Kuntien leikattava sivistyksestä ja panostettava hoivapalveluihin syntyvyyden laskiessa                                                                 15.1.2020

 

Kuntatalousanalyyseja tuottava konsulttiyhtiö Perlacon Oy on toteuttanut Varsinais-Suomen liiton tilauksesta kuntien palvelutarpeen muutosta ja muuttoliikkeen hintaa analysoivan selvityksen. Selvityksessä verrataan maakuntien ja kuntien väestömuutosta tulevaan palvelutarpeen muutokseen. Muutosta tarkastellaan vuoden 2018 lähtötiedoista vuoden 2030 tilanteeseen.

Selvityksen perusteella asukasmäärä kasvaa Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Kaikissa maakunnissa kuitenkin syntyvyys alenee, ja vain harvoissa kunnissa kasvaa. Maakuntien kasvu on maan sisäisen muuttoliikkeen ja maahanmuuton varassa. Muuttovoitto on kustannus kasvavilla alueilla, koska se lisää palvelutarvetta ja muuttoaltteimmat nuoret ikäryhmät maksavat suhteellisen vähän veroja. Kustannukset voivat kuitenkin muuttua ajan kuluessa tuloiksi, jos nuoret jäävät asumaan muuttopaikkakunnalle, alkavat asteittain maksaa enemmän veroja ja käyttää vähemmän palveluja.

Ennusteen mukaan Varsinais-Suomessa varhaiskasvatusikäisten ja peruskouluikäisten määrä vähenee. Maakunnassa erityisesti varhaiskasvatuksen henkilökunnassa ja alakoulun opettajissa on vuonna 2030 ylikapasiteettia.   Samaan aikaan maakunnan työikäisten määrä maltillisesti vähenee ja eläkeläisten määrä kasvaa vauhdilla.

-Vaikka tuntuu kovalta sanoa näin, on kuntien jatkossa pakosti vähennettävä henkilöstöään lasten ja nuorten palveluista ja lisättävä sitä ikääntyvien palveluissa. Perlaconin selvityksen mukaan vuonna 2030 on varhaiskasvatuksen ja peruskoulun opettajia noin 900 yli palvelutarpeen samaan aikaan kun hoitajissa on arviolta 1500 työntekijän pula, maakuntajohtaja Kari Häkämies

Selvityksen perusteella ikääntyneiden kasvava palvelutarve voidaan puolessa Varsinais-Suomen kunnista rahoittaa supistamalla varhaiskasvatuksen ja sivistystoimen palveluja nuorten ikäluokkien pienentyessä ja lasten ja nuorten palvelutarpeen vähetessä. Varsinais-Suomessa täysin hyödynnetty sopeuttaminenkaan ei kuitenkaan riitä, sillä kasvavassa maakunnassa sopeuttamisvaraa on vähemmän kuin useimmissa muissa maakunnissa.

Mahdollisimman tehokas sopeutuminen palvelutarpeen muutokseen vaatii kunnilta ennakointikyvykkyyttä ja tiedolla johtamista.

-Keskustelu on aloitettava heti. Pöydälle on nostettava kuntien välisen yhteistyön lisääminen myös sivistyspalveluissa sekä kuntarakenteen avaaminen. On selvää, että vaikeusaste poliittisessa päätöksenteossa tulee olemaan korkea, Häkämies jatkaa.

Perlaconin laskelma perustuu väestöennusteeseen. Se antaa skenaarion siitä, miltä tulevaisuus näyttäisi, jos mikään ei muuttuisi nykyisestä. Laskelmassa ei esimerkiksi ennakoida tuottavuuden muutoksia palveluissa. Jää nähtäväksi, mitä voisi esimerkiksi tekoäly tai robotisaatio tarkoittaa kuntien palvelutuotannolle ja sen kustannuksille vuonna 2030.

Lisätiedot: maakuntajohtaja Kari Häkämies, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 044 201 3204

Kuntien muuttoliikkeen hinta ja sopeuttamisen mahdollisuus ja pakko -selvitys, Varsinais-Suomen tulokset