jalostamo naantali 

Kuva: Makele-90 - Oma teos, CC BY-SA 3.0

 

Elinkeinoministeri Mika Lintilän asettama selvityshenkilö Panu Routila luovutti tänään loppuraporttinsa ministerille. Selvitystyössä on tutkittu Nesteen alasajon myötä vapautuvalle alueelle uutta teollista toimintaa.

- Panu Routila ja Janne Virtanen ovat löytäneet uuden tulokulman perinteisen selvitystyön tekemiseen. Puolessa vuodessa kaksikko on käynyt läpi laajan joukon yrityksiä ja löytänyt jalostamon alueelle uuden teollisen suunnan. Yleensä selvitystyöt jäävät paperinmakuisiksi, mutta tämän työn suurin lisäarvo syntyy juuri yritysten kanssa käydyistä keskusteluista. Kaksikko osoittaa joukon yrityksiä, joilla on aito halu kehittää bio- ja kiertotalouden teollisuutta alueella, arvioi maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva.

Valtioneuvosto päätti viime viikolla osoittaa rakennemuutostilanteen hoitoon 600 000 euroa.

-Valtion rahoituksen tason voi ymmärtää, kun ottaa huomioon tämänhetkiset vastaavat muut tarpeet ympäri Suomea. Valtion osallistuminen, sekä kaupunkien ja yritysten panostukset jatkotyöhön kuitenkin varmistavat, että työ jatkuu, arvioi maakuntajohtaja Kari Häkämies.

Selvityshenkilö Routila esittää, että tuleva uusi teollisuus keskittyy bio- ja kiertotalouteen, ja että uuteen teollisuuteen sopivia alueita on löydettävissä nopeallakin aikataululla.

-Nesteen jalostamolla on ollut suuri merkitys jo vuosikymmeniä – ei vain Naantalissa vaan koko seudulla ja maakunnassa. 230 Nesteen jalostamon työntekijän työn loppuminen on suuri tragedia yksilötasolla. Alue on erityislaatuinen mm. saavutettavuuden ansiosta. Siksi kunnianhimon taso pitää jatkossakin olla korkealla. Uuden teollisuuden pitää työllistää, tuoda verotuloja ja olla vähintään seudullisesti merkittävä. Selvitystyö on osoittanut, että tähän on edellytykset. Pitää vaan olla kärsivällinen ja tehdä työtä uusien yritysten ja työpaikkojen saamiseksi, summaa Kanerva.

 

Tiedote 25.3.2021: Selvityshenkilö Routila esittää bio- ja kiertotalouden teollisuutta Naantaliin jalostamon alueelle