Lokakuun lopussa 2020 mallorcalainen Pablo Morilla Hamberg saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle matkatakseen Loimaalle, Varsinais-Suomeen. Siellä häntä odotti kahdeksan kuukauden mittainen vapaaehtoistyö Loimaan kaupungin nuorisopalveluissa ja Loimaan teatterilla. Sitä ennen kuitenkin edessä oli koronarajoitusten mukainen karanteeni. Vapaaehtoistyöpaikan Pablo oli löytänyt Euroopan solidaarisuusjoukkojen kautta. Euroopan solidaarisuusjoukot (ESC) on EU:n vapaaehtoisohjelma 18–30-vuotiaille nuorille. Ohjelma tarjoaa vapaaehtoistyötä, harjoittelumahdollisuuksia ja työmahdollisuuksia nuorille eri puolilla Eurooppaa.

Vajaa kolmikymppinen Pablo on ammatiltaan toimittaja. Hän on Mallorcalla työskennellyt paikallisissa sanomalehdissä, kirjoittaen sekä paperi- että online-julkaisuihin. Hänen viimeisin, määräaikainen työnsä paikallisen yliopistosäätiön tiedottajana päättyi kesällä 2020, eikä sitä jatkettu. Työttömäksi jäätyään Pablo pohti, mitä tehdä. Hän halusi tehdä töitä tai vapaaehtoistöitä, mieluusti Suomessa. Kahdeksan vuotta aiemmin Pablo oli aloittanut Suomi-aiheisen bloginsa Michan en Finlandia kirjoittamisen. Suomi on aina kiinnostanut häntä, sillä hän on puoliksi suomalainen. Pablon äiti on kotoisin Suomesta ja sukua asuu pääkaupunkiseudulla.

- Ensimmäinen muistoni Suomesta on vuodelta 1997, jolloin olin kolmevuotias. Olimme perheen kanssa Suomessa viettämässä joulua. Joulupukin tapaaminen oli iso juttu, Pablo kertoo.

Pablo etsi mahdollisuuksia työskentelystä tai vapaaehtoistyöstä Suomessa ja löysi Euroopan solidaarisuusjoukot. Hän pyrki mukaan ohjelmaan, lähetti kolme hakemusta ja pääsi kahteen haastatteluun. Molemmat haastattelut menivät hyvin ja kaksi tahoa halusivat molemmat hänet vapaaehtoisekseen. Niinpä hänen piti valita. Pablo valitsi Loimaan. Hän halusi maaseudulle, paikkaan, jossa oppisi ymmärtämään paremmin suomalaista elämäntapaa. Ja ennen kaikkea hän halusi oppia lisää suomen kieltä.

Mallorcalla Pablon lähettävänä organisaationa toimii vapaa-ajan ohjaajia, nuoriso-ohjaajia sekä leirikeskusten ja nuorisokerhojen johtoa kouluttava Centre d’Estudis de l’Esplai, joka on voittoa tavoittelematon organisaatio. Se paitsi lähettää vuosittain muutamia nuoria ESC:n kautta maailmalle, myös ottaa vastaan vapaaehtoistyöntekijöitä. Ennen lähtöä lähettävä organisaatio tarjosi Pablolle tietoa käytännön asioista, tukea muuttoon ja vapaaehtoistyöpaikan saamista edeltäneisiin haastatteluihin. Se myös tarjoaa hänelle vapaaehtoistyön ajaksi terveysvakuutuksen. Lisäksi Pablolla on eurooppalainen sairausvakuutuskortti.

Suomessa Pablon vapaaehtoistyöjakson isäntäorganisaationa toimii Loimaan kaupungin nuorisopalvelut. Isäntäorganisaatio tarjoaa hänelle asunnon, tiliasiakkuuskortin ruokakauppaan ruuan ostamiseksi ja polkupyörän, jotta liikkuminen on helpompaa. Lisäksi isäntäorganisaatio maksaa mahdolliset vapaaehtoistyöhön liittyvät työmatkat toiselle paikkakunnalle ja antaa kuukausittain käyttörahaa arjen perusmenoja varten.

- Vapaaehtoistyöhön lähteminen ei ole lähtijälle rahallisesti iso investointi, vaikka varsinaista palkkaa ei saakaan. Ohjelmassa toimivat organisaatiot pitävät sinusta huolta ja auttavat alusta asti käytännön asioissa, sanoo Pablo.

Pablo on viihtynyt vapaaehtoistyössään hyvin ja hänen työnkuvansa on monipuolinen. Usein hän työskentelee Loimaan Citynuokkarilla nuorisotilassa, juttelee nuorten kanssa ja pelailee heidän kanssaan esimerkiksi biljardia ja muita pelejä. Lisäksi hän avustaa Loimaan teatterilla, auttaen siellä ryhmien vetäjiä ja hoitaen esityksissä ääni- ja valotekniikkaa. Hän on mukana myös erilaisissa taidetyöpajoissa sekä taide- ja teatteriprojekteissa ja kertoo oppineensa niiden myötä paljon uusia asioita taiteen tekemisestä.

- Olin mukana myös työttömille suunnatussa taidepajatoiminnassa, mutta koronan vuoksi se on nyt tauolla. Lisäksi vastaan ESC Loimaan some-tilien ylläpidosta.

Pablon kotikaupungin elämää värittävät turistit, Loimaalla vilinää ei juuri näy. Pablo kertoo hänen ennakko-oletuksensa Loimaasta olleen, että se on hiljainen kaupunki keskellä ei-mitään. Mielikuva on pitänyt paikkaansa, mutta Loimaa saa häneltä positiivista palautetta.

