SUOMALAINEN YSTÄVÄ

Kirjoittanut  tiistai, 24 marraskuu 2015 10:04

Pidin luentoa opiskelijaryhmälle. Salissa istui yli seitsemänkymmentä innokasta liiketalousopiskelijaa eri puolilta maailmaa. Moni heistä oli ollut Suomessa jo vuosia. Suomalaisessa kodissa heistä oli käynyt kymmenkunta. Suomalainen ystävä oli vain kolmella opiskelijalla!

Itselläni on kaksi läheistä ulkomaalaista ystävää. Gerry, 82-vuotias, asuu vaimonsa kanssa Yorkissa, Englannissa. Paul ja perheensä asuvat Elburgissa, Hollannissa. Olen tuntenut molemmat 1980-luvulta lähtien ja kertonut heille monet ilot ja murheet. Yhteydenpitomme on välimatkasta huolimatta tiivistä. Pidän heihin tutustumista suurena rikkautena. Kerran osallistuin jopa Turun tuomiokirkon jumalanpalvelukseen vain siksi, että Yorkin arkkipiispa saarnasi.

Tein vuosia vientitöitä ja monen työpaikkani työkieli on ollut englanti. Miksi minulla on vain kaksi ulkomaalaista ystävää? Miten aikuinen ihminen yleensä löytää uusia ystäviä? Monet meidän perheen lähimmät kaverit ovat löytyneet lasten kautta. Kun saattaa mukuloita päiväkotiin, tutustuu kummasti muihin kumisaapasten riisujiin. Millaisia tapoja tutustua aikuisena on?

Yksi mahdollisuus on lemmikkieläimen hankkiminen tai lainaaminen tutulta. En koskaan ole puhunut yhtä monen tuntemattoman kanssa kuin koiran remmin toisessa päässä. Myös moni järjestö tekee töitä ystävätoiminnan parissa. Vapaaehtoistyö ja ystävyystoiminta antavat sisältöä arkeen ja voi löytää eri-ikäisiä ystäviä. Joku viisas on todennut: ohje onnelliseen elämään on auttaa muita.

Olen käynyt kauan yksin kulttuuririennoissa. Moni ei kuitenkaan tohdi lähteä teatteriin tai elokuviin yksin. Kunnat ja järjestöt pyörittävät kulttuurikaveritoimintaa. Kaveriksi pääsee lyhyen koulutuksen kautta. Kulttuurikaverina saa seuraa vapaa-ajan rientoihin.

Kouluterveyskyselyn tulokset ovat osin aika surullisia. Monella tytöllä tai pojalla ei ole yhtään läheistä ystävää. Venäjällä jopa nuorten itsemurhat lisääntyvät ystävänpäivää ja naistenpäivää seuraavana päivänä.

Miten saisimme maahanmuuttajasta ystävän? Olisi kiinnostavaa kertoa omasta maasta ja tutustuttaa tulija lähiseutuun.

Ajattelin lähipäivinä soittaa kahdelle ystävälle ja ajatella muutamaa muuta. Kun tapaan tuntemattoman, hymy piristää molempien marraskuuta. Se luontuu mahdollisesti varsinaissuomalaiseltakin, kun oikein pinnistämme.

Luennolle osallistuneet opiskelijat viihtyivät erinomaisesti Turussa, ilman paikallisia ystäviä!

Luettu 1726 kertaa Viimeksi muutettu tiistai, 24 marraskuu 2015 10:12
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.