Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupunki ovat valmistelleet yhteisen keskustelunavauksen lentoliikennestrategiatyön valmisteluun.

-          Yhteinen näkemyksemme on, että lentoliikenneyhteydet maakuntiin tulee turvata jatkossakin verkostoperiaatteella. Useasta muusta maakuntakentästä poiketen Turun lentokenttä palvelee maakuntaa laajempaa aluetta sekä kotimaan syöttöliikenteessä että suorilla kansainvälisillä lennoilla. Yli 75 % lennoista suuntautuu kansainväliseen liikenteeseen, Varsinais-Suomen liiton vs. edunvalvontajohtaja Janne Virtanen kiteyttää.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee lentoliikennestrategiaa. Lentoliikenne ja lentoasemaverkko nostettiin yhdeksi liikennepoliittisen selonteon 2010-luvun erityishaasteeksi ja lentoliikennestrategia sen yhdeksi toimenpiteeksi. Strategiassa selvitetään lentoliikenteen tulevaisuuden näkymiä, arvioidaan lentoasemaverkoston tulevaisuutta ja lentoliikenteen palvelutasoa. Myös valtion, kuntien, Finavian ja lentoyhtiöiden roolit ovat tarkasteltavana lentoliikennepalveluiden järjestämisessä. Strategia valmistuu v. 2014 loppuun mennessä. Strategiasta annetaan väliraportti tänä vuonna.

Lentoliikenteellä on erityinen merkitys Suomen kilpailukyvyn sekä lentoasemia ympäröivien talousalueiden kilpailukyvyn kannalta.

-          Turun lentoasema on matkustajamäärältään Suomen neljänneksi suurin ja kansainvälisessä rahtiliikenteessä Suomen toiseksi suurin lentoasema, Janne Virtanen muistuttaa.

Turun lentoasema poikkeaa useista maakunnallisista lentoasemista paitsi matkustaja- ja rahtivolyymiensa määrällä, myös liikenteen suorilla kansainvälisillä yhteyksillä. Turun lentoasemalta suuntautuvien kansainvälisten lentojen keskeiset vaihtokentät ovat Helsingin lisäksi erityisesti Tukholma ja Kööpenhamina.

Helsinki-Vantaan varakenttänä Turun lentoasema tarjoaa Rajavartiolaitokselle ruuhkattomuuden ja sijaintinsa vuoksi erityisen hyvän sijoittamispaikan lentolaivueen esikunnalle ja keskitetylle ilma-aluskorjaamolle. Merellisten harjoitusalueiden läheisyydessä on erinomaiset lentokoulutus- ja koelentotoiminnan puitteet.

Varsinais-Suomen kansanedustajat tapasivat tänään eduskunnassa Turun lentoaseman päällikön Juha Aaltosen ja keskustelivat Turun lentokentän kehittämisestä.

Varsinais-Suomen liiton ja Turun kaupungin kannanotto

 

Lisätiedot:

 

vs. edunvalvontajohtaja Janne Virtanen, Varsinais-Suomen liitto, puh. 040 583 6950

 

yhteysjohtaja Antti Kirkkola, Turun kaupunki, puh. 050 559 0103