NAANTALI BIO- JA KIERTOTALOUDEN KESKITTYMÄKSI - NÄIN TEIMME NAANTALIN JALOSTAMON ALUEEN SELVITYSTYÖN

Kirjoittanut  keskiviikko, 24 maaliskuu 2021 14:24

Sain tasan kuusi kuukautta sitten puhelun, joka muutti näiden kuluneiden kuukausien osalta työ- ja vapaa-ajan kalenterini totaalisesti. Nesteen jalostamon alasajon seurauksena elinkeinoministeri Mika Lintilä pyysi Panu Routilaa sekä allekirjoittanutta selvityshenkilötyöhön. Oli kuusi kuukautta aika löytää kyseiselle jalostamon alueelle uusi teollinen tulevaisuus, joka pitkässä juoksussa toisi takaisin menetetyt työpaikat ja verotulot.

Syyskuun lopusta jouluun kävimme joka ikinen päivä selvitystyötä Routilan kanssa läpi. Konsepti, hankeaihiot ja niiden takana olevat yritykset hahmottuivat vuoden vaihteen jälkeen. Työn viimeiset viikot keskityimme selvitystyön jälkeiseen aikaan. Työlle on oltava jatkaja ja resurssit, kun selvitystyö osaltamme päättyy. Jatkon osalta näyttääkin hyvältä. Valtioneuvosto osoitti merkittävän määrärahan rakennemuutostilanteen hoitoon. Tämän lisäksi Naantalin, Raision ja Turun kaupungit ovat vahvasti mukana. Samoin Neste Oyj ja Fortum Oyj ovat merkittävillä panostuksilla mukana jatkotyössä.

Tapasimme selvitystyön puitteissa pääasiassa Teams:in välityksellä lähes kaksisataa henkilöä, noin 90 yritystä ja useita viranomaistahoja. Nämä keskustelut osoittivat, että kyseessä on erityislaatuinen alue, ja uuden modernin teollisuuden toteuttaminen juuri sinne kiinnostaa useita toimijoita.

Ministeri Lintilälle luovutetussa työssä arvioimme, että alueelle on mahdollista muodostaa bio- ja kiertotalouden keskittymä kokoamalla yhteen alan toimijoita ja muodostamalla vahva ekosysteemi. Selvitystyössä nousi esille seuraavat jatkotyöstettävät teemat: puhdas vety, erilaiset biojalostamot, kuivanmaan kalankasvatus sekä teollisuuden purku- ja puhdistustyöt. Näiden teemojen taustalla on kymmenkunta yritystä, jotka ovat halukkaita jatkokehittämään hankkeitaan.

Selvitystyön osana laadittiin erillinen selvitys maakunnan biomassojen potentiaalista ja niiden hyödyntämismahdollisuuksista. Mielenkiintoista luettavaa tämäkin.

Henkilökohtaisella tasolla selvitystyö oli erityisen antoisa. Oma lisäarvoni työhön tuli viranomaistahojen tuntemuksen kautta. Keskustelut lukuisten yritysten kanssa uudesta teollisesta toiminnasta ja siihen liittyvistä reunaehdoista oli todella avartava kokemus. Kuntayhtymän virkamiehenä liian harvoin tehdään näin konkreetista työtä suoraan yritysten kanssa. Olen tästä kokemuksesta hyvin kiitollinen.

Nesteen jalostamon alueelle tulevan uuden teollisuuden pitää työllistää ja tuoda verotuloja. Selvitystyömme on osoittanut, että tähän on edellytykset. Pitää vaan olla kärsivällinen ja jatkaa työtä uusien yritysten ja työpaikkojen saamiseksi!

 

Selvityshenkilön raportti: Naantalin seudun teollinen tulevaisuus pdf 2.1MB

Lounais-Suomen keskeiset biomassapohjaiset materiaalivirrat ja niiden hyödyntämismahdollisuudet 2121

 

Luettu 2415 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 25 maaliskuu 2021 10:39
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.