Maakuntakaavassa liikennejärjestelmää kehitetään kaikki liikennemuodot käsittävänä kokonaisuutena maankäytön suunnittelun rinnalla. Maakuntakaavassa turvataan valtakunnallisten, maakunnallisten ja seudullisten liikenneväylien aluevaraukset. Tavoitteena on turvallinen liikenneympäristö, olemassa olevan liikenneinfrastruktuurin tehokas käyttö sekä joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn kulkutapaosuuksien kasvattaminen.

Maakuntakaavoituksessa huomioidaan liikennepalvelujen toimivuus etenkin joukkoliikennepalvelujen osalta osoittamalla maankäyttöä joukkoliikenteen kannalta edullisille vyöhykkeille. Kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä parannetaan tiivistämällä ja täydentämällä olemassa olevia taajamia palvelukeskittymien läheisyydessä. Kehittämisperiaatemerkinnöillä voidaan tarvittaessa korostaa kestävien liikennemuotojen merkitystä suunnittelussa.

Maakuntakaavassa on tähän asti rajoituttu pääosin mantereelle ja fyysisiin elementteihin, kuten tiestöön ja raiteisiin, mutta merialuesuunnittelu luo uusia paineita suunnitella myös vesialueiden liikennejärjestelmää.

Maakuntakaavan liikenneratkaisut perustuvat laadittuihin liikennejärjestelmäsuunnitelmiin. Maakuntakaavoituksen ohella Varsinais-Suomen liiton vastuulla on maakunnallisen liikennestrategian ja liikennejärjestelmäsuunnitelmien laatiminen sekä näiden edistäminen ja seuranta. Lisäksi Varsinais-Suomen liitto vetää Turun seudulla seudullista liikennejärjestelmätyötä.

Liikenneteemoihin liittyvissä asioissa voitte olla yhteydessä liikennesuunnittelijaamme:

Mari Sinn
Varsinais-Suomen liitto
gsm +358 (0)45 807 8969
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.