KEHITTYVÄÄ PITÄÄ USKALTAA TUKEA

Kirjoittanut  maanantai, 02 helmikuu 2015 09:00

Elämme Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaa melkoista taantumaa olosuhteissa, joissa kaikesta hyvästä käydään kovaa kisaa. Ennen kaikkea kyse on työpaikoista. Kun on työtä, on kaikkea muutakin. Ja siellä missä eletään jatkuvassa työpaikkakadon kierteessä, negatiivisuus tarttuu kaikkeen muuhunkin.

Kaikissa läntisen Euroopan maissa pääkaupunkiseudut vahvistavat asemaansa. Tanskassa ei oikein muuta keskustaa edes ole kuin Kööpenhamina. Suomessa pöhinä keskittyy kolmion Helsinki-Tampere-Turku -Helsinki sisään. Kun joukkoon lisätään Oulun ja Kuopion seudut, huomataan, että 4/5 suomalaisista asuu tuolla maantieteellisesti aika pienellä alueella.

Aluepolitiikka on Suomessa ymmärretty perinteisesti kehitysaluepolitiikaksi. Tuollainen linjavalinta on saatettu tehdä niissä olosuhteissa, joissa monet maakunnat, kuten Varsinais-Suomi, ovat niin sanotusti pärjänneet omillaan. Mutta nuo ajat ovat valitettavasti takanapäin. Maan seuraavan hallituksen on uskallettava sanoa, että nykyisellä kehityksellä meillä ei ole varaa palvella suomalaisia joka niemen nokkaan ja että kansakuntana Suomen tulevaisuus ratkeaa vain muutaman maakunnan onnistumisella tai epäonnistumisella. Ymmärrän, että tuollainen sanoma on politiikassa vaikea lausua ääneen, mutta kaikki tutkittu tieto osoittaa, että se on totta.

Jos maan tuleva hallitus uskaltaa linjata oikein, Varsinais-Suomen pitää kyetä vastaamaan huutoon. Maakunnan uudehkona asukkaana olen havainnut uskon joskus horjahtelevan. Meidän ei pidä liittyä niiden joukkoon, jotka huonolla itsetunnolla vetävät päälleen yksinkertaisen maalaisserkun kaavun hokien, että Helsingissä on salaliitto meitä vastaan. Pääkaupunkiseutu on Varsinais-Suomen paras yhteistyökumppani, ei kavala peluri eduskuntineen, hallituksineen ja ministeriöineen.

ENSIMMÄINEN TYÖVIIKKO:

Ensimmäinen työviikko on mukavan kiireinen. Maanantaina johtoryhmä, liikenneasioita, talon ihmisten tapaamista. Tiistaina VT8 tuomarointia, illaksi Helsinkiin ministeri Grahn-Laasosen luo kollegojen kera. Illalla Kunnallissäätiöön vierailulle. Keskiviikkona maakuntajohtajien kokous ja kaksi muuta kokousta Kuntaliitossa. Torstaina Sitraan. Kokoonnumme kymmenen vuoden jälkeen ryhmällä, joka silloin hahmotteli Suomen tulevaisuutta. Ennustimme Venäjän integroituvan EU:n suuntaan. En onneksi ollut yksin väärässä, samassa ryhmässä olivat mm ex-pääministeri Esko Aho, valtiosihteeri Antti Satuli ja Nokian teknologiajohtaja Yrjö Neuvo. Perjantaina koko päivä konttorilla virkamiespalavereita.

HYVÄÄ ALKAVAA VIIKKOA KAIKILLE!

