Varsinais-Suomen liitto ja Europe Direct Varsinais-Suomi ovat mukana Turun Eurooppa-foorumissa la 31.8. klo 11.00, jolloin pääkirjaston sisäpihan Eurooppa-torilla keskustellaan aiheesta ”Älykkäät innovaatiot ja alueen tulevaisuus”.

Keskustelussa esitellään ja pohditaan eri puolilta Suomea olevien maakuntien kesken sitä, mitkä ovat eri alueiden vahvuuksia, miten vahvuudet jalostuvat innovaatioiksi ja lopulta työksi ja alueiden hyvinvoinniksi. Lisäksi tarkastellaan, mitä erilaisia rooleja näissä puitteissa on tarjolla esimerkiksi maakuntien liittojen näkökulmasta. Viitekehyksemme on EU:n älykkään erikoistumisen strategiat, niihin liittyvät painopisteet ja työtavat. Erityisesti pohditaan sitä, miten maakuntien välistä yhteistyötä ja oppimista voisi vahvistaa ja sitä, miten maakunnat näkyvät Euroopassa, yhdessä ja erikseen. Mukana Varsinais-Suomen kanssa keskustelemassa ovat Pohjois-Savo, Etelä-Karjala ja Satakunta. 

Politiikan syksy alkaa Turusta. Tule mukaan!

Turun Eurooppa-foorumi 29.-31.8.2019 tarjoaa kolme monipuolista, korkealaatuista ja mielenkiintoista päivää Eurooppa-asioiden äärellä. Luvassa on yli 40 erillistä tapahtumaa, kansainvälisiä keskusteluja ja näkökulmia Euroopan tulevaisuuteen. Eurooppa-foorumi toimii alustana yhteiskunnalliselle keskustelulle, jossa pohditaan Suomen tämän hetkistä ja tulevaa roolia Euroopassa ja Euroopan Unionissa pidemmän aikavälin perspektiivistä. Euroooppa-foorumissa tapaavat ihmiset elämän eri osa-alueilta: eri näkemyksiä edustavat poliittiset päättäjät, kansalaisjärjestöt, elinkeinoelämä, työmarkkinajärjestöt, asiantuntijat ja kansalaiset. Tapahtuman seminaareissa, paneelikeskusteluissa, kyselytunneilla ja kansalaiskeskusteluissa käydään rakentavaa vuoropuhelua Euroopasta ja Euroopan Unionin merkityksestä ja kehityksestä.

Eurooppa-foorumin koko ohjelmaan ja sisältöihin voi tutustua tarkemmin tapahtuman nettisivuilla.

 

kaupungintalo kuvaaja vesa aaltonen turun kaupunki

Kuva: Vesa Aaltonen, Turun kaupunki

logo 2019 fi

IMG 5478

 

Centrum Balticum järjestää EU-vaalikeskustelun torstaina 16.5. klo 18.15 Åbo Akademilla (Tehtaankatu 2, Arken), Turussa. Tervetuloa kuulemaan, mitä eurovaaliehdokkaat ovat mieltä esimerkiksi Itämeren alueen ympäristön tilasta, turvallisuudesta ja taloudesta sekä Brexitin vaikutuksesta EU:n tulevaisuuteen, EU:n ja USA:n suhteesta ja maahanmuutosta.

Keskustelussa mukana:

 • Heidi Hautala (Vihr.)
 • Miapetra Kumpula-Natri (SDP)
 • Arto Luukkanen (PS)
 • Mauri Pekkarinen (Kesk.)
 • Hanna Sarkkinen (Vas.)
 • Petri Sarvamaa (Kok.)
 • Ida Schauman (RKP)

Keskustelun puheenjohtajana toimii Henrik Lax.  

Tilaisuudessa kahvitarjoilu.

Lisätietoja: http://www.centrumbalticum.org/uutishuone/tapahtumat/eu-vaalikeskustelu

Turun yliopisto ja Schuman-seura järjestävät yhteistyössä Turun Eurooppanuorten, Turun yliopiston ylioppilaskunnan sekä politiikan opiskelijoiden ainejärjestö P-Klubin kanssa nuorten eurovaaliehdokkaiden paneelikeskustelun otsikolla Tulevien sukupolvien Euroopasta päätetään keväällä 2019

Paneelikeskustelu järjestetään perjantaina 10.5.2019 klo 12.00-14.00, paikkana Turun yliopiston Educarium-rakennuksen suuri luentosali Edu 1 (käyntiosoite: Assistentinkatu 5, Turku). Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Tilaisuuden yhteydessä Educariumin aulatiloissa ja piha-alueella järjestetään Eurooppa-tietotori, torilla jaossa tietoa Euroopan unionista ja vaaleista. Europe Direct Varsinais-Suomi on mukana tietotorilla, tervetuloa!

