Varsinais-Suomen liiton entisen maakuntajohtajan Juho Savon muotokuva paljastettiin 13.5. Varsinais-Suomen liitossa. Muotokuvan on maalannut turkulainen kuvataiteilija Kaari (Hilkka) Könönen. Könönen tunnetaan abstrakteista maalauksistaan, joita on useiden museoiden ja mm. Suomen valtion taidekokoelmissa. Lisäksi Könönen on tehnyt paljon muotokuvia tunnetuista henkilöistä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi 19.12.2014 Juho Savolle ansionimen Maakuntaneuvos, ansiokkaasta työstä maakunnan hyväksi jopa 40 vuoden ajan. Juho Savo jäi eläkkeelle vuoden vaihteessa.

Maakuntaneuvos Juho Savon koko työura on ollut Varsinais-Suomessa. Savo valittiin maakuntajohtajaksi vuonna 1998, ennen sitä hän toimi luottamusmiehenä sekä kokoomuksen piirin toiminnanjohtajana. Vaikka Savo on vaikuttanut aktiivisesti kansalliseen politiikkaan ja kansainväliseen yhteistoimintaan on hän kuitenkin leimallisesti varsinaissuomalainen. Maakunnallinen ajattelu etsii kansainvälistyvässä maailmassa uusia muotoja - tällaista modernia maakuntahenkeä Juho Savo on työssään etsinyt.

Kaari Könönen halusi tehdä muotokuvasta ulkoilman raikkaan, koska Savo on luontoihminen.
- Sinisen värin korostamisella toin kuvaan taivaan, ilman ja veden. Ylöspäin aukeava viivastomuoto, sininen "jokien kartasto", peilaa nousua, ajatusten virtaamista, asioiden edistämistä. Samalla viivaston voi kokea kulkureitteinä, alueiden rajauksina ja linjauksina. Liitokset muodostavat verkoston, yhteistyön verkoston.
Könösen mukaan maalauksen viivaston voi nähdä myös puuna. Elämänpuuksikin sitä voisi kutsua. Oikealla alakulmassa on sininen suorakaide. Sen värillä taiteilija viittaa Varsinais-Suomen oleelliseen elementtiin, mereen ja täsmällisellä muodolla konkretiaan, Varsinais-Suomen liiton hallinnolliseen tehtäväkontekstiin.
- Juho Savolla on kädessään kynä. Olin pannut merkille, että hän pitelee käsissään kynää tietyllä tavalla ikään kuin pohdiskelun tukena. Kävikin ilmi, kun kysyin asiasta, että "kyllä näin taitaa olla ja se kynä on ollut tämä sama vuosikaudet". Siksi kynä, taiteilija kertoo.

Muotokuva ripustetaan Turun Ratapihankadulle, Varsinais-Suomen liiton ja maakuntahallituksen kokoushuone Tammeen.

Lisätietoja:
Kaari Könönen p. 050 520 2238
Varsinais-Suomen liiton hallintojohtaja Markku Roto p. 040 7615 509

savoJuho2