Europe Direct Varsinais-Suomi järjestää maakunnan yläkoululaisille, lukiolaisille ja ammattikoululaisille #EUjaminä -taidekilpailun, joka haastaa nuoret miettimään, miten EU vaikuttaa heidän elämäänsä ja miten se näkyy heidän arjessaan. Tällä hetkellä yläkoulussa ja toisella asteella opiskelevat opiskelijat ovat syntyneet paitsi Suomen myös Euroopan unionin kansalaisiksi ja heille unioni on ollut olemassa koko heidän elämänsä ajan. Sen olemassaolo on nuorille tietyllä tapaa itsestään selvää. Nyt käynnistyvän taidekilpailun tausta-ajatuksena on saada nuoret pohtimaan sitä, mitä EU-kansalaisuus merkitsee juuri heille ja mitä kaikkea EU mahdollistaa. Kilpailu kannustaa nuoria osallistumaan millä tahansa itselleen parhaiten sopivalla taidemuodolla ja käyttämään kilpailutyössä hyödyksi kotoa löytyviä kierrätysmateriaaleja. Kilpailuaika on 15.4.-21.5.2020. Kolme parasta osallistujaa palkitaan nuorten harrastamista tukevilla palkinnoilla.

- Tällä taidekilpailulla haluamme osaltamme nostaa esiin Suomen 25-vuotista EU-jäsenyyttä ja toisaalta tarjota nuorille kiinnostavaa lisää etäopiskeluun. Luova ajattelu ja taiteen tuottaminen tukevat nuoren tapaa ilmaista itseään myös poikkeusoloissa. Toivottavasti tämä innostaa nuoria siellä etäpulpeteissaan pohtimaan ympäröivää yhteiskuntaa ja omaa kokemustaan siitä, kertoo erikoissuunnittelija Katri Koivisto Europe Direct Varsinais-Suomi -tiedotuspisteeltä. Varsinais-Suomen liitossa toimiva tiedotuspiste on perinteisesti järjestänyt Eurooppa-päivänä ohjelmaa yhteistyössä koulujen kanssa. Tänä keväänä on poikkeusolojen vuoksi kasvokkain kohtaamisen sijaan luvassa taidekilpailu.

#EUjaminä -taidekilpailun suojelijana toimii varsinaissuomalainen Euroopan parlamentin jäsen, MEP Ville Niinistö. Niinistö on mukana myös palkintoraadissa valitsemassa kilpailun voittajia. Voittajat selviävät toukokuun lopussa.

- Tänä poikkeuksellisena aikana on tärkeää muistaa, että näistäkin haasteista me nousemme yhdessä. Eurooppalainen yhteistyö on tuonut rauhaa ja kulttuurista vuorovaikutusta tavalla, jossa nuorilla on elämässään valtavasti avoimia ovia. Nyt kun meidän on rakennettava yhteiskunnastamme entistäkin kestävämpää torjuaksemme niin pandemioita kuin ilmastokriisiäkin, on taide yksi tapa avata ihmisten ymmärrystä siitä, että asiat voivat olla toisin – ja että se toisin voi olla paremmin, sanoo Ville Niinistö. - Taide haastaa, puhdistaa, rohkaisee ja avartaa. Sitä kaikkea me nyt tarvitsemme. On ilo olla mukana tukemassa suojelijana tätä kilpailua.

 

#EUjaminä

Mitä EU-kansalaisuus merkitsee minulle?

Taidekilpailu yläkoululaisille, lukiolaisille ja ammattikoululaisille

Suomi on ollut 25 vuotta Euroopan unionin jäsen. Tuona aikana mm. markka on vaihtunut euroon, saamme liikkua vapaasti Schengen-alueella ilman viisumi- ja rajamuodollisuuksia, voimme helposti hakea vaihtoon, opiskelemaan tai töihin toiseen EU-maahan, saamme äänestää ja vaikuttaa maailman toisiksi suurimmissa vaaleissa EU-vaaleissa, ja verkkokauppaostostemme turvana on eurooppalainen kuluttajansuoja. Tässä muutamia esimerkkejä EU-jäsenyyden myötä muuttuneista asioista. EU vaikuttaa moneen asiaan, jopa niin moneen, että emme aina enää edes tiedosta unionin olevan niiden taustalla. Te yläkouluikäiset ja toisen asteen opiskelijat, olette syntyneet paitsi Suomen myös Euroopan unionin kansalaisiksi ja teille unioni on ollut olemassa koko teidän elämänne ajan.

#EUjaminä -taidekilpailun tavoitteena on haastaa nuoret miettimään, miten EU vaikuttaa sinun elämääsi ja miten se näkyy sinun arjessasi. Mitä EU merkitsee sinulle ja mitä kaikkea se mahdollistaa? #EUjaminä Mitä EU-kansalaisuus merkitsee minulle? -taidekilpailuun voivat osallistua kaikki varsinaissuomalaiset yläkoulujen, lukioiden ja ammattikoulujen opiskelijat. Kilpailuun voi osallistua millä tahansa taidemuodolla, esim. videolla, runolla, piirroksella, tanssilla, maalauksella, novellilla, laululla, sarjakuvalla, käsityöllä, veistoksella – You name it! Kilpailutyö tulee toteuttaa yksin, ei ryhmässä. Kilpailutyössä kannustetaan käyttämään kotoa löytyviä kierrätysmateriaaleja ja muutenkin mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään jo olemassa olevia materiaaleja. Kilpailutyön tulee olla hyvän maun mukainen ja osoittaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Kilpailuaika on 15.4.-21.5.2020.

Kolme parasta kilpailutyötä palkitaan:

I. palkinto: täysin langattomat JBL urheilukuulokkeet langattomassa latauskotelossa

II. palkinto: Fujifilm instax mini -pikakamera ja filmiä

III. palkinto: Kånken-reppu ja SIGG-juomapullo

Kilpailuun osallistuvat työt (tai niiden ollessa esim. piirroksia/veistoksia/käsitöitä kuva niistä) tulee lähettää 21.5. mennessä sähköpostitse osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Viestistä tulee käydä ilmi tekijän nimi, ikä, oppilaitos sekä yhteystieto, josta hänet tavoittaa (puhelin ja sähköposti). Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Osallistumalla taidekilpailuun hyväksyt, että kilpailutyötäsi voidaan käyttää ja se voi näkyä sosiaalisessa mediassa, Varsinais-Suomen liiton/Europe Direct Varsinais-Suomen nettisivuilla, erilaisten tilaisuuksien yhteydessä tai se voidaan ottaa osaksi kilpailutöistä koottavaa taidenäyttelyä. Tekijän nimi liitetään aina työhön, mikäli sitä käytetään. Mikäli järjestäjä haluaa nähtäville alkuperäiset työt, ollaan osallistujiin erikseen yhteydessä.

#EUjaminä Mitä EU-kansalaisuus merkitsee minulle? -taidekilpailun järjestää Europe Direct Varsinais-Suomi, joka toimii osana Varsinais-Suomen liittoa. Kilpailun suojelijana toimii MEP Ville Niinistö, joka on myös mukana taidekilpailun tuomaristossa.

Lisätietoja kilpailusta: erikoissuunnittelija Katri Koivisto Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Tulostettavat ohjeet PDF-muodossa (suomeksi)

Tulostettavat ohjeet PDF-muodossa (ruotsiksi)

 

VN jpeg