Varsinais-Suomen liitto on ottanut vastuulleen yhden EU:n Itämeristrategiaan kuuluvasta matkailun lippulaivahankkeesta, jonka tavoitteena on yhteistyön lisääminen maaseutu- ja rannikkoalueen matkailutoimijoiden kesken sekä osaamisen ja hyvien toimintatapojen välittäminen matkailun toimijoiden ja yritysten käyttöön.

Hankkeen käytännön toteutuksesta vastaa Turku Touring yhdessä Matkailun ja elämystuotannon osaamiskeskuksen (OSKE) kanssa. Lippulaivahanke pyrkii edistämään Itämeren alueen toimijoiden, yliopistojen ja korkeakoulujen sekä julkisen ja yksityisen sektorin muodostaman yhteistoimintaverkoston luomista, joka kokoaa yhteen sekä osaamisen että kehittämisen resurssit.

Euroopan komission Itämeristrategian yksi pääteemoista on matkailu, jota koordinoi State Chancellery MecklenburgVorpommern Saksassa.

Varsinais-Suomi keskittyy lippulaivahankkeessaan erityisesti maaseutu- ja rannikkoalueiden kulttuuriin ja luontoon pohjautuvien matkailukeskittymien tuotteiden, palveluiden ja saavutettavuuden kehittämiseen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Hankkeen toteutusaika on 8.4.2010 - 31.12.2011.

 

Toimenpiteet:

  • Itämeren alueen matkailun toimijoiden yhteistyön lisääminen, yhteistyöverkoston kokoaminen ja osaamisen hyödyntäminen eri alueiden kesken
  • Parhaiden toimintamallien löytäminen matkailupalveluiden saavutettavuuden, ostettavuuden ja käytettävyyden parantamiseksi
  • Verkostoitumis- ja koulutustilaisuudet
  • Hankevalmistelut

Mukaan verkostoon:
Hanke käynnistyi syyskuun alussa 2010 kick-off tilaisuudella, jossa avattiin verkoston avoin hanke- ja toimijahaku. Verkostoon kutsutaan mukaan matkailu- ja aluekehitysorganisaatioita, hankkeita ja yritysverkostoja koko Itämeren alueelta. Samalla kerätään uusia ideoita sekä parhaita käytänteitä ja konsepteja eri alueilta. Maksuttomaan verkostoon liittyessään tahot voivat vapaasti monistaa ja hyödyntää käytänteitä omilla alueillaan, saada tietoa koulutuksista ja seminaareista, löytää partnereita ja kumppanuuksia hankevalmisteluja ja muuta yhteistyötä ajatellen.


Lisätiedot:

Varsinais-Suomen liitto

PL 273 (Ratapihankatu 36)

20101 TURKU

 

Turku Touring
Matkailu- ja kongressitoimisto
Aurakatu 4
20100 TURKU

www.turkutouring.fi

Itämeristrategian matkailun lippulaivahankkeen 12,7 koordinaattori: Päivi Oliva
Turku Touring / Matkailun ja elämystuotannon osaamiskeskus 

Email. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. +358 (0)40 8315 041

Ohjelmajohtaja: Päivi Lappalainen
Email. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. +358 (0)50 5590 578

Turku Touring
Matkailujohtaja: Anne-Marget Niemi

Email: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. +358 (0)2 262 7499

Varsinais-Suomen liitto

Erikoissuunnittelija, kansainvälisten asioiden ja tapahtumien koordinointi ja
kansainvälinen alueyhteistyö: Kirsi Stjernberg

Email: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. +358 (0)40 5513 120

www.baltic-sea-strategy-tourism.eu

uimarannalla_mh_03_9255
Liitolla on kahdenväliset  yhteistyösopimukset Saksan Mecklenburg-Etupommerin, Luoteis-Venäjän yhdistyksen, Odessan läänin, Kiinan Sichuanin ja Ranskan Finistèren kanssa. Ilman sopimuksia yhteistyötä harjoitetaan toki laajemminkin, perinteisesti mm. Ruotsin ja Viron kanssa.

yhteistyoalueet

 

Maakuntamme tavoitteena on olla tärkeä Itämeren solmukohta Tukholman ja Pietarin välisellä kehityskäytävällä.

Varsinais-Suomen liitto osallistuu aktiivisesti EU:n Itämeristrategian toteuttamiseen alueen muiden toimijoiden kanssa. Varsinais-Suomen liitolla, Turun kaupungilla ja alueen korkeakouluilla on yhteinen edunvalvontatoimisto Brysselissä. Toimisto palvelee maakunnan edunvalvojana muun muassa rahoitus- ja meripolitiikka-asioissa, ja järjestää erilaisia seminaareja ja tarjoaa informaatiopalveluja. Liitto osallistuu myös Pietarin Suomi-taloon vuonna 2011 avatun Turku-keskuksen toimintaan.

Osallistumalla maakunnan strategioita tukeviin kansainvälisiin hankkeisiin luodaan hyvät edellytykset näkyvyyden lisäämiselle sekä laajennetaan yhteistyösuhteita koko Itämeren piiriin. Liitto hallinnoi ja isännöi Central Baltic Interreg V A 2014 -2020 –ohjelmaa.

Liitto toimii aktiivisesti saaristomme kehittämiseksi. Saaristoyhteistyön tehtävänä on toimia kolmen saaristoalueen yleisenä yhteydenpito- ja yhteistyöelimenä. Saaristoyhteistyö kattaa maantieteellisesti Tukholman ja Uppsalan läänin saaristo-osat, Ahvenanmaan saaristokunnat sekä Varsinais-Suomen ja Uudenmaan saaristoalueet.

Kansainvälistä toimintaa alueellamme tukee myös kansalaisille suunnattu, EU-tiedon jakamista varten perustettu avoin Europe Direct –tiedotuspiste, joka liittyy Euroopan komission ylläpitämään tiedotuspisteverkostoon.

Kv-toiminta aluekehitystyössä

eurooppa

Yhteistyötä Venäjän ja erityisesti Pietarin alueen kanssa pidetään tärkeänä.

Liitto on mukana Pietarin Suomi-taloon perustetussa Turku-toimistossa yhdessä Turun kaupungin ja korkeakoulujen kanssa.

Toiminnan tavoitteena on erityisesti osaamispohjaisen yhteistyön kehittäminen, elinkeinoyhteistyön kehittäminen Varsinais-Suomen kärkialoilla, sekä kulttuuri- ja mediayhteistyön kehittäminen.

Yhteistyökumppanit voivat käyttää Turku-keskusta tukipisteenä, keskuksesta löytyvät kokoustilat, toimitilat harjoittelijavaihtoon ja tilat tavaroiden lyhytaikaiseen säilytykseen.

Pietarin Turku-keskus

Sihteeri Irina Lapenkova
Puh. +7 812 702 17 04 tai +7 931 340 85 88
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Käyntiosoite:
Suomi-talo
Bolshaja Konjushennaja 8, Pietari

Postiosoite:
PL 83
53501 Lappeenranta