DEVIL IS IN THE DETAIL

Kirjoittanut  tiistai, 25 helmikuu 2020 16:01

Terveiset Leviltä! Vietän tämän talvikauden työlomalla Lapissa, vastaanottovirkailijana huoneistohotelli Levi Suitesissa.

Nyt kun talvikauden mittainen pestini on kääntymässä keväthangille, pohdin noin miljoonaa kokemusta rikkaampana matkailua meillä ja saaristossa. Tai meillä ja Lapissa – miten päin tätä nykyään katsonkaan. Joka tapauksessa kahden lempialueeni matkailun kehittäminen hiipii mieleen kuin itsestään täällä talvimatkailun ytimessä Kittilässä.

Onko Turun saariston ja Lapin matkailussa mitään yhteistä? Voivatko näin erilaiset alueet oppia toisiltaan?

Matkailijoiden houkuttelu alueille on jatkuvaa työtä. Kateellisempi voisi ajatella, että ehkä Lappi saa talven ja lumen ansiosta vedettyä turistit paikalle kuin itsestään, ja kuntien pitää vain järjestää palvelut paikalle. Mutta eikö saaristolla ole samat edellytykset kesäisin? Matkailun kausiluonteisuus on itsestään selvästi molemmille alueille yhteinen haaste.

Suuret matkanjärjestäjät ovat perinteisesti tuoneet Lappiin turisteja lentokonekaupalla. Viime kaudella Lapissa rekisteröitiin 1,3 miljoonaa yöpyvää ulkomaista turistia marras-huhtikuussa.

Ymmärrettävistä syistä Saaristomeren alueen ei ole järkevää eikä kestävää tavoitella samaa, mutta on erittäin tärkeää seurata kehitystä alueilla, joissa matkailuhistoriaa on pitkältä ajalta.

Vaikka pakettimatkojen uutta retroa houkuttelevuutta on näkyvissä, ei massojen liikuttaminen sovi enää nykypäivän ajatusmaailmaan.  Yksilöllisyys ja kestävämpi matkailu sopii. On tärkeää pohtia, miten yksittäiset matkailijat saadaan löytämään myös pienten matkailuyritysten palvelut. Miten matkailijaa voidaan tukea omannäköisen matkan kokoamisessa niin, että kohdealue pääsee näyttämään omintakeisuutensa monipuolisesti? Tämä on nähdäkseni kestävämpi ja aluekehityksen kannalta toivottavampi matkailun trendi nyt ja tulevaisuudessa. Tulijoille voidaan tarjota räätälöidympiä kokonaisuuksia ja mahdollisuus tutustua paikallisiin, kun yrittäjä tai yrittäjäperhe on itse pienissä yrityksissä lähellä asiakkaitaan. Kun suuret matkanjärjestäjät eivät ole määräävimpiä toimijoita, pienille yrityksille aukenee mahdollisuus tarjota omia ohjelmapalveluitaan. Ja toki tarkasti räätälöityjen palvelujen ansiosta alueelle jää myös enemmän rahaa. Niin Lappiin kuin saaristoonkin.

Tästä pääsemme yksityiskohtiin – nimittäin devil is in the detail.

Me kaikki tiedämme, että töykeä asiakaspalvelu lähikahvilassa jää valitettavan helposti mieleen. Jos reissulla on mono hangannut, tai yöllä moottorikelkka päristellyt edestakaisin hotellin ikkunan alla (tämä kuvitteellinen esimerkki siis Lapista, ei saaristosta), saattaa koko lomakokemusta varjostaa plääh-fiilis ja pettymys.

Vaikka matka olisi helppo ostaa verkosta ja yhteydet kohteeseen olisivat supersujuvat, on matkailuyrittäjän vallassa tehdä kokemuksesta sellainen, että matkailija haluaa palata ja suositella kohdetta ystävilleen. Tuolloin ovat yksityiskohdatkin olleet loppuun asti mietityt, ja siten lomailu on ollut helppoa.

Matkailuyrittäjien osaaminen ja asenne ratkaisee turistin matkasta ison osan. Siihen voi onneksi vaikuttaa koulutuksella.

Yksityiskohtien merkitys on kirkastunut edelleen Lapin talvessa; suuria linjoja ja kokonaisuuksia on tärkeä ennakoida, mutta piru piilee yksityiskohdissa eikä niidenkään suhteen ole varaa lepsuilla.

Kumppanuuskirjeenvaihtajanne päättää täältä tähän, tulkaahan keväthangille Kittilään, saariston suvea odotellessa!

 

Ps. Lämmin kiitos kovan luokan kollegoille Levi Suitesissa ja Varsinais-Suomen liitossa!

Luettu 2075 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 26 helmikuu 2020 11:18
Arvostele tätä artikkelia
(4 ääntä)

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.