Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on tehnyt päätöksen Euroopan unionin rakennerahastokauden 2021–2027 rahanjaosto.

-Tulevalla kaudella rahoitus jakautuu jossain määrin aiempaa tasaisemmin maakuntien välillä. Suomen alueellinen rahanjako on kansallisessa päätösvallassa ja siksi Etelä- ja Länsi-Suomi ovat pitkään vedonneet tasaisemman rahanjaon puolesta, maakuntajohtaja Kari Häkämies

EU-rahoitus koostuu Euroopan sosiaalirahastosta (ESR), Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Uutena kokonaisuuteen on laskettu mukaan myös Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF). Varsinais-Suomi saa jaettavaksi rakennerahaa tulevien seitsemän vuoden aikana yhteensä 46,3 miljoonaa. Rahoitus koostuu ESR:n ja EAKR:n rahoituksesta, sillä JTF on päätetty jakaa turvemaakuntien kesken.

Kuluvana rahoituskautena 2014–2020 Varsinais-Suomessa on ollut EU:n rakennerahaa jaossa vuositasolla 7 euroa asukasta kohden. Uuden rahoitusjaon mukaan asukaskohtainen määrä nousee 13,8 euroon.

-Varsinais-Suomi kaksinkertaistaa saantonsa. Päätös hieman tasapuolistaa nykytilannetta, jossa raha on voimakkaasti painottunut Itä- ja Pohjois-Suomeen. Kuluneella kaudella samankokoisessa ja tyyppisessä maakunnassa Pohjois-Pohjanmaalla tuki on ollut Varsinais-Suomeen nähden kymmenkertainen. Tämä ei ole ollut oikeudenmukaista, sillä kehittyneisyyseroja on alueiden sisällä koko maassa, Häkämies selittää.

Rakennerahoitusta jakavat Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset yhdessä maakuntien liittojen kanssa. Alkavalla kaudella rahoitus kanavoidaan Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelman kautta. Rahoituksella tuetaan alueiden työllisyyttä, osaamista, TKI-toimintaa ja erityisesti pk-yritysten kehittämistä. 

Lisätiedot:

maakuntajohtaja Kari Häkämies, 044 201 3204, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.