Suomi on mökkikansaa ja monissa kunnissa mökkiläiset ylläpitävät erityisesti kaupallisia palveluita kesäisin. Vaikka virallisissa tilastoissa käytetään kesäasukas, se sisältää nimestä huolimatta kaikki vapaa-ajan asukkaat vuodenajasta riippumatta. 

Vapaa-ajanasukkaiden/kesäasukkaiden lukumäärä kunnittain on laskettu kesämökin omistajan asuntokunnan henkilöiden yhteismäärästä. Kesäasukkaiden lukumäärään ei ole laskettu mukaan henkilöitä, joiden kesämökki sijaitsee asuinkunnassa. Perikuntien omistamia, yhteisomistuksessa olevia tai ulkomaalaisten omistamia kesämökkejä ei ole voitu huomioida kesäasukkaiden lukua laskettaessa.

Kesämökillä tarkoitetaan rakennuksia, joiden käyttötarkoitus on vapaa-ajan asuinrakennus tai joita käytettiin loma-asumiseen. Liiketoimintaa palvelevia lomamökkejä, lomakylien rakennuksia ja siirtolapuutarhamökkejä ei lueta vapaa-ajan-asuinrakennuksiksi, ei myöskään vakinaisesti asuttuja vapaa-ajan asuntoja.

Tämän sivuston kartoissa loma-asunto, vapaa-ajan asunto ja kesämökki tarkoittavat samaa asiaa. Sivuston kartat on tehty liitoissa eri aikoina ja eri käyttötarkoituksiin, joten käytettävä sana saattaa vaihdella eri kartoissa.  

Kuntien asukasmäärät 2010
Vakituiset ja kesäasukkaat
Kesäsukkaiden vaikutus (%) asukasmääriin ja V-S

Missä mökkeillään 2010
Missä varsinaissuomalaiset mökkeilevät
Missä pirkanmaalaiset mökkeilevät
Missä uusimaalaiset mökkeilevät
Mistä saariston kesäasukkaat tulevat
Mistä Järvi-Suomen kesäasukkaat tulevat

Missä mökkirakennukset sijaitsevat
Itäinen Varsinais-Suomi 2007
Eteläinen Varsinais-Suomi 2007
Läntinen Varsinais-Suomi 2007

Suuret ikäluokat (s. 1946-1950)
Lukumäärän muutos 2000-2010