Kalevala 5

Kuva: Åbo Svenska Teater/Kalevala

Aurora-mitali myönnettiin maakuntavaltuuston kokouksessa 9.12. Åbo Svenska Teaterin Kalevala-tuotannolle. Tämä on ensimmäinen kerta koko mitalin jakamisen historiassa, kun mitali myönnettiin teokselle ja sen tuotantoryhmälle. Esitys tarttuu rohkeasti perinteiseen aiheeseen raikkaan modernilla tavalla. Kalevalan konseptista, ohjauksesta ja koreografiasta vastaava Jakob Höglund on onnistuneesti yhdistänyt kalevalaisen runomitan, yliluonnolliset aikuisten sadut ja nukkehahmot moderniin musiikkiteatteriin. Teoksen koko tuotanto on ainutlaatuisella tavalla yhdistetty musiikkiteatterin ja nukketeatterin erikoiskoulutukseen. Teatterin näyttämöllä nähdään erikoiskoulutukseen osallistuneita taiteilijoita yhdessä Åbo Svenska Teaterin ensemblen kanssa. 

Teos saa erityiskiitokset myös saavutettavuudestaan: näyttämökieli on ruotsi, mutta esityksessä on sekä suomenkielinen että ruotsinkielinen tekstitys. Myös yleisö on ottanut esityksen hienosti omakseen ja kevätkaudelle on luvassa lisänäytöksiä.

Tuulia Linhdolm, joka oli paikalla edustamassa Åbo Svenska Teateria ja vastaanottamassa palkinnon, kertoo koko tuotantoryhmän puolesta, miltä mitalin saaminen tuntuu:

-On suuri kunnia vastaanottaa Aurora-mitali. Tuntuu erityisen merkitykselliseltä, että mitali jaettiin koko tuotannolle ja meille ryhmänä. Kalevala on todellakin ollut erityinen projekti, jossa monet eri taiteilijat ja taidemuodot ovat tehneet yhteistyötä ja mahdollistaneet tämän teoksen. Tämä on ollut meille kaikille mukana oleville todellinen sydämen projekti, joten mitalin saaminen lämmittää erityisesti. Se antaa myös toivoa ja rohkeutta uskaltaa panostaa ja kokeilla erilaisia ideoita myös tulevaisuudessa, sekä meille mukana oleville että toivottavasti myös muille teatteriseurueille ja taiteiljoille.

-Parasta Kalevala-tuotannossa on ollut ryhmä ja tapa, jolla olemme tehneet yhteistyötä. Jokaisella yksilöllä on tärkeä rooli työyhteisössämme sekä taiteellisesti että ryhmädynamiikan kannalta. Meillä kaikilla on erilaisia vahvuuksia ja taitoja ja tämä on ollut loistava mahdollisuus oppia toisiltamme. Tässä tuotannossa ja ryhmässä voimme olla omia itsejämme ja hengittää vapaasti. Kalevala ei olisi ollut mahdollinen ilman suurta luottamusta ja hyvää yhteistyötä. Lämmin kiitos koko Kalevala-jengin puolesta!  

 

 Tuulia Lindholm ST Kalevala

Kuva: Tuulia Lindholm Åbo Svenska Teaterin Kalevala-ensemblestä otti vastaan mitalin koko ryhmän puolesta.

 

Varsinais-Suomen liitto myöntää vuosittain Aurora-mitalin tunnustuksena maakunnan hyväksi tieteen, taiteen tai muun kulttuurityön alalla toimineelle henkilölle, yhteisölle tai viranomaiselle. Mitaleita on myönnetty vuodesta 1977.

Lisätietoja: Erikoissuunnittelija Katri Koivisto, p. 0400 251 771