USKALTAAKO SUOMI KANSAINVÄLISTYÄ?

Kirjoittanut  maanantai, 26 lokakuu 2015 14:42

Olin Pietarissa pari päivää ja puhumassa strategiaseminaarissa. Kanssani pyöreän pöydän keskustelussa oli jonkin sortin kollegoja Norjasta, Ruotsista, Puolasta, OECD:stä ja tietenkin Venäjältä. Puheet poukkoilivat hieman levottomasti, niin kuin tuon tyyppisissä tapaamisissa aina käy, kun osallistujat ovat useammasta maasta.

Yhden asian kuitenkin panin merkille heti: Itämeren alueen maissa ajatellaan kansainvälisesti ja rajat ylittäen. Norjan Kehitysinstituutista tullut puhuja laittoi seinälle ensimmäiseksi kalvon, jossa oli kehityskäytävä Oslo-Tukholma-Turku-Helsinki-Pietari. Ja kun hän pääsi puheenvuorossaan vauhtiin, oivalsin, että kyse ei ollut kohteliaisuudesta isäntiä kohtaan, vaan aito analyysi käytävän tärkeydestä.

Euroopan unioni osallistuu käytävärahoitukseen silloin, kun hanke on TEN-T ydinverkkokäytävällä. Suomesta on tähän rankkeeraukseen päässyt vain tuo yllä mainittu väli ja käytävä Helsingistä Tallinnaan.

Mutta Suomi on passiivinen. Me emme saa käytävän kehityshankkeista aikaan päätöksiä, emmekä siis EU-rahaa niihin. Samaan aikaan Ruotsi ja Tanska ovat erittäin aktiivisia. Norja ei ole EU:n jäsen, mutta ymmärtää nopeiden yhteyksien merkityksen ja tekee sen omin varoin.

Työ- ja elinkeinoministeriö julisti kilpailutuksen, jossa valitaan 1-2 kehityskäytävää. Toivottavasti valinnoissa painottuu myös kansainvälinen näkökulma. Niin on lupa odottaa, onhan esittelevä ministeri Olli Rehn, Alexander Stubbin ohella hallituksen pisimmän kansainvälisen uran tehnyt jäsen.

Tällä viikolla:

Maanantai: Johtoryhmä, neuvotteleva virkamies Sirpa Aaramon eläkkeelle siirtymistilaisuus, liikenneneuvottelu ip
Tiistai: Koko päivän liiton TPD-kokous
Keskiviikko; Svenska Yle, konttorihommia
Torstai-Perjantai: Liiton viraston kehittämistyötä koskeva seminaari Paraisilla

Luettu 2832 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 26 lokakuu 2015 14:46
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Uusimmat artikkelit kirjoittajalta Kari Häkämies

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.