29.4.2011

Varsinais-Suomi esittäytyy BalticFuture – messuilla
Rostockissa 4 – 5.5.2011 järjestettävien Baltic Future -messujen teemana ovat meriteollisuus, tuulienergia ja logistiikka - elintärkeitä aloja myös Varsinais-Suomen tulevaisuudelle. Varsinais-Suomen liitto toimii virallisena yhteistyökumppanina messuilla. Myös Turun kaupunki sekä Turun, Loimaan ja Vakka-Suomen seutukunnat ja yritykset ovat mukana yhteisosastolla.

4.5. järjestetään seminaari, jonka aiheita ovat mm. Suomen meriklusterin haasteet kansainvälisessä kilpailussa, tuulienergialaitosten rakenneratkaisut, tuulienergiaan liittyvä palveluliiketoiminta sekä meri- ja offshore -teollisuuden teknologian innovaatiot. Avauspuheenvuoroista vastaavat ministeri Jürgen Seidel ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva. Kulttuuripääkaupungin terveiset tuo Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve. Lue lisää

Turun kaupunkiseudun rakennemalli muotoutuu
Turun kaupunkiseudun 14 kuntaa etsivät yhteistä tulevaisuuden näkemystä laatimalla vuoteen 2035 tähtäävän rakennemallin. Mallissa haetaan seudullisia peruslinjauksia kysymyksiin, jotka koskevat seudun asukkaita päivittäin. Väliraportista pyydetään lausunnot 17.5. mennessä. Varsinainen rakennemalli asetetaan nähtäville loppuvuodesta 2011. Hyväksyttävä rakennemalli on jatkossa kuntien yhteinen maankäyttöstrategia. Se on pohjana maakunta- ja yleiskaavoitukselle. Lisätietoja www.turku.fi/rakennemalli2035.

Yhteismarkkinointi lisää Varsinais-Suomen vetovoimaa
Turun ja Varsinais-Suomen viiden seutukunnan yhteismarkkinointi on ollut valtakunnallisesti esillä viimeisen puolen vuoden aikana. Kampanjat ovat kertoneet asumisen ja elämänlaadun vahvuuksista, tapahtumien tarjonnasta ja yrittämisen menestystarinoista. Palaute on ollut positiivista ja työ vetovoimaisuuden rakentamiseksi jatkuu. Toukokuussa käynnistyy seuraava asumisen laadusta viestivä kampanja, jossa on mukana seuduille ominaisia henkilöhahmoja. Maakunnassa pyörähtää kesäkuussa road show, jossa kerrotaan hankkeesta, kampanjoista ja mahdollisuudesta liittyä mukaan kampanjointiin. Yhteismarkkinointi täydentää vahvaa Turku 2011 kulttuuripääkaupungin viestintää. Lue lisää ja seuraa tulevia kampanjoita osoitteissa
www.elamasikunnossa.fi

Muuttuuko vaalituloksen myötä myös suomalainen kuntapolitiikka?
Eduskuntavaalien myötä suomalaiseen valtapoliittiseen kenttään rynnistivät myös perussuomalaiset. Vaalitulos oli varmasti osaltaan yllätys niin äänestäjille kuin itse politiikoillekin. Lähiviikot näyttävät mitkä puolueet muodostavat hallituksen ja millaiseksi yhteinen hallitusohjelma muodostuu. Kansallisista isoista kysymyksistä yhtenä keskeisimpänä voidaan pitää kuntataloutta ja kuntarakennetta. Onko odotettavissa uusia avauksia kuntalouteen tai kuntarakenteeseen? Lue erikoissuunnittelija Kalle Larssonin analyysi alkaneen vaalikauden kuntapolitiikasta ensi viikolla osoitteessa www.varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liiton Aulagalleriassa valokuvataidetta
Varsinais-Suomen liiton 14.2.2011 avatussa Aulagalleriassa on toukokuun loppuun asti esillä valokuvataidetta. Näyttelyssä esitellään liiton erikoissuunnittelijan Kalle Larssonin lintuaiheisia valokuvia sekä liiton projektisuunnittelijan Juha Riihelän tunnelmia kaupungeista. Näyttely on avoinna arkipäivisin klo 8.30 – 15 osoitteessa Ratapihankatu 36, Turku.

Central Baltic rahoitusta jaossa
Central Baltic INTERREG IV A -ohjelmassa on vielä rahaa jaossa. 105 hanketta on jo rahoituksen piirissä, onko teidän projektinne seuraava? Kuudes hakukierros järjestetään 1.5.-10.6.2011 Etelä-Suomi - Viro sekä Saaristo-alaohjelmissa. Central Baltic -ohjelman osalta haku on auki 1.5.-12.8.2011. Lisätietoja jäljellä olevasta rahoituksesta ja hakuohjeita sekä kontaktihenkilöiden yhteystiedot: www.centralbaltic.eu

Paikkatietoalan konferenssi Turussa
Pohjoismainen paikkatietoalan konferenssi GI Norden 2011 järjestetään 8.-9.6. Turussa. Konferenssissa tutustutaan paikkatietoinfrastruktuurin kehittämiseen eri aluetasoilla, avoimen lähdekoodin paikkatietoratkaisuihin sekä paikkatiedon soveltamisesta eri aloilla. Tapahtumaan ilmoittautuminen on käynnissä ja päättyy 31. toukokuuta. Ilmoittautuminen, konferenssiohjelma sekä lisätietoa tapahtumasta löytyy osoitteesta http://www.progis.fi/yhteistyo/ginorden2011.html.

Uutta intoa aluekehittämistyössä!
Veli-Matti Kauppinen ja Esa Högblom ovat aloittaneet erikoissuunnittelijoina aluekehittämisen parissa. Kauppinen tuli taloon Metallityöväen liitosta. Hän jatkaa eläkkeelle jääneen Tuula Halttusen työtä maakunnan kehittämisrahapäätösten valmistelun parissa. Hän on innostunut tekemään työtä maakunnan elinvoimaisuuden lisäämiseksi ja kannustaa liiton yhteistyökumppaneita ottamaan yhteyttä.

Esa Högblom on ollut liitossa töissä jo vuodesta 1995 tehden töitä EU:n rakennerahasto-ohjelmien ja hankerahoituksen. Högblom siirtyy Central Baltic -ohjelman hallintokoordinaattorin tehtävistä ja jatkaa eläkkeelle jääneen Eira Saari-Lahoniityn työtä koulutusasioiden parissa. Pojilla riittää tuoreita ajatuksia! Kauppisen ja Högblomin valokuva löytyy täältä.

Kohta on aikavaelluksen aika
Turun yliopiston johdolla on vuoden ajan valmisteltu 13,7 kilometrin mittaista vaellus- ja ulkoilureittiä Tuorlan observatoriolta Turun yliopistolle. Reitin pituus juontuu universumin 13,7 miljardin vuoden iästä ja reitillä kilometri vastaa yhtä miljardia vuotta maailmankaikkeuden historiassa. Merkittäviä tapahtumia on merkitty maastoon messinkilaatoin varustelluilla rapakivilohkareilla.

Reitin avajaisia vietetään toukokuussa. Verkkosivustolta www.aikavaellus.fi voi mm. tulostaa vaellukselle mukaan karttaesitteen. Aikavaellus-hanketta on osin rahoitettu Varsinais-Suomen maakunnan kehittämisrahoista.