Europe Direct Varsinais-Suomi, Interact Office Turku, Schuman-seura ja Varsinais-Suomen TE-toimiston EURES-palvelut osallistuivat tuttuun tapaan yhteisosastolla Turun kirjamessuille. Tänä vuonna kävijöitä kiinnostivat paitsi julkaisut myös yleisesti EU:n tila ja tulevaisuus. Viron ja Suomen EU-vuotta 2019 peilaava paneelikeskustelu veti lähes täyden salin.

Lauantaipivn hyrin osastolla

 

Brexitiä, karttaa, perusoikeuskirjaa ja vähän muutakin

Neljän varsinaissuomalaisen Eurooppa-toimijan yhteisosasto tarjosi messuilla EU-tietoa moneen lähtöön.

-Europe Directin puolella Euroopan kartat ja EU:n perusoikeuskirjat olivat ”hittejä” eli perinteinen  paperiaineisto kelpaa vielä hyvin. Hyötytieto haetaan muuten EU-asioissakin paljolti verkossa. Kirjamessut on silti edelleen hyvä paikka lisätä Europe Directin tunnettuutta, EU-tiedottaja Juhana Tuomola myhäili. 

Viranomaistahoista yhteisosastolla olivat mukana myös Interact Office Turku ja Varsinais-Suomen TE-toimiston EURES-palvelut.

-Interact oli kirjamessujen kävijöille varsin tuntematon EU-toimija, sillä Interactin palvelujen kohderyhmänä ovat ensisijaisesti rajat ylittävää yhteistyötä tukevat Interreg-ohjelmat ja viranomaiset Interreg-ohjelmatyön takana. Yhteisosastolla puhuttiinkin eurooppalaisesta rajat ylittävästä yhteistyöstä sekä kerrottiin Interactin toiminnasta, erityisesti Turun toimipisteen asiantuntijuusalueista, koordinaattori Satu Hietanen summasi.

-Työmahdollisuudet muualla Euroopassa kiinnostavat paljon varsinkin nuoria ja kirjamessut on hyvä paikka kohdata heitä ja samalla ylläpitää palvelujemme tunnettuutta, EURES-asiantuntija Tomi Puranen puolestaan arvioi.

Schuman-seura edusti yhteisosastolla varsinaissuomalaista kansalaisjärjestökenttää. Seuran pisteellä keskusteltiin paljon brexitistä ja sen vaikutuksista, mutta ihmisiä näytti mietityttävän laajemminkin koko EU:n tulevaisuus.

-Schuman-seura ja sen toiminta Eurooppa-keskustelun edistäjänä kiinnosti ihmisiä. Asiantuntijoidemme läsnäolo myös kannusti ihmisiä kysymään, mikä oli positiivinen asia, seuran puheenjohtaja Kimmo Elo kokosi messuviikonlopun antia.

 Paneelimme keskustelijat

MEP Henna Virkkunen, suurlähettiläs Harri Tiido, MEP Sirpa Pietikäinen ja Schuman-seuran puheenjohtaja Kimmo Elo 

 

Itämeri, digitalous ja liikenneinfran kehittäminen yhdistää Suomea ja Viroa EU:ssa

Eurooppa-toimijat toivat kirjamessuille myös paneelikeskustelun, jonka aiheena oli EU-vuoden 2019 näkymät Suomen ja Viron kannalta. Satavuotisjuhliaan viettävä Viro oli tällä kertaa messujen teemamaa.

Paneelikeskusteluun osallistuivat Viron suurlähettiläs Harri Tiido ja Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen. Viime hetken peruutusten vuoksi viisihenkinen paneeli kutistui kolmeen, mutta keskustelu oli silti korkeatasoinen ja keräsi messukeskuksen Jukola-salin lähes täyteen.


Suomen ja Viron välisinä yhteistyöalueina EU:ssa panelistit nostivat esiin työn Itämeren tilan puolesta ja liikenneyhteyksien kehittämisen maidemme välillä.

-Rail Baltica on myös Suomelle tärkeä hanke ja siihen juuri tarvitsemme EU:n tukea, toivoi suurlähettiläs Harri Tiido.

Keskustelussa sivuttiin lisäksi Suomen tulevan EU-puheenjohtajuuskautta ja sen tavoitteita.

-Digitaalisuus ja digitalouden edistäminen on sektori, jolla Suomi voisi ottaa Virosta mallia myös EU:ssa, tähdensi Euroopan parlamentin jäsen Henna Virkkunen.

-Suomi voisi painottaa ympäristöasioita, kuten vaikkapa jätevesidirektiivin uudistamista, ehdotti puolestaan Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen. 

 Osasto on purettu

Messuosastomme rakentui tänä vuonna neljän varsinaissuomalaisen Eurooppa-toimijan yhteistyölle hyvässä talkoohengessä.