka Väisänen, puh. 044 9700 677

Lisätietoja Suomen Majakkaseurasta www.majakkaseura.fi
Suomen Majakkaseuran majakkasihteeri Elina Toivonen, puh 044 7238061

Gustavsvarn SMS Jussi Leppanen