LÄHES 10 000 IHMISTÄ MUKANA KANSANMUSIIKIN MATKASSA

Kirjoittanut  perjantai, 31 maaliskuu 2017 13:19

Toteutimme kansanmuusikko Markus Rantasen kanssa vuonna 2016 Maestro ja Fiktio Kansanmusiikin matkassa! -kiertueen. Kyseessä oli Laitilan Kulttuuriseura Walon, Leader Ravakan ja yksityisten tahojen rahoittama hanke. Kiertueblogi löytyy täältä.

Yksityiset tahot auttoivat omarahoitusosuuden aikaansaamisessa, heille siitä suuri kiitos. Selkeästi hankeen kautta pullahti esille myös kuntien nykyinen taloustilanne ja kitsastelu – tilaajille maksuttomat keikat ja työpajat otettiin innolla vastaan, koska kouluille ja päiväkodeille ei ole vastaaviin rahaa enää budjetoitu.

Kehittämämme konsepti perustuu kahteen hahmoon, musiikillisesti taitavaan ja jämptiin Maestro Markukseen, ja hänellä työharjoittelussa koheltavaan, ikuisessa kyselyiässä olevaan tohtori Fiktio Faktaan. Tuloksena laadukasta ja monipuolista kansanmusiikin osaamista huumorilla höystettynä – ensisijaisesti lapsille, mutta myös aikuiset huomioiden. 40 minuutin esityksemme oli tarkkaan käsikirjoitettu, ja pääaiheena suomalainen kansanmusiikki ja siihen kuuluvien soittimien esittely. Niitä oli mukana 16 ja harvinaisin niistä esseharpa, joita on vain yksitoista koko maailmassa. Soittimet löydät täältä.

Leader Ravakan toimintalueen ja kiertueemme kunnat olivat Laitila, Uusikaupunki, Pyhäranta, Vehmaa, Mynämäki, Eurajoki ja Rauman maaseutualueet. Hanke työllisti meidät taiteilijat puolipäiväisesti ja tarkalla aikataulutuksella teimme vuoden aikana 108 keikkaa ja 106 runolaulu-työpajaa. Osallistujia kansanmusiikin matkassa oli yhteensä 9 749. Kiertuepaikat löydät täältä.

Työpajavaihtoehto oli alakoululaisille, ja siinä luokka kerrallaan pääsi ohjatusti sanoittamaan oman runolaulunsa simppeliin kalevalamittaan. Otettiin soittotaitoiset mukaan, kappale treenattiin, äänitettiin ja oppilaat saivat sen myöhemmin itselleen mp3-versiona. Näissä syntyi hauskoja kappaleita, todellisia nykyrunolauluja, joissa oli digipelejä ja kebabbia mausteina. Samalla havainnoitiin mm. miten suomen kieli kehittyy jatkuvasti.

Onnistuimme monessa paikkaa yllättämään positiivisesti ennakkoon kuivaksi koetun aihepiirin kanssa. ”Teillä oli hyvä esitys”, totesi useampikin lapsi spontaanisti esityksen jälkeen. Olivat nähneet ja kuulleet sellaista heitä kiinnostavaa, mitä eivät ennen olleet nähneet ja kuulleet. Hankkeeseen ovat olleet kaikki osapuolet tyytyväisiä, ja myös media oli tästä kiinnostunut.

Parhaillaan valmistamme Maestro ja Fiktio Kalevalassa! -esitystä taidepuolen apurahojen tukemana, se lähtee liikkeelle tänä keväänä. Nähdään!

luova vs 2025

 

 

Luettu 1775 kertaa Viimeksi muutettu perjantai, 31 maaliskuu 2017 13:45
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.