SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON VALINNANVAPAUS TUO MUKANAAN KOVAN KILPAILUN

Kirjoittanut  maanantai, 21 maaliskuu 2016 09:34

Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on ollut kovin perinteinen ja jähmeä: julkinen sektori on elänyt omaa elämäänsä, mutta sen rinnalla on toiminut voimakkaasti kasvanut yksityinen puoli ja työssäkäyviä on palvellut ehkä maailman paras työterveydenhuolto.

Meneillään olevaan Sote-uudistukseen sisältyy hallitusohjelman maininta siitä, että asiakkaalla on mahdollisuus valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan välillä. Valinnanvapaus on pääsääntö perustasolla ja soveltuvin osin erikoistason sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Aihekokonaisuutta selvitti maan parhaista voimista koottu työryhmä professori Mats Brommelsin johdolla. Poppoo loi erilaisia malleja, joihin perustuen valinnanvapaus voisi toteutua: omatiimi (vastaa eurooppalaista perhelääkärijärjestelmää), väestö, väestövastuinen terveyskeskus...

Ensimmäinen kysymys, joka uudistuksen tiimoilta herää, on tietysti raha. Onko meillä varaa tuollaiseen muutokseen? Vastaus kuuluu, että on, mutta samalla täytyy sopeutua eri toimijoiden väliseen kilpailuun. Tämä on uutta julkiselle terveydenhuollolle, joka on tähän saakka saanut nukkua tässä suhteessa ruususen unta.

Vastedes jokaisen toimijan tulee kyetä sellaiseen palvelutasoon, että ihmiset ovat tyytyväisiä. Jos he eivät ole, he äänestävät jaloillaan ja siirtyvät jonkun toisen tuottajan palvelujen piiriin.

TÄLLÄ VIIKOLLA
Ma: Liiton hallitus, ip yliopistolla luento
Ti: Alueuudistusta virkahemmojen kera, YLE Turku, ip johtoryhmä
Ke: Maakuntaviraston kehittämiskokokous, tarkastuslautakunta
To: Kuninkuusravipalaveri, ip sisäistä hallintoa

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!

Luettu 2868 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 21 maaliskuu 2016 09:37
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Uusimmat artikkelit kirjoittajalta Kari Häkämies

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.