Säännöllisten valtiopäivien alkamisesta on kulunut 150 vuotta. Varsinais-Suomen liitto järjesti 14.4.2014 seminaarin aiheesta Turun Brinkkalassa, yhteistyössä eduskunnan kanssa.

Seminaarissa käsiteltiin sekä ensimmäisiä valtiopäiviä vuonna 1863 että eduskunnan nykypäivää ja tulevaisuutta.

Eduskunnan varapuhemies Anssi Joutsenlahti avasi seminaarin. Helsingin yliopiston dosentti Kristiina Kalleinen
kertoi ensimmäisten valtiopäivien merkityksestä Suomen historiassa ja esimerkiksi kieliryhmien roolista valtiopäivillä. Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Lauri Palmunen esitteli nimin ja kuvin kaikki ensimmäisten valtiopäivien varsinaissuomalaiset, aatelista porvareihin ja työläisiin. Moni yleisöstä löysi tuttuja sukunimiä Palmusen esittelemien henkilöiden keskuudesta.

Eduskunnan nykypäivää käsitteli dosentti Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Railon mielestä eduskunta on viimeiset vuosikymmenet elänyt huippukautta, joka ehkä voi olla uhattuna mm. asioiden monimutkaistumisen ja sen myötä virkamiesvallan lisääntymisen johdosta.

Vilkasta keskustelua salissa herätti mm. median rooli ja sen yltyvä kriittisyys poliitikkoja kohtaan. Myös tämä syö politiikan arvostusta kansan keskuudessa.

Ammattiliiton edustajan puheenvuoron piti Mikko Eskola, yhteiskuntatieteilijöiden liiton YKA:n puheenjohtaja. Kansanedustajat Heli Paasio, Ilkka Kanerva, Stefan Wallin ja Lauri Heikkilä valottivat eduskuntatyötä, mm. kansainvälisen osaamisen ja verkostojen merkitys korostui.

 

 

 

IMGP2774IMGP2783IMGP2785

Erkka Railo