Fölin joukkoliikenneyhteys Kurjenrahkan kansallispuistoon ja Kuhankuonon reitistön ytimeen alkoi 4.6.2018 ja kestää 12.8.2018 saakka. Arkisin Kuhankuonon pysäkille ajetaan viisi edestakaista vuoroa, ja lauantaisin ja sunnuntaisin 10 edestakaista vuoroa. Linja-autot lähtevät Turun kauppatorilta, torin länsireunasta pysäkiltä T9. Bussien numerot ovat vuorosta riippuen 21 tai 23. Bussiaikataulut ja muut liikennöintiin liittyvät tiedot löytyvät tarkimmin osoitteesta https://www.foli.fi/fi/node/4619/

Kokeilun ajaksi Kuhankuonon alueen luontomatkailuyrittäjät ovat puhaltaneet yhteen hiileen ja tarjoavat retkeiljöille ohjelmaa ja palveluita lähes jokaiselle näiden Etelän erämaan kymmenen kesäisen viikon päivälle. Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys ry – jossa Varsinais-Suomen liittokin on mukana – on julkaissut yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa tapahtumakalenterin, josta selviää tulevat tapahtumat ja niiden sisältö. Käy kurkkaamassa www.kuhankuono.fi/fi/tapahtumakalenteri/.

Kokeilusta on toistaiseksi olemassa päätös vain tälle kesälle, mutta mikäli linjalla käyttäjiä riittää niin kokeilulle on edellytyksiä jatkua myös ensi kesänä. Käytäthän bussia, nyt kun se on mahdollista.

Suora yhteys keskuskaupungista kansallispuistoon on Suomessa harvinaista – vain pääkaupunkiseudulla on hyvin toimiva paikallisliikenteen yhteys Nuuksion kansallispuistoon. Varsinais-Suomessa tämä yhteys on nyt suora, edullinen ja vaivaton.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin edustaja Lauri Jorasmaa totesi Fölistartti-tapahtumassa Kuhankuonolla 4.6., että Fölin tavoitteena on olla paitsi asukkaiden työmatkaliikenteen mahdollistaja, myös mukana asukkaiden ja matkailijoiden vapaa-ajassa. Ihmiset liikkuvat paljon myös vapaa-ajallaan ja esim. liikenteen päästöjen vähentäminen kaipaa juuri Kuhankuonon Fölin kaltaisia yhteyksiä.

Metsähallitus on myös pannut merkille Kurjenrahkan kansallispuiston kävijämäärän kasvun ja on erittäin tyytyväinen joukkoliikenneyhteyden syntymiseen. Henrik Jansson kertoi, että lisääntynyt kävijämäärä tuo Metsähallitukselle myös paineita alueen edelleen kehittämiseen esimerkiksi siten, että kaikki lisääntynyt kävijämäärä ei jatkossa kohdistuisi pelkästään Savojärven kierrokselle. Vanhojen reittiyhteyksien kehittäminen ja uusien miettiminen on siis lähitulevaisuuden positiivisia kehittämishaasteita.

Pöytyä kunta on satsannut Kuhankuonon kehittämiseen lähiaikoina paljon. Anu Helin Pöytyältä kertoi Kurjenrahkan portti -hankkeen tuovat Kurjenrahkan kansallispuistoon komean sisääntulon ja lisää retkeilyä tukevaa infraa. Lisäksi kunta kokeilee kesällä Föli-kokeilun yhteydessä bussiyhteyttä Yläneen luontokeskus Luontokapinettiin.

Tulevasta ohjelmasta Kuhankuonolla voidaan nostaa esiin esimerkiksi Juhannusvihdantekotapahtuma Rantapihalla 16.6., Luonnonkukkien päivä Kurjenpesällä ja Toivolan kievarissa 17.6., Partiolaisten järjestämä kaikille avoin pop up -yöretki 30.6.-1.7. Savojärven Rantapihalla ja ohjatut melontaretket Kurjenpesältä 17.6., 1.7. ja 15.7.

Tervetuloa Fölillä Etelän Erämaahan!

 

Fli porukka