- Loimaalla kaikki on lähellä, joten liikkumaan pääsee kätevästi kävellen. Luonto on lähellä kotia sekä täällä että Mallorcalla. Arvostan sitä, että lähelläni on luontoa, ei vain rakennuksia. Kotikaupungissani kaikki on vanhaa ja rakennuksista ei pidetä huolta. Loimaalla asiat ovat paremmin. Ainoa miinuspuoli, joka Loimaalla tulee mieleen, on katuralli, jota paikalliset ajavat varsinkin rautatieaseman läheisyydessä.

Myös sää on erilainen. Pablo nauttii Loimaalla lumesta ja haluaisi päästä hiihtämään. Hän kertoo yllättyneensä positiivisesti myös siitä, miten ihmiset Loimaalla päästävät uuden tulijan lähelleen.

- Marraskuussa kävelin kadulla kauppakasseineni, kun vieras mies tuli vastaan ja pysäytti minut yhtäkkiä. Hän oli tulossa metsästä ja halusi esitellä sienisaalistaan. Yllätyin ja ilostuin siitä, miten täysin vieras ihminen halusi esitellä minulle sienilöytöään.

Vapaaehtoistyöjakson aikana Pablo on oppinut jo paljon lisää suomea. Hän pitää listaa oppimistaan uusista sanoista ja kertoo yllättyneensä siitä, miten sujuvasti hän pystyy puhumaan ihmisten kanssa. Hauskimmat oppimansa sanat hänen mielestään ovat kippo, ilmaantuvuus ja viivoitin. Hän on myös tunnistanut kieleen liittyviä puhetapoja.

- Huomasin, että Loimaalla ihmiset sanovat koko ajan ”periaatteessa”, jännä tapa. Olen huomannut myös murteen alueella. Kun ihmiset sanovat ”ei mitään”, se onkin ”ei mittään”. Puheeseen tulee kaksoiskonsonantti.

Tulevilta kuukausilta Pablo odottaa paitsi oppivansa lisää kieltä, myös Citynuokkarin kanssa toteutettavaa valokuvanäyttelyä, sillä hän pitää valokuvaamisesta. Vapaaehtoistyöjakso kestää kesäkuun loppuun. Kevään ajan Pablo haluaa jatkaa kokemuksien keräämistä suomalaisesta kulttuurista ja elämäntavasta. Hän odottaa myös juhannusta, sillä ei ole aiemmin ollut juhannuksena Suomessa. Lisäksi hän haluaisi maaliskuussa käydä Lapissa, nähdä lumihanget ja revontulet.

Muille nuorille, jotka pohtivat vapaaehtoistyöhön lähtemistä ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen toimintaa, on Pablolla selkeä viesti.

- ESC-toimintaan voit liittyä, jos olet 18–30-vuotias. Se on mahdollisuus johon tarttumista ei kannata odottaa liian pitkään. Nuorena on enemmän aikaa. Jos et työskentele, opintosi loppuvat tai muuta, voit tätä kautta löytää oman juttusi, tehdä asioita ja oppia. Ja jos haluat oppia vierasta kieltä, niin tämä on siihen hyvä tapa. Tämä on myös hyvä tapa aloittaa matkustelu. Toki sinulla on työ, joka pitää hoitaa hyvin, mutta voit käyttää vapaa-aikasi kuten haluat. Viikonloppuisin ja lomalla voi tutkia ympäristöään ja uutta kotimaataan.

Pablo haluaakin rohkaista nuoria osallistumaan Euroopan solidaarisuusjoukkojen toimintaan ja lähtemään vapaaehtoistyöhön. Työskentelyä ulkomailla ei kannata pelätä.

- Jos olet nuori, etkä tee mitään, vaan istut kotona, niin se on hyvä hetki lähteä Eurooppaan ja tehdä asioita. Kaikki ovat mukavia ja auttavat, sinusta pidetään hyvää huolta. Voit myös hyödyntää mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistyötä omassa maassasi, jos et halua lähteä ulkomaille.

Kun vapaaehtoistyöjakso kesäkuun lopussa päättyy, ovat Pablon suunnitelmat tulevasta vielä avoinna. Hänellä ei ole työpaikkaa odottamassa. Olosuhteet Espanjassa ovat koronan vuoksi vaikeat myös medialle. Pandemian vuoksi useita lehtiä on Espanjassa mennyt nurin.

- Jään varmaankin pariksi viikoksi lomalle Suomeen vapaaehtoistyön loputtua ja tapaan täällä asuvia sukulaisiani. Ehkä voisin jäädä Suomeen pidemmäksikin aikaa ja tehdä toimittajan töitä täällä, jos sellaisia löytyisi. Nyt kirjoitan satunnaisesti erääseen verkkolehteen. Toki haluaisin myös mennä takaisin kotiin Mallorcalle ja tavata perheeni, ystäväni ja lemmikkini. Minulla on kissa, jolla on ikää lähes 20 vuotta. Meillä on naapurien kanssa traditio, että järjestämme joka vuosi synttärijuhlat kissani syntymäpäivän kunniaksi.

 DSC 0555Pablo Helsingissä (Kuva: Pablo Morilla Hamberg)

 


DSC 0413
Loimaan Heimolinna (Kuva: Pablo Morilla Hamberg)

 


ESCinfo
Faktaa Euroopan solidaarisuusjoukoista (voit klikata kuvan suuremmaksi).

 

Infoesite vapaaehtoistyön mahdollisuuksista Euroopan solidaarisuusjoukoissa (PDF, avautuu uuteen ikkunaan).

Infoesite Euroopan solidaarisuusjoukot, Mitä ne ovat? (PDF, avautuu uuteen ikkunaan).