TOTTA VAI TULKINTAA

Kirjoittanut  maanantai, 30 maaliskuu 2020 08:11

Onko tekstin lopussa näkyvässä kuvassa trendikäs luovan alan yrittäjä-innovaattori, äärimmäistä työrauhaa tarvitseva tutkija, koronaa karussa oleva hieman hämmentynyt julkisen sektorin työntekijä, vai vain ulkona kannettavalla tietokoneella työskentelevä henkilö?

Olen viime viikkoina pohtinut sitä, miten valtavasti tulkitsen erilaisissa vuorovaikutustilanteissa asioita, koko ajan. Käytän olemassa olevaa tietoa, kokemuksiani, kuulemaani ja osaamistani, ja muodostan näiden perusteella johtopäätöksiä. Ja niin teet varmasti sinäkin. Mutta oletko tullut ajatelleeksi, miten paljon johtopäätöksistämme saattaa sisältää asioita, jotka eivät olekaan totta – vaan ovat vain minun tai sinun näkemys asiasta? Pitäisikö omaa tulkintaa havainnoida, ja ennen kaikkea: pitäisikö sitä pyrkiä muuttamaan tai hallitsemaan?

Nyt kun me Varsinais-Suomen liiton työntekijät ja monet kollegamme ympäri Suomen ja Euroopan istumme etätöissä kodeissamme ja otamme haltuun videokokouksia, näytönjakoja, mikkejä ja kameroita, vuorovaikutuksen haastekerroin tuntuu kasvavan. Verrattuna vielä hetki sitten vallinneeseen ”normaaliin”, me emme näe toistemme kasvoja tai eleitä: huitovia käsiä, hassuttelevaa ilmettä vitsin merkiksi tai kulmien kurtistusta hämmennyksen tai vastustuksen ilmentymänä. On vain ääni ja sanat. Tai kirjoitettu teksti.

Puhutun tai kirjoitetun viestin alla on kerroksittain tulkintoja ja kokemuksia, jotka sisältävät uskomuksiamme. Jätämme sanomatta asioita, jotka ovat mielestämme itsestään selviä tai tarpeettomia yksityiskohtia. Monet asiat tuntuvat meistä tosilta, mutta eivät objektiivisesti katsoen kuitenkaan ole totta. En voi välttämättä mitenkään faktisesti tietää, onko ohimennen näkemäni henkilö ahkera, laiska, tehokas, pätevä vai vähän pöhkö. Silti todennäköisesti tein johtopäätöksen. Eikö muuten ole jännä, miten usein tulkinta menee kohti negatiivista?

Ajattelen, että muutoksien keskellä sen havainnoimisesta, että teemme tulkintoja, tulee koko ajan tärkeämpää. Nyt kun koronavirus aiheuttaa suurta surua ja hämmennystä ympäri Eurooppaa, meistä jokainen poimii saamastaan tiedosta itselle tärkeän ja muodostaa siitä kokonaiskuvan. Tämä sopii ihan tavalliseen arkeenkin, tai vaikka meillä Varsinais-Suomen liitossa poikkeustilasta huolimatta etenevään strategiatyöhön, siihen liittyvään muutosprosessiin ja jokapäiväiseen työhömme. Neutraali tai positiivinen tulkinta vuorovaikutustilanteissa voi johtaa rakentavaan jatkoon, mutta tarpeeton negatiivinen tulkinta tuo hämmennystä, huolta ja lamaannusta.

Erotammeko toden ja tulkinnan? Onko uskomani todella fakta? Ja miten valitsen tulkita kuulemani?

Tänään omat ajatukseni ovat pysytelleet tulkinnan puolella, mutta en väitä, että pelkästään vastaanottajaroolin pohtiminen riittäisi. Olemme vastuussa myös siitä, mitä lähetämme. En voi sanoa toiselle pahasti, piikitellä tai levittää huhuja – omia uskomuksia – ja kuitata asiaa sillä, että enhän minä sille mitään voi miten muut sanomani tulkitsevat. Jokaisella on vastuu rakentaa sellaista työ- ja henkilökohtaista yhteisöä ympärilleen, jota haluaa.

Tiedän, että itselläni on vielä paljon tehtävää, sillä tulkitsen – innostun, lannistun ja hermostun pääni sisällä – vähän väliä niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Yritän kuitenkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja kysyä: sanottiinko oikeasti niin, vai tulkitsinko? Ja jos kaikki muu epäonnistuu, yritän miettiä, mikä voisi olla tilanteen positiivinen tai edes neutraali tulkinta, ja voisiko valita sen.

Uskon ja toivon, että kumppanuus ja siihen liittyvä arvomaailma pitkäjänteisestä, toisiamme tukevasta ja hyödyttävästä yhteistyöstä kantaa meidät monen stressitestin yli. Meihin etätyöskenteleviin varsinaissuomenliittolaisiin oletkin päässyt tutustumaan viime viikkoina kuvien ja tekstien avulla sosiaalisessa mediassa. Toivottavasti näet näissä sen hienon työyhteisön, joka meillä on, ja joka on käytettävissäsi maakunnan kehittämisen teemoissa. Mukavaa alkanutta viikkoa – tavataan hetken ajan ”online”!

Luettu 1319 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 30 maaliskuu 2020 10:07
Arvostele tätä artikkelia
(2 ääntä)

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.