Vakka-Suomi on reilun 31 000 asukkaan seutukunta, joka koostuu Kustavin, Laitilan, Pyhärannan, Taivassalon, Uudenkaupungin ja Vehmaan kunnista. Seutukunta tarjoaa asukkailleen keskeiset palvelut sekä viihtyisän ja luonnonläheisen asuinympäristön. Seudulla on paljon metalliteollisuutta, jalostus ja alkutuotanto muodostavat suuren osan elinkeinorakenteesta. Seudun painopisteitä ovat kulkuneuvo- ja metalliteollisuus, meriklusteri, elintarvikeala, maatila- ja kalatalous sekä hyvinvointiala. Uusikaupunki on tunnettu Suomen ainoasta autotehtaasta, Valmet Automotive Oy:stä. Laitilassa sijaitsee puolestaan tunnettu Laitilan wirvoitusjuomatehdas. Seudun hallitsevia piirteitä ovat maaseutumaisema ja merellisyys, sillä kaikki seudun kunnat Laitilaa lukuun ottamatta sijaitsevat rannikolla.

Luonto on seudulla vaihtelevaa käsittäen viljelylaaksot, perinnemaisemat, kalliomäet, järvet, kallioiset metsät, rantaniityt sekä saaristoluonnon merenlahtineen, luotoineen ja saarineen. Seudulla onkin hienot mahdollisuudet luontomatkailuun. Laitilassa sijaitseva Untamala-Kodjala on yksi valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista, joka on ehyt lounaista viljelyseutua edustava maisemakokonaisuus. Alueella on asutus- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, kuten ryhmä- ja raittikylät. Untamalan raittikylä on Lounais-Suomen pisin. Uudenkaupungin Putsaari ja sen lähisaaret muodostavat myös tärkeän kulttuurimaisemallisen kokonaisuuden, joka edustaa Uudenkaupungin saariston kulttuurimaisemaa. Lisäksi Putsaaren etelä- ja länsiosat kuuluvat Natura-alueeseen.

Seutukunnan keskus on Uusikaupunki, joka alueen muiden kuntien tavoin herää täyteen eloon kesäisin. Uudenkaupungin vierasvenesatama Pakkahuone on kesäisin veneilijöiden suosiossa ja on valittu kolmesti Suomen parhaaksi vierasvenesatamaksi. Tutustumisen arvoisia kohteita riittää Kaupunginlahden makasiineista keskustan puutaloalueisiin, Taidetalo Pilvilinnaan ja pienpanimo Vakka-Suomen panimoon. Uudenkaupungin kulttuurihistoriallinen museo, Merimiehenkoti-museo, Kalannin kotiseutumuseo ja Automuseo antavat vierailijalle hyvän kuvan kaupungin historiasta ja elämästä. Kesäisin riittää tapahtumia, joista suurimmat keskittyvät Kaupunginlahdelle. Suosittuja ovat kesäkuinen merellinen kesäkarnevaali ja markkinatapahtuma Merefesti, heinäkuussa järjestettävä kansainvälinen puupuhallinmusiikkifestivaali Crusell –viikko sekä Tul toril –tapahtumat.

Laitilassa sijaitseva talonpoikaismuseo Kauppilan umpipiha on valtakunnallisesti merkittävä, alkuperäisellä paikallaan sijaitseva kohde. Jo 40 vuotta täyttänyt Laitilan Munamarkkinat on Vakka-Suomen suurin kesätapahtuma.

Kustavin kunta tarjoaa vierailijoille kauniin saaristolaismaiseman, elävää saaristolaiskulttuuria sekä kiinnostavia kohteita, kuten Isokarin majakan, Katanpään linnakesaaren, Kustavin kirkon ja Saaristolaismuseon. Kustavi on suosittu vierailukohde erityisesti kesällä, jolloin kunnan väkimäärä kymmenkertaistuu kesäasukkaiden ja matkailijoiden ansiosta. Kustavissa on hyvät majoitus-, kuljetus- ja ravitsemuspalvelut sekä tutustumisen arvoisia persoonallisia käsityöliikkeitä ja tehtaanmyymälöitä. Kunnassa on neljä vierasvenesatamaa palveluineen (Katanpää, Lootholma, Peterzens ja Vuosnainen). Kesäisin järjestetään useita tapahtumia, kuten juhannussalkojen koristelu ja pystytys juhannusaattona, Volter Kilpi – kirjallisuusviikko heinäkuussa sekä Lohimarkkinat ja Muinaistulien yö elokuussa.

Pyhärannan läpi Raumalta Uuteenkaupunkiin kulkee viehättävä rantatie, jonka maisemat houkuttelevat kesäisin erityisesti pyöräilijöitä.

 Pyhärannasta löytyy kolme vierasvenesatamaa. Rihtiemen ja Ylikylän kylät on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Otajärvi on kansainvälisesti arvokas lintuvesikohde. Pyhärannan upea kivikirkko sijaitsee meren rannalla. Pyhärannasta löytyy myös myllyjä, esimerkiksi Lahdenvainion tuulimylly ja Radansuun vesimylly.

 

Pyhärannassa järjestetään vuosittain kyläyhdistysten ja kunnan yhteistyönä Pyhärantapäivä, jonka tapahtumapaikka kiertää kylittäin. Santtiolla vierailee vuosittain Pyhärannan kunnan kummialus, miinalautta Pyhäranta, jonka on avoinna myös yleisölle. Hannulan konsertti- ja taideyhdistys HANTLA ry järjestää vuosittain Luttisten taiteilijaperheen talonpoikaistalon pihapiirissä konsertin, jossa esiintyy kansainvälisiä tähtiä maailman oopperalavoilta. Muurilan esittelypuutarhassa voi ihailla laajaa kirjoa harvinaisia tai Suomessa täysin kokeilemattomia kasveja. Puutarhasta löytyy mm. ympärivuoden ulkotiloissa kasvavia kaktuksia, magnolioita ja lihansyöjäkasvi.

Vakka-Suomen muissa kunnissa on myös paljon tutustumisen arvoisia kohteita, kuten paikalliset kirkot ja kotiseutumuseot. Pyhämaalta löytyy yksi Suomen vanhimmista puukirkoista, 1600-luvulla rakennettu Uhrikirkko. Taivassalossa puolestaan järjestetään heinäkuussa Varsinais-Suomen suurin maaseututapahtuma Silakrysäys -markkinat.

Crusell seura

Elämäsi kunnossa

Kustavin kunta

Laitilan kaupunki

Merefesti

Laitilan Munamarkkinat

Kauppilan umpipiha

Pyharannan kunta

Taivassalon kunta

Turku Touring

Uudenkaupungin kaupunki

Valitse Uusikaupunki 2015 esite

Menoa kaupunginlahden ympärillä (Uusikaupunki)

Vakka-Suomen panimo

Vehmaan kunta

vakkasuomi