Tulosta tämä sivu

MUUTTOLIIKE VOIMISTUU

Kirjoittanut  maanantai, 16 marraskuu 2015 09:59

Viikonlopun Iltalehti julkaisi mielenkiintoisen, kuntakohtaisen tilaston muuttoliikkeestä. Tulos ei yllätä, asiantuntijoiden arvion mukaan väki muuttaa edelleen kasvukeskuksiin, mutta myös monet pienet kunnat kykenevät kasvattamaan asukaslukuaan vuoteen 2040 ainakin hiukan. Mutta joidenkin alueiden ja kuntien luvut ovat murhaavia: Pieksämäki, Hamina, Savonlinna eivät ole mitään peräkyliä, mutta n. 20%:n asukasluvun pudotus on kylmää kyytiä.

Varsinais-Suomen luvut ovat hyviä. Toki meiltäkin löytyy kuntia, jotka eivät ehkä kykene kasvamaan, mutta perustilanne on hyvä. Turku porskuttaa erinomaisesti, samoin sen ympäristökunnat. Pikkukunnillakin on hyvä punnerrus: Kustavi ja Oripää tulevat kasvamaan asiantuntijalaskelman mukaan.

Selvitys osoittaa sen tosiasian, joka politiikassa joskus tarkoituksellisesti unohdetaan. Muuttoliikettä ei estä mikään, ei sote, ei itsehallintoalue eikä mikään muukaan. Kyse on yleiseurooppalaisesta ilmiöstä, erityisesti nuoret ihmiset kaipaavat urbaania elämänmenoa.

Suomen tulisi Ruotsin lailla kyetä konsensukseen siinä suhteessa, että maa panostaisi sinne missä on kasvua. Käytännössä se tarkoittaa kolmiota Helsinki-Turku-Tampere täydennettynä Oulun alueella. Jos muuta kuvittelee käy kuin Juha Vainion laulussa: ”Sen miehen tie jää puolitiehen, joka rakentaa vain varaan unelman”.

P.S.
Paavo Lipposen haastattelu on pakko lukea viikonlopun Helsingin Sanomista (juttu käsittelee pääosin arktisten alueiden politiikkaa, mutta EU-asiat mukana) koskien Suomen Eurooppa-politiikkaa. Jälleen kerran viileän analyyttistä pohdintaa ilman idealistista haihattelua.

TÄLLÄ VIIKOLLA
ma: maakuntahallitus ja maakunnan yhteistyöryhmän kokous
ti-to: edunvalvontavierailu Brysseliin
pe: Siirtolaisuusinstituutin seminaari, ip konttorihommia

 

 

Luettu 2564 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 16 marraskuu 2015 10:57
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Kari Häkämies

Uusimmat artikkelit kirjoittajalta Kari Häkämies