Tulosta tämä sivu

TUKEA YRITTÄVILLE

Kirjoittanut  maanantai, 02 marraskuu 2015 16:45

Ollessani Kuopiossa kaupunginjohtajana yhdeksänkymmentäluvun loppupuolella oli Nokia-buumi parhaimmassa vauhdissa. Suurten kaupunkien kaupunginjohtajakokouksessa olimme usein kateellisia Oulun kollegallemme, Kari Nenoselle.

Viisaana miehenä nykyinen Vantaan johtaja toppuutteli meitä ja muistutti niistä vaaroista, joita kohtaa, jos munat ovat yhdessä korissa. Toki Oulu on Suomen olosuhteissa ollut aina suuri kaupunki, jonka elinkeinoelämä ei ole perustanut vain yhden kortin varaan, mutta tuskaisen lattiaan lyönnin Nokian myöhemmät tapahtumat sille kiistatta aiheuttivat.

Suomessa on paljon paikkakuntia, jotka ovat rakentuneet yhden teollisuuden alan, jopa yhden tehtaan ympärille. Tulen itsekin sellaiselta paikkakunnalta. Kasvoin sellukylässä, jossa kaikkien muiden vanhemmat kuin minun, olivat tehtaalla töissä. Opettajaperheen mukulana harmitti usein kun tehtaan järjestämät palvelut, yleisestä saunasta lähtien, olivat vain sen palveluksessa olevien perheiden ulottuvilla. Eikä tuolloin kukaan osannut miettiä sellaisia merkillisyyksiä kuin elinkeinorakenteen monipuolisuus tai sosiaaliset turvaverkot. Ne oppikoulukaverini, joita ei koulunkäynti huvittanut marssivat tehtaan työhönottajan puheille ja olivat parin päivän päästä varmassa työpaikassa. Tehdas porskuttaa onneksi vieläkin, tosin työpaikkojen määrä on vähentynyt neljännekseen entisestä.

Tämän aamun Turun Sanomat vertaili Salon ja Rauman kaupunkien kamppailua rakennemuutosalueina. Kumpikin kaupunki on hyvä esimerkki sitkeydestä. Olen tavannut Salon kaupungin ihmisiä viime kuukausien aikana useasti. Heistä kaikista huokuu sama asenne: periksi ei anneta, voivotteluun ei langeta.

Rakennemuutoksen voittaminen on pitkä tie, kymmenen vuottakin on lyhyt aika. Eikä yksittäistä ihmistä helpota yhtään, jos hän tietää asioiden taas joskus olevan hyvin. Töitä tarvittaisiin tänään, tai viimeistään, kun ansiosidonnainen loppuu.
Ilman valtiovallan toimia ei rakennemuutoksesta selvitä. Tärkeä on myös toimintansa lopettaneiden suuryritysten myötävaikutus. Niiden lisäksi tarvitaan yksituumainen kunnan virkakoneisto, hallitus ja valtuusto. Talousvaikeudet tuovat helposti poliittisia ristiriitoja ja tarjoavat erilaisille tuulenhaistelijoille valitettavan hyvän maaperän. Ne, jotka puskevat kaupungin hyväksi tarvitsevat myös kaiken henkisen tuen. Se unohtuu kovin usein mediailmapiirissä, jossa vain ikävät uutiset ovat uutisia ja jossa eriasteisten vihapuheiden viljelystä on tullut arkipäivää.

TÄLLÄ VIIKOLLA
Maanantai: Aamutuimaan liikenneministeri Bernerin luo Helsinkiin, sitten kiireen vilkkaa ammattijärjestö PAM:n tilaisuuteen Turkuun ja sieltä korkeakouluneuvotteluun.
Tiistai: Varhaisaamuna sote-pohdintaa, Sivistystyöantajat, talon oman väen kehitysohjelma, maakuntahallituksen lista-asiat, Turun sote-kokous ja ip vielä tapahtumapohdintoja.
Keskiviikko: Avauspuhe Myllyn laajennuksessa, konttoriasioita.
Torstai- Perjantai: Merellisten alueiden kokous Italiassa.

Luettu 2598 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 02 marraskuu 2015 16:48
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Kari Häkämies

Uusimmat artikkelit kirjoittajalta Kari Häkämies