RADICAL PÄÄTTYY, INTO ALKAA - OPISKELIJANÄKÖKULMA UUTEEN INTO-MALLIIN

Kirjoittanut  tiistai, 29 lokakuu 2019 10:15

RADICAL-hanke on päättymässä. Syksyllä 2019 käynnistyi uusi tuotantotalouden insinöörikoulutus, kun 87 uutta opiskelijaa aloitti urakkansa. Heistä 20 valitaan uuteen pilottiohjelmaan, joka noudattaa RADICAL -hankkeessa kehitettyä InTO-mallia (Insinööriksi Työssä Oppien). Opiskelijat opiskelevat ensimmäisen syksyn muiden tavoin lähiopetuksessa, mutta hakevat syksyn kuluessa työelämälähtöiseen vaihtoehtoon. Tämän jälkeen opiskelu jatkuukin pääosin eripituisissa jaksoissa yrityksen ja oppilaitoksen välillä. Yrityksessä vietetty aika on opiskelujen alkuvaiheessa lyhyempi pidentyen loppua kohden.

Heti yhteistyön alkaessa sopivat opiskelija ja yrityksen edustajat välttämättömistä mentoroinnin käytänteistä. Mentorointimalli tulee olemaan aivan keskeisessä asemassa opiskelun onnistumisen suhteen. Työsopimusmenettelyt ovat myös herättäneet suurta kiinnostusta hankkeen aikana. Opiskelijat solmivat joustavan sopimuksen yrityksen kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että työstä maksetaan tehtyjen työtuntien suhteessa. Näin opiskelun ja työskentelyn välinen suhde voidaan pitää sopivan joustavana. Kokonaisuuteen liittyy myös kansainvälinen osio kolmannen opiskeluvuoden aikana.

On kiinnostavaa kuulla mitä uudet opiskelijat ajattelevat uudesta mallista ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Juha Euranto on 24-vuotias turkulainen. Juha on ollut jo työelämässä mukana mm. logistiikka-alalla lukion jälkeen ennen tuotantotalouden opintojen alkua. Juha valitsi tuotantotalouden opinnot kyseistä alaa opiskelevien kavereiden suosituksesta. Ala vaikutti kiinnostavalta myös aiemman työkokemuksen näkökulmasta.

- InTO-mallista sain tietää ensimmäisen kerran Turun ammattikorkeakoulun sivuilta tutkiessani tulevaa muutosta opetussuunnitelmaan. Kiinnostukseni siihen heräsi, koska haluaisin jatkaa työelämässä koulun ohella. Aiempi työelämäkokemus vaikutti ajatteluuni ja itse asiassa olenkin osa-aikatöissä jo tälläkin hetkellä.

InTO -toimintamalli on toisaalta vasta pilottivaiheessa ja voi sisältää vielä keskeneräisiä asioita. Eikö tämä pelota?

- On hyvä, että voidaan tarjota erilaisia mahdollisuuksia opiskella erilaisissa elämäntilanteissa ja erilaisilla taustoilla oleville opiskelijoille. Odotan saavani kokemusta heti alusta alkaen alalle, jolle valmistun. Mahdollisesti löydän jopa tulevaisuuden työpaikankin tätä kautta tai ainakin yrityksen, jossa työskentelisin valmistuttuani.

Mitä ajattelet mentoroinnin tarpeesta ja sisällöstä? Entä työn jaksotuksesta lähiopetuksen ja työssä oppimisen kesken? Ja mistä odotat saavasi työpaikan opintoja varten?

- Se mitä olen tässä vaiheessa kuullut näistä molemmista vaikuttaa toimivalta. Näemme sitten käytännössä, miten homma toimii. Teoriapohjan ja käytännön on opiskelun aikana oltava sopivassa tasapainossa työssä oppimisen osuuden kasvaessa opintojen edetessä. Odotan saavani yrityksen Turun AMK:n kautta.

Miten tämä uusi mahdollisuus on otettu vastaan opiskelutoverien keskuudessa?

- Vaihtelevasti. Suurin osa on suhtautunut positiivisesti mutta myös muuntyyppistä ajattelua on ollut. Niinpä viestintä uudesta mallista onkin erittäin tärkeää. InTO -mallin potentiaalien sisäistäminen vie varmasti aikansa opiskelijoidenkin keskuudessa. Täytyy myös muistaa, että vielä ei ole todellisia kokemuksia asiasta. Positiiviset tulokset lisäävät varmasti InTOa...opiskelijoiden keskuudessa.

- Itse suhtaudun uuteen mahdollisuuteen avoimin mielin ja positiivisia odotuksia täynnä. Varmasti myös kritiikin paikka tulee erilaisten yllättävien haasteiden muodossa. On tärkeää, että aikanaan saatava niin positiivinen kuin myös negatiivinenkin palaute sekä opiskelijoiden että yritystenkin näkökulmasta huomioidaan ja kehitystyötä jatketaan.

Turun ammattikorkeakoulun uusi InTO-malli toimii siis tienavaajana suomalaisessa koulutustoiminnassa tuoden keskieurooppalaisen duaalimallin sovelluksen Suomeen. Samalla työelämälähtöisyys koulutuksessa saa aivan uusia ulottuvuuksia. Voidaan jopa puhua oppisopimuskoulutusta muistuttavasta mallista korkeakoulutuksessa. Mikäli InTO-mallista saadaan hyviä kokemuksia, on mahdollista laajentaa mallia myös muille koulutusaloille.

Tämä oli nyt viimeinen blogimme RADICAL -hankkeen tiimoilta. Hyvää InTOa syksyyn!

Lisätiedot InTO -mallista:

Rauni Jaskari
Lehtori, DI
Turun AMK
+358 44 9072 904, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jassi Aho
Projektipäällikkö, RADICAL-projekti
Turun AMK
+358 40 355 0360, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjoitus tukee Varsinais-Suomen kumppanuusfoorumin ja sen alla toimivan ennakointifoorumin toimintaa. Kumppanuusfoorumi on varsinaissuomalaisen yhteistyön sytyttäjä, jolta löydät varsinaissuomalaiset maakuntastrategian tavoitteita edistävät toimijat, ja niiden muodostamat aktiiviset verkostot. Tule mukaan rakentamaan kanssamme Varsinais-Suomea, jossa elämisen laatu on parasta!  

ErasmusTurun amkVSL  Yrittjtesta

Luettu 822 kertaa Viimeksi muutettu tiistai, 29 lokakuu 2019 10:37
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.