Varsinais-Suomi sijaitsee Suomen lounaisessa kolkassa Saaristomeren rannikolla. Täällä merellisyys ja vanha agraarikulttuuri kohtaavat modernin kaupunkikulttuurin. Rikas historia ja huipputeknologia yhdistyvät Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomen keskeinen sijainti Suomen porttina länteen tekee maakunnasta tärkeän kansainvälisen tekijän Itämerellä.

Varsinais-Suomi on väkiluvultaan maan kolmanneksi suurin maakunta, Uudenmaan ja Pirkanmaan jälkeen. Kaksikielisen maakunnan n. 471 000 asukkaasta 27 000 puhuvat äidinkielenään ruotsia (5,7 %).

Maakunnassa on 27 kuntaa.

Turku oli Suomen keskus keskiajalta 1800-luvun alkuun. Ruotsin vallan ajan jälkeen Turku oli autonomisen Suomen ensimmäinen pääkaupunki vuosina 1809-1812. Turku on 182 000 asukkaallaan maan viidenneksi suurin kaupunki.

Varsinais-Suomi koostuu viidestä seutukunnasta: Turun, Loimaan, Vakka-Suomen, Salon ja Turunmaan seutukunnat.

Varsinais-Suomen arvokkaimpia luontotyyppejä ovat Saaristomeri ja lehdot. Varsinais-Suomen pinta-alasta lähes puolet on vettä. Makunnassa on 22 000 saarta ja eniten vapaa-ajan asuntoja Suomessa. Matkailu on tärkeä elinkeino. Varsinais-Suomesta löytyy myös kukoistavaa maataloustuotantoa.

maakunnankartta