Ritva Lohiluoto kertoo itsestään ja taiteestaan seuraavaa:

-Lapsesta lähtien olen tykännyt piirtää, vaikka ei ollut välineitäkään! Kansakoulun yläluokilla ollessani voitin muutaman maalauskisan. Lahdessa 1961 Harjulan opistossa sain ripauksen taidekoulutusta.

Liedon-Tarvasjoen kansalaisopistossa 1976-1984 säännöllinen opiskeluni jatkui ja sain tarpeellista opetusta kuvataiteen, joogan ym. aloilta. Lopulta toteutin toiveeni, pyrin ja pääsin Turun piirustuskouluun 1984-1988. 

Opetustehtäviäkin alkoi tippua samoin rahaa...jo rupesi olemaan välineitäkin tekemiseen.

Näyttelyitä on tullut pistettyä pystyyn ja purettua...kursseja vedettyä jne.

-Dualismi -teossarja saattaa antaa ymmärryksen tästä selittämättömästä kaikkeuskokonaisuudesta. Muuttuva järkkymätön järjestys...

Dualismi-sarjaa on kaiken kaikkiaan 64 eri variaatiota. Työt on tehty akryylimaalein kartongille. Ideani on vanha , 80-luvun alkupuolelta. Mutta vieläkin se kiinnostaa ja askarruttaa mieltäni. Idea siis perustuu oppiin dualismista jossa kaksi puoliskoa ovat saman kokonaisuuden osia.

Dualismi muodostaa polariteettiopin; materian, energian ja tietoisuuden välisistä eli positiivisten ja negatiivisten napojen välisistä jännityksistä. On oltava tietty "sähköisyys" jotta ylipäätänsä voisi tapahtua jotakin. Vastakohtaisuudet kiehtovat mieltäni esim. raja - rajattomuus, kupera - kovera, nainen - mies jne.

 

Näyttely avoinna 3.9.–28.9.2018 arkisin klo 9–15, Varsinais-Suomen liitto, Ratapihankatu 36, 20100 Turku.

Ritva Lohiluoto aulagalleria

Maalaus: Ritva Lohiluoto