Tulosta tämä sivu

KENEN VASTUULLE OSAAMINEN TAI OSAAMATTOMUUS KUULUU?

Kirjoittanut  maanantai, 05 elokuu 2019 15:06

Olen Eija Erlamo ja olen työskennellyt 23 vuotta Turussa työhakijoiden parissa eri työllisyyshankkeissa ja TE-toimistossa. Työssäni olen lukuisien työnhakija- ja työnantaja asiakkaiden kanssa päässyt miettimään puolin ja toisin osaamista, sen puutetta ja jopa liikaosaamista, joka sekin koetaan ongelmana. Olen ikäni kärsinyt luki- ja oppimisvaikeuksista mutta siitäkin huolimatta viimeisen viiden vuoden aikana ajanut auton ajokortin, suorittanut amk-tutkinnon sekä ammattitutkinnon, kaikki työn ohessa. Usein uuden oppimiseen on ajanut uteliaisuus ja itsensä voittaminen. Tuskaista se on usein ollut mutta jotain niin kovin kiehtovaa ja koukuttavaakin.

Tekemällä oppimiseen liittyy asia, johon pääsin työssäni perehtymään. Kyseessä on opinnollistaminen. Opinnollistaminen terminä on edelleen kymmen vuoden jälkeenkin useimmille vieras. Eikä sitä kannata liian pitkäksi aikaa jäädäkään miettimään. Kysehän on siitä, että se osaaminen, jota ei ole oppilaitoksen tunnustamalla tavalla tunnistettu ja dokumentoitu on osaamista ilman todistusta. Siitä voi olla itselle hyötyä ja monille muillekin. Mutta jos haluaisit todentaa sitä ammattitaidoksi, vaikka hakiessa töihin, tai ”AHOtoida” ja hyväksilukea sitä uusissa opinnoissa, niin ”pelkkä” osaaminen on liian abstraktia. Se täytyy pystyä näyttämään voimassa olevin ammattialan kriteerein. Ja näyttääkseen sen, tarvitaan opinnollistamisen kaltaista prosessia.  Meillä on Turussa ja Varsinais-Suomessa oivallisia ”alustoja” eli oppimispaikkoja ainakin työttömille henkilöille. Nämä työllisyyttä edistävät hankkeet ja työpajat on tehty vastaamaan oikeaa työpaikkaa tai oppilaitosta vastaavaa tilaa, jolloin näytön osat voidaan ohjatusti suorittaa hankkeessa.

Mikä sitten elinikäisen oppimisen tulevaisuus yksilön kannalta on? Itse ikuisena opiskelijana näen, että kerran aikuisena opiskelemaan lähtenyt henkilö jää niin koukkuun siihen ”elämäntapaan” että hän helposti hakeutuu seuraaviin opintoihin entistä avoimemmin mielin. Mutta miten voimme tukea heitä, joita pelottaa opiskelu erilaisten huonojen kokemusten vuoksi? Muistakaamme kannustaa itseämme oppimiseen ja olla armollisia kömmähdyksille, sillä oppimiseen kuuluuvat myös epäonnistumiset. Kun sen läksyn oppii, niin tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia.

Luettu 741 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 05 elokuu 2019 15:19
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Eija Erlamo