15.10.2012

Anne Kimiläinen

HOUKUTUSLINNUT

Aula-galleriassa 15.10.–30.11.2012

Varsinais-Suomen liitto, Ratapihankatu 36, Turku, arkisin klo 8.30 - 15

Hiili on piirustusvälineistä herkin, se välittää mielenkiintoisimmin kosketuksen ja läsnä olemisen määrän.

- Haluan töitteni välittävän kokemuksen ajasta, keskittymisen hetken. Teen hiilellä pintoja, joita jaksan hangata ja pyyhkiä lukemattomia kertoja. Pois pyyhkiminen on yhtä merkityksellistä kuin lisääminenkin, Kimiläinen kertoo.

Viime kesänä hän piirsi Kökarin museossa vanhoja houkutuslintuja eli kaaveita. Ne ovat viime vuosisadan alkupuolelta, osa puusta ja osa täytettyjä.

- Tarkoituksenani ei ollut tehdä linnuista lajinäköisiä, ne ovat lintupersoonia, syntyneet ihmisen tekemänä.

Veistokselliset, arkaaiset puiset houkutuslinnut ovat esimerkki kädentaidoista, joita tarvittiin entisajan arjessa. Museon täytetyt houkutuslinnut olivat rujoja, ajan kuluttamia. Kuluneisuus osatekijänä vaikutti siihen, ettei kuvista tullut linnun lajikuvan näköisiä vaan nyt ne ovat jatkojalostettuina kuvissa.

Houkutuslintuja käytettiin eritoten kevätlinnustuksessa, jota vielä nykyäänkin Ahvenanmaalla harrastetaan. Kevätlinnustuksen tarpeellisuudesta keskustellaan tällä hetkellä paljon. Enää se ei ole saariston ihmisille tarpeellinen ravinnon lisä. Lintujen pesimäaikaan linnustus on kielletty muualla maassa. Houkutuslinnun tehtävä on houkutella joko lajitovereita saaliiksi tai kutsuvalla ulkomuodollaan pyytää ansaan.

- Käytän houkutuslintuja katseiden metsästykseen ja ajatusten herätykseen.

Anne Kimiläinen (1956) opiskelee Turun AMK:n Taideakatemiassa aikuisten täydentävässä tutkintoon johtavassa koulutuksessa. Hän on toiselta koulutukseltaan graafinen suunnittelija ja on tällä hetkellä virkavapaalla Yleisradiosta, jossa toimii graafikkona.

Lisätietoja:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.annekimilainen.com

p. 0407380588

 

lintu