Tarkemmat tiedot tilaisuudesta löytyvät tilaisuuden järjestävän Schuman-seuran nettisivuilta.

 

Europe Direct Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen liitto ovat mukana Schuman-seuran ja yhteistyökumppaneiden yhteisessä Eurooppa-päivän tapahtumassa Mynämäellä 9.5.2019.


Eurooppa-päivän kansalaistapahtuma torstaina 9.5.2019 klo 12–15.30. Paikkana Saaren kartanon residenssin yhteisöllinen tila Saareke Mynämäellä (käyntiosoite: Keskuskatu 20, 23100 Mynämäki).

OHJELMA:

11.30 Kahvitarjoilu

12.00 Tilaisuuden avaussanat

12.15 Tiivistä tietoa EU:sta -tietoiskut

 • Transeuropa Caravans (Nina Erika Erkkilä, Transeuropa Caravans)
 • Turun Eurooppa-foorumi 2019 (Väinö Kuusinen, EFT ry.)
 • Suomen EU-puheenjohtajuuskausi 2019 (Katri Rosenberg, EuropeDirect)
 • EU ja aluekehitys (Janne Virtanen, Varsinais-Suomen liitto)
 • EU ja kunnat (Juuso Alatalo, Mynämäen kunnanvaltuuston pj.)

14.00 Paneelikeskustelu ”Alueiden EU – miten EU vaikuttaa alueiden kehitykseen?”

 • Varsinais-Suomen liiton maakuntavaltuuston pj. Pekka Myllymäki
 • Toimiston päällikkö Saara Nuotio-Coulon (Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto)
 • Elinkeinopäällikkö Petteri Partanen (V-S liitto)

Paneelikeskustelun juontajana Schuman-seuran pj., erikoistutkija Kimmo Elo

15.30 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden aikana Saarekkeen aulatiloissa ja piha-alueella Eurooppa-toimijoiden tietotori, jossa voi keskustella asiantuntijoiden kanssa Euroopasta ja napata mukaan ajantasaisimmat Eurooppa-tietopaketit!

Lämpimästi tervetuloa mukaan tapahtumaan!

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Schuman-seura, Saaren kartanon residenssi, Mynämäen Rotaryklubi ry, OP Mynämäki-Nousiainen, Mynämäen kunta, Mynämäen lukio, MLL Mynämäki, Punainen Risti/ Mynämen osasto, Mynämäen yrittäjät, Varsinais-Suomen liitto, EuropeDirect Varsinais-Suomi

Lisätietoa tilaisuudesta Schuman-seuran internet-sivuilla

Tilaisuuden ohjelma PDF-muodossa

Eurooppa pivn liput

Euroopan unionin tuleva ohjelmakausi vuosille 2021-2027 lähestyy. Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat päässet sopuun monista ohjelmista, kun taas osasta neuvottelut ovat vielä edessä. Ennen EU-parlamenttivaaleja on hyvä tehdä yhteenveto siitä, mihin neuvotteluissa on päästy ja minkälaisia rahoitusmahdollisuuksia tuleva ohjelmakausi tarjoaa varsinaissuomalaisille toimijoille.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Europe Direct Varsinais-Suomi, Varsinais-Suomen liitto, Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto sekä Turun AMK.

Aika: 6.5.2019 klo 13.00-15.30
Paikka: Auditorio Beta, ICT-talo, Joukahaisenkatu 3 Turku

Ohjelma:

13.00 Kahvitarjoilu

13.30 Tilaisuuden avaussanat
         Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, Varsinais-Suomen liitto

13.35 Katse Horisontti Eurooppa- ja Erasmus-ohjelmiin
         Saara Nuotio-Coulon, Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston päällikkö

14.15 Uuden koheesiopolitiikan mahdollisuudet? Rakennerahastot ja Varsinais-Suomi
         Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, Varsinais-Suomen liitto

14.45 Maaseutuohjelman mahdollisuudet Varsinais-Suomessa
         Paavo Myllymäki, toiminnanjohtaja, MTK Varsinais-Suomi

15.10 Keskustelua ja ajatuksia

15.30 Tilaisuuden päätös

Ilmoittautuminen 30.4. mennessä Lyytin kautta: https://www.lyyti.in/kurkistusohjelmakauteen

Tervetuloa!