Kaikki näytteilleasettajat olemme Turun Sunnuntaimaalarit ry:n jäseniä ja olemme osallistuneet yhdistyksen järjestämälle Pleksimaalauskurssille, jolla kuvataiteilija Elina Ruohonen toimi opettajana.

Seuraavassa kerromme lyhyesti harrastuksemme lähtökohdista:

Sirpa Erkinharju on harrastanut lähes 30 vuoden ajan monipuolisesti kuvataiteen eri tekniikoita (mm akvarelli, sekatekniikka, öljymaalaus, muna-öljytempera ja akryylimaalaus). Inspiraation lähteenä hänellä voi olla ensimmäinen siveltimenveto, ja työ voi jatkua ikäänkuin itseohjautuvasti. Hän kokee maalaamisen meditaationa ja samalla se on hänelle keino havainnoida omaa sisäistä tilaansa.

Ulla Joutsamo on käynyt ABC-piirustuskoulun jo 1960-luvulla. Hänen yleisimmät työtapansa ovat akvarelli, tempera, öljyväri, puu- ja metalliveisto sekä grafiikka. Yksityisnäyttelyitä on ollut 14 ja yhteisnäyttelyitä noin 70. Ulla on vuoden sunnuntaimaalari 2013-2014.

Pertti Korhonen palasi useiden vuosien jälkeen ulkomailta ja alkoi panostaa pitkäaikaiseen haaveeseensa, kuvataiteen tekemiseen. Hän ryhtyi opiskelemaan tiiviisti piirustusta ja maalaamista erilaisilla kursseilla useiden opettajien ohjauksessa. Hänellä on meneillään myös taidehistorian maisteriopinnot Turun yliopistossa. Öljyvärimaalaus on lähinnä Pertin sydäntä, ja pääasiassa hän maalaa esittävää, figuratiivista taidetta, ihmisiä ja maisemaa.

Marke Laaksonen aloitti tekemään taidetta vakavammin 90-luvulla harrastamalla öljyväri-, akvarelli- ja pastellimaalausta sekä piirtämistä. Taiteen tekeminen jäi myös taka-alalle useaksi vuodeksi, kuitenkin se kulki mukana pienimuotoisena työskentelynä. Turun Sunnuntaimaalareiden jäsenenä taidot ovat laajentuneet monilla eri tekniikoiden kursseilla, joissa Marke on saanut opetusta hyviltä opettajilta. Määrätietoinen kehittymisen ja uuden oppimisen halu kuvataiteen alalla täyttää hänen nykyisen aikansa melkein kokonaan kurssien ja itsenäisen tekemisen muodossa. Taide on hänelle vahva tunteiden esiintuoja.

Marina Merne-Frafström tekee keramiikka- ja öljyväritöitä. Töiden aiheet ovat ihmisen suhteesta luontoon ja sen muokkaamiseen, muuttamiseen ja muokattavuuteen. Toisaalta aiheet liittyvät myös ihmisen toimintaan, yksilön ja ajatuksen vapauteen. Katsojalle esiin tulee ensimmäisenä kuitenkin luonnon kauneus ja töiden estetiikka, vaikka lähemmin tarkasteltuna alla onkin ristiriita ja/tai luonnon uhkatilanne.

Kaarina Söderströmiä kiinnostaa elämä ja inspiroi suuret tunteet, luonnon kauneus ja ihmisten hyvyys. Kuvia hän on tehnyt lapsesta asti, mutta Turun Sunnuntaimaalareihin liittymisen jälkeen siitä on tullut säännöllistä ja tavoitteellista. Kaarina haluaa kehittyä taiteen tekemisessä ja panostaa siihen nykyään kaiken mahdollisen aikansa. Hän toimii Sunnuntaimaalareiden kurssisihteerinä ja näillä kursseilla hän on oppinut piirustusta, grafiikkaa, öljy-, akryyli-, tussi- ja akvarellimaalausta, puupiirustusta, kollaasien tekemistä ja sekatekniikkaa. Taide antaa hänen elämälleen sisällön.

Matti Vainio teki eläkkeelle päästyään poliittisia pilakuvia korkokuvina. Nykyään hän maalaa vesiliukoisilla öljyväreillä plexille, kankaalle ja levylle abstrakteja ja maisemia. Matti on pitänyt kaksi kohtalaisen monipuolista näyttelyä Virossa ja osallistunut pienimuotoisesti näyttelyihin Turussa.

Seija Veranko on harrastanut akvarellimaalausta vuodesta 2009, akryylimaalausta vuodesta 2013 ja vesiliukoisilla öljyväreillä hän on maalannut vuoden 2017 alusta. Vuonna 2015 hän tutustui abstraktimaalaukseen. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin Turun Suomenkielisessä Työväenopistossa, Pyhärannan Hannulan suuligalleriassa ja Turun Sunnuntaimaalareissa. Oman näyttelyn Seija on pitänyt Kynnys-galleriassa vuonna 2017.

Irja Vihko on harrastanut maalaamista 80-luvulta lähtien, tosin välillä on ollut vuosien taukoja. Kehitys kulki öljyväreistä akryyliväreihin ja esittävästä abstraktiin ilmaisutapaan. Hän voi sanoa, että kaikkea on kokeiltu ja aina on löytynyt toinen toistaan hienompia opettajia. Hän on myös pitänyt joitain näyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Nyt eläkepäivillä harrastuksen merkitys vaan korostuu aktiivisuuden ja elämänilon ylläpitämisessä.

Varsinais-Suomen liiton Aulagalleriassa
Ratapihankatu 36, Turku
avoinna 3.5.–30.5.2018 arkisin klo 9–15