MUSEONJOHTAJA LAURA LUOSTARISELLE, TURKUSEURALLE JA TAIDEMAALARI JOHANNA ORAKSELLE AURORA-MITALIT

Lisätietoja: Viestintäpäällikkö Kirsi Stjernberg, 040 5513 120

Tämän vuoden Aurora-mitalit jaettiin museonjohtaja Laura Luostariselle, Turkuseuralle sekä taidemaalari Johanna Orakselle maakuntavaltuuston kokouksessa 11.12.2017

 

Museonjohtaja Laura Luostarinen on toiminut Salon taidemuseo Veturitallin johtajana vuodesta 2002 lähtien. Salon taidemuseo on vuosia tunnettu valtakunnallisesti, jopa kansainvälisesti korkean profiilin taidemuseona, joka on erikoistunut nykytaiteeseen ja valokuvaan. Museon asema on ollut seurausta Laura Luostarisen sinnikkäästä työstä asian hyväksi, myös Salon kaupungin haastavan rakennemuutoksen aikana. Luostarinen jää tehtävästään eläkkeelle keväällä 2018, ja Aurora-mitali on hänelle elämäntyöpalkinto varsinaissuomalaisen kulttuurin hyväksi!

- Olen iloinen ja yllättynyt saamastani huomiosta ja siitä, että palkinnonsaaja valittiin tällä kertaa myös Salon seudulta, ja että se myönnetään museotyölle. Kulttuurityötä tehdään sydämellä. Jään pian eläkkeelle, mutten millään malttaisi lopettaa. On myös koskettavaa saada mitali suomalaisena naisjohtajana. Toivon, että esimerkkini kannustaa muitakin naisia uskomaan siihen, että he voivat onnistua johtamisessa ja koota miesten ryhmäytymisen tapaan ympärilleen toimivan operatiivisen tiimin, joka yhdessä on enemmän, toteaa Luostarinen.

- Salon kaupungille olen kiitollinen siitä, että se on mahdollistanut taidemuseolleen näyttelytoiminnan menestyk- sekkään tekemisen tutkimuksineen, julkaisuineen ja vetovoimaisine näyttelyineen. Salossa opin, miten museotoiminnan saavutettavuutta tulee ylläpitää jatkuvasti elävän kosketuspinnan saamiseksi yleisöön. Tärkeintä on herättää kävijöissä kysymyksiä, ja antaa katsojien löytää itse omat vastauksensa, Luostarinen jatkaa.

 

Turkuseura – Åbosamfundet ry. täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja on valtakunnallisestikin profiloitunut nykyajan kotiseututyön suunnannäyttäjäksi. Turkuseuralla on vahva merkitys turkulaisen identiteetin vaalijana. Turkuseuran uusi profiili on vahvistunut kumppanuustyöllä Turun kaupungin kanssa, jossa Turkuseuran tehtäväksi on tullut mm. kaupunkiosien aluefoorumien järjestäminen. Turkuseura tavoittaa laajasti eri sukupolvia ja työskentelee kattavasti kahdella kielellä.

- Tämä tunnustus on merkittävä paitsi Turkuseuralle, myös muille kotiseututyötä tekeville yhdistyksille maakunnassamme. Mitalin myöntäminen kannustaa kolmatta sektoria aktiiviseen työskentelyyn Turussa ja Varsinais-Suomessa jatkossakin, Turkuseuran puheenjohtaja Tapio Jokinen sanoo.

- Turkuseura on vaalinut Turun kulttuuriperintöä ja työskennellyt kaupungin kehittämiseksi jo kuuden vuosikym- menen ajan, ja on hienoa että tämä toiminta on huomattu. Turkuseura kiittää lämpimästi Varsinais-Suomen liittoa Aurora-mitalin myöntämisestä, jatkaa Jokinen.

 

Johanna Oras on taidemaalari, joka asuu Koski tl:ssä ja osan vuodesta Ranskassa. Oraksen teokset ovat värikylläisiä, usein asetelmallisia ja mytologisia teemoja sisältäviä maalauksia. Oras on opiskellut Firenzen ja Pietarin taideakatemioissa, ja järjestänyt näyttelyjä sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on suomalaisen kuvataidekentän ulkopuolinen, mutta hakenut päämäärätietoisesti taiteelleen uusia näyttelytiloja ja yleisökontakteja. Oras onkin tunnettu taidoistaan kohdata yleisö uusissa paikoissa. Tuoreimpana hänen töitään on nähty Turun Logomossa. Oras ei päässyt paikalle vastaanottamaan mitalia, joten hänet huomioitiin erikseen.

- Tämä on minulle todella arvokas tunnustus ja hieno päätös Suomi100 –näyttelykiertueellemme ja samalla upea aloitus omalle 25-vuotistaiteiljajuhlavuodelleni. Hauska yksityiskohta on myös se, että Aurora-mitalin aikoinaan muotoillut kuvanveistäjä Kalle Karttunen oli isäni kummisetä ja läheinen perhetuttu”, kertoo Oras.

Varsinais-Suomen liitto myöntää vuosittain joulukuussa Aurora-mitalin tunnustuksena maakunnan hyväksi tieteen, taiteen tai muun kulttuurityön alalla toimineelle henkilölle, yhteisölle tai viranomaiselle. Mitaleita on myönnetty vuodesta 1977. Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi Aurora-mitaleita myönnettiin tänä vuonna kolme.

 

 

aurora

vasemmalta Pj. Tapio Jokinen (pj. Turkuseura), vpj. Pirkko Keskinen ja vpj. Tryggve Forssell Turkuseurasta, sekä museonjohtaja Laura Luostarinen Salosta

Johanna Oras

Johanna Oras