Valokuvanäyttely Rajalla dokumentoi Suomen itärajaa ja ihmisiä  

Kuvajournalisti Ella Kiviniemi tietää tarkasti, miten pitkä Suomen itäraja on. Hän ajoi 1340 kilometriä Norjasta Suomenlahdelle saakka, kuvasi rajaa ja hahmotteli suomalaisten Venäjä-suhdetta ja identiteettiä valokuvaprojektiin Rajalla.

”Olen kerännyt rajaan ja itänaapuriin liittyviä tarinoita valokuvaten ja haastatellen rajaseudun ihmisiä. Monet tarinoista ovat historiallisia ja tuovat esiin osin unohtuneita vaihteita Suomen ja Venäjän rinnakkaiselossa”, Ella Kiviniemi kertoo.

Mustavalkoiset kuvat kertovat esimerkiksi rajan runtelemista kolttasaamelaissuvuista, partisaaneista, rajan takaa levinneestä kommunismista ja suomalaisista siviileistä, joita siepattiin rajalta Neuvostoliittoon välirauhan aikana. Esille nousevat myös rajan ylittävät avioliitot ja rajantakainen kalevalainen perintö. Raja on sekä symbolinen, että paljaan todellinen.

”Suomen itäraja on monella tavalla ainutlaatuinen lännen ja idän rajaviiva, joka on erottanut kulttuureja, uskontoja, kieliä ja yhteiskuntia jo vuosisatoja. Toisaalta sodat ovat moneen kertaan siirrelleet rajan paikkaa ja ideologiat, toiveet ja tunteet ovat liikutelleet ihmisiä sen yli. Joskus ideologia voi merkitä enemmän kuin kansallisuus ja toisille taas kansallisvaltiot eivät merkitse mitään”, Ella Kiviniemi sanoo.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla sekä idän ja lännen vastakkainasettelun kärjistyminen tekee näyttelystä erityisen ajankohtaisen. Rajalla-näyttelyssä koko Suomen itäraja esitetään yhtenä kokonaisuutena ehkä ensimmäistä kertaa.

Ella Kiviniemen valokuvanäyttely Rajalla on esillä Varsinais-Suomen Liiton Aulagalleriassa (Ratapihankatu 36) 3.–29. marraskuuta. Galleria on avoinna arkisin klo 9–15.

Turussa ylioppilaaksi kirjoittanut Ella Kiviniemi on kuvajournalisti ja YTK Tampereen yliopistosta. Hän on opiskellut valokuvausta myös Tanskan maineikkaassa Danish School of Media and Journalismissa. Tällä hetkellä hän suorittaa maisterintutkintoa Aalto-yliopistossa valokuvataiteen koulutusohjelmassa.  

Lisätietoja: Kuvajournalisti, YTK Ella Kiviniemi, puh. 050 4666 733, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

kiviniemi rajalla 2000p