Luettu 12373 kertaa Viimeksi muutettu perjantai, 30 tammikuu 2015 13:08
Arvostele tätä artikkelia
(5 ääntä)

Uusimmat artikkelit kirjoittajalta Kari Häkämies

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: Go Varsinais-Suomi Go! »

10 kommenttia

 • Kommentoi linkkiä Eero Vainio torstai, 05 helmikuu 2015 13:55 lähettänyt Eero Vainio

  Aikanaan kun vielä elettiin Ruotsin ja myöhemmin Venäjän valtakunnassa niin Varsinais-Suomeakin "hallitsivat" kenraalikuvernöörit. Nykyisissä itsenäisen tasavallan oloissa valta on kansalla demokraattisesti valittujen elinten kautta. Maakuntaliiton hallinto on valittu myös demokratinan periaatteen mukaan kuntien valtuustojen voimasuhteiden mukaan. Maakuntaliiton valtuustossa edustettuina olevat puolueryhmät ovat keskuudessaan sopineet, että maakuntajohtajaksi valitaan kokoomuslainen henkilö ja Kokoomuksen ryhmä saa esittää ehdokasta. Nyt kun tämä henkilö on sitten valittu hän ensitöikseen pohjustaa valtaansa ja julkaisee teesinsä miten maakuntaa pitää kehittää kokoomuslaisen ideologian pohjalta. Mutta näinhän sen ei pitänyt mennä vaan maakuntaliitto päättää mitä tehdään ja maakuntajohtja "vain" kuuliaisena toteuttaa. Maakuntajohtaja on maakuntaa varten ei niin, että maakunta on maakuntajohtajaa varten..

 • Kommentoi linkkiä Sirpa Simola tiistai, 03 helmikuu 2015 21:47 lähettänyt Sirpa Simola

  Kiitos rohkeasta aloituksesta vaativassa ja varmasti myös innostavassa tehtävässä! Meillä on Varsinais-Suomessa aina ollut paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Nyt tarvitaan uutta kehittämisintoa ja toimenpiteitä. Avoin toimintatapa on jo kokonaan uutta. Lupaavaa!

 • Kommentoi linkkiä Jukka Hulkkonen tiistai, 03 helmikuu 2015 15:19 lähettänyt Jukka Hulkkonen

  Onnea uudelle maakuntajohtajalle

  Hienoa nähdä, että uusi maakuntajohtaja oivaltaa ja uskaltaa tuoda heti alkuun Varsinais-Suomen kasvun lähteen, pääkaupunkiseudun. Itämeren Portti ja siihen liittyvät mahdollisuudet ovat ihan kauniita ajatuksia, mutta jos maakuntana haluamme pysyä talouden kehityksessä mukana, on meidän oltava sellaisten talouden valtavirtojen äärellä, jotka ratkaisevat Suomen menestyksen. Pääkaupunkiseutu on juuri se valtavirta ja Varsinais- Suomen potentiaalisin kasvun lähde.

  Siihen suuntaan kannattaa koko maakunnan elinkeinoelämän markkinoita suunnata. Salo on sopiva sillanpääasema Turun ja Helsingin välissä ja salolaisilla on kosolti kokemusta tästä yhteistyöstä.

  Mutta tehdään se yhtenäisenä Varsinais-Suomena, se takaa tulevaisuudessakin elinvoimaisuutemme.

 • Kommentoi linkkiä Kari H tiistai, 03 helmikuu 2015 09:28 lähettänyt Kari H

  Ehkä syytä on tarkentaa, että tarkoitin koko Varsinais-Suomen olevan kehittyvää maakuntaa, en siis ns. niemen notkoa etc. Ne alueet ovat aivan muualla Suomessa. Siis yhteisvoimin koko maakunnan puolesta.

 • Kommentoi linkkiä Eilina Suonio-Peltosalo tiistai, 03 helmikuu 2015 08:18 lähettänyt Eilina Suonio-Peltosalo

  Hienoa, että maakuntajohtaja tulee heti alusta asti näkyväksi. Olennaista on saavuttaa tunnettuus koko alueella, ei vain maakuntahallituksessa ja -valtuustossa.
  Tervetullutta on näkemysten peilaus ja kannanottojen antaminen. Ajatus niemen ja notkon huomioimisesta on Myllymäeltä hyvä. Maakuntamme vilja-aittana on vahva ja maaseudun asukkaat tärkeä voimavara kokonaisuudessa.
  Tehkäämme laajalti hyvää yhteistyötä, selkeitä vahvistavia päätöksiä ja tulevaisuuden kasvua. Vaikka sitä jouduttaisiinkin vielä odottamaan.

