Varsinais-Suomen maakuntastrategian vision mukaisesti Varsinais-Suomessa elämisen laatu on parasta. Oleellinen osa tätä visiota on hyvät mahdollisuudet virkistykseen ja matkailuun.

Varsinais-Suomen maakunnan maatieteellinen alue koostuu hyvin monenlaisista ympäristöistä - maakuntaan mahtuu niin sisämaa-alueita kuin merellistä saaristoakin. Tämä antaa mahdollisuuksia hyvin monenlaisen matkailu- ja virkistystoiminnan kehittämiseen, mutta asettaa myös haasteita yhteistyölle.

Varsinais-Suomen liiton näkökulmasta virkistystoimintaa ja matkailusektoria tulee kehittää mahdollisimman laajalla yhteistyöllä alueellisten toimijoiden kesken, peilaten kehittämistoiminnan suuntaviivoja kansallisiin tavoitteisiin sekä matkailun kotimaisiin ja kansainvälisiin kehitysennusteisiin.

Varsinais-Suomen alueella toimii tällä hetkellä yksi alueellinen virkistysalueyhdistys, Kuhankuonon retkeilyreitistö- ja virkistysalueyhdistys ry. Yhdistyksen toiminta keskittyy Kuhankuonon retkeilyreitistön ylläpitoon ja kehittämiseen.

Yhdistyksen toiminnan rahoittavat Auran kunta, Kaarinan kaupunki, Maskun kunta, Mynämäen kunta, Nousiaisten kunta, Pöytyän kunta, Raision kaupunki, Ruskon kunta, Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto.

Yhdistyksen toiminnassa mukana ovat lisäksi Metsähallitus, Metsänhoidon Tuki, Matkailuyhdistys Kurjenkello, Lounaispaikka, Luontokapinetti sekä Saksalan pienviljelijäyhdistys.

Kuhankuonon reitistölle on laadittu ulkoilukartta, jota voi ostaa Varsinais-Suomen liiton lisäksi useista muista paikoista. Katso lähin myyntipaikka täältä.

Varsinais-Suomen liitolla on tavoitteita virkistysalueyhdistystoiminnan kehittämiseksi kattamaan Varsinais-Suomea entistä laajemmin ja tiivistää virkistysalueisiin ja -reitteihin liittyvää kehittämistoimintaa maakunnallisen virkistysalueyhdistystoiminnan käynnistämistä edistämällä. Virkistysalueyhdistyksen perustamisen edellytyksiä on tutkittu erillisessä selvityksessä 2015. Kuntien pyytämää lisätietoa virkistysalueiden ja -kohteiden, sekä reitistöjen osalta kerätään Virkistä Dataa! -hankkeessa vuosina 2017 ja 2018. Virkistyskohteiden ja reittien keräämisen etenemistä voi seurata alla olevassa Lounaistiedon karttaikkunassa.

Varsinais-Suomen matkailun kehittämiseksi on laadittu Varsinais-Suomen matkailuohjelma 2013-2020 yhteistyössä alueellisten matkailukehittäjien kanssa.

Virkistysasioissa voitte olla yhteydessä erikoissuunnittelija Lasse Nurmeen, gsm +358 (0)40 543 5473, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Lasse Nurmea sijaistaa 1.11.2021 saakka Aleksis Klap, p.040 7213 137

Kuhankuonon retkeilyreitistön omat verkkosivut: www.kuhankuono.fi.

Muita merkittävimipiä retkeilyreitistöjä Varsinais-Suomessa ovat:

Teijon kansallispuisto

Saaristomeren kansallispuisto

Selkämeren kansallispuisto

Kurjenrahkan kansallispuisto

Hämeen härkätie

Harjureitti