vs kunnat2016

 

 

Varsinais-Suomi sijaitsee Suomen lounaisessa kolkassa Saaristomeren rannikolla. Maakunnassa on 27 kuntaa. Täällä merellisyys ja vanha agraarikulttuuri kohtaavat modernin kaupunkikulttuurin. Rikas historia ja huipputeknologia yhdistyvät maakunnassa, jossa osaaminen ja koulutus nähdään avaimena menestymiseen ja hyvinvointiin.

Varsinais-Suomi on väkiluvultaan maan kolmanneksi suurin maakunta, Uudenmaan ja Pirkanmaan jälkeen. Kaksikielisen maakunnan yli 470 000 asukkaasta n. 27 000 puhuvat äidinkielenään ruotsia (5,7 %). Muuta kuin suomea tai ruotsia puhuvia asuu Varsinais-Suomessa nykyään hieman ruotsinkielisiä enemmän, noin 30 000.

Varsinais-Suomen keskeinen sijainti Suomen porttina länteen tekee maakunnasta tärkeän kansainvälisen tekijän Itämerellä.

Turku oli Suomen keskus keskiajalta 1800-luvun alkuun. Ruotsin vallan ajan jälkeen Turku oli autonomisen Suomen ensimmäinen pääkaupunki vuosina 1809–1812. Turku on noin 193 000 asukkaallaan maan kuudenneksi suurin kaupunki.

Varsinais-Suomen pinta-alasta lähes puolet on vettä. Maakunnassa on 22 000 saarta ja eniten vapaa-ajan asuntoja Suomessa. Matkailu, sekä luontomatkailu että urbaani kulttuurimatkailu, on tärkeä elinkeino. Varsinais-Suomesta löytyy myös kukoistavaa maataloustuotantoa.

Maakunnan avainluvut löydät Lounaistieto.fi-palvelusta