 • Kommentoi linkkiä Aila Harjanne maanantai, 02 helmikuu 2015 23:20 lähettänyt Aila Harjanne

  Kiitos raikkaasta tuulahduksesta heti alkajaisiksi! Onnea ja menestystä niin Sinulle henkilökohtaisesti kuin maakunnallemmekin!
  Tuntui mukavalta lukea ajatuksiasi maakuntamme mahdollisuuksista.
  Varsinais-Suomella on kaikki mahdollisuudet .... Hyvällä yhteistyöllä.
  Odotan mielenkiinnolla tulevia päiväkirjoja.....Kiitos!

 • Kommentoi linkkiä Pekka Myllymäki maanantai, 02 helmikuu 2015 19:32 lähettänyt Pekka Myllymäki

  Valtuuston puheenjohtajan näkökulmasta räväkkä avaus.

  Maakunnan kasvot muovautuvat monen toimijan toimesta: Kaupungeista, kehyskunnista ja maaseudulta. Maakuntavaltuustossa on monta eri näkemystä ja niiden yhteisvoimassa ovat maakuntamme mahdollisuudet.

  Erilaiset rikosromaanit ja mielenkiintoiset blogit ovat toki tervetulleita, joten anna Kari kynäsi liukua rohkeasti vaan.

  Kehottaisin silti ottamaan Rönnholmin Mikon ohjeista vaarin: Monessa niemessä ja notkossa asuu kekseliäs ja sinnikäs digitaalisen palveluyhteyden avannut maakuntamme asukki. Helky laulu syntyy myös näissä paikoissa.

  Ja he ovat oppineet aikojen saatossa nauramaan niin venäläisille kuin ruotsalaisille hallintonäkemyksille eli "sammakkoja suusta" -lauseille kuten "...kaikki tutkittu tieto osoittaa, että se on totta...".

  Näitä "Häksyn aksioomia" mielestäni vähäsen kannattaisi harkita. Asiat saattavat todellisuudessa olla toisin...

  Seuraavaa blogia ystävyydellä odottaen.

 • Kommentoi linkkiä Pauliina Haijanen maanantai, 02 helmikuu 2015 10:25 lähettänyt Pauliina Haijanen

  Kantaaottava ja rohkea avaus, kiitos! Jatka samaan malliin!

 • Kommentoi linkkiä Mikko Rönnholm maanantai, 02 helmikuu 2015 10:23 lähettänyt Mikko Rönnholm

  Ensiksi onnittelu uudelle maakuntajohtajalle.
  Avauksesi oli raflaava ja enteellinen. Muista kuitenkin, että nimen nokat ja lahdelmat ovat maakuntaa ja muista aina että maakunnassakin asuu varsinaissuomalisia ihmisiä, jota varten on liito ja sinä sen johdossa.
  Elä usko organisaatioiden voimaan äläkä kaikkiin trendipuheisiin jätä muutama Helsinki -palaveri väliin ja ajattele itse, niin kauna kuin voit, niinhän se Kokoomuksen slogaani meni.
  Vaikka olet ollut tasavallan hallituksessa ja vaikka olet nähnyt asioita monelta kantilta, niin muista aina, että Vvm ensiviulua soittaa aina valtion ´kamreeri nimestä ja puoluekannasta riippumatta.
  Erilaisuudessa on tämän maakunnan voima - kaikesta huolimatta tai ehkä juuri siksi.

  Suoraan sanoen suurin piirtein, siinnä se oli, vai mitä Kotkan poika?

 • Kommentoi linkkiä Leena Manner maanantai, 02 helmikuu 2015 10:16 lähettänyt Leena Manner

  Kiitos!
  Hieno uusi tapa avata työsi sisältöjä meille taviksille ja kertoa tavoista edistää Varsinais-Suomen asioita. Oikein mielenkiintoista. Maakuntaliitto on elänyt omaa rauhaisaa elämäänsä eikä sen työ ole juurikaan näkynyt eikä vaikutuksia havaittu hallintokortteleiden ulkopuolella.
  Toivottavasti jakstat kirjoitella kuulumisia, olen varma, että lukijakuntasi sekä kasvaa että kiittää.

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.