JAG HAR OCKSÅ EN DRÖM

Skrivet av  onsdag, 17 juni 2015 08:31

Jag har en dröm. En känd och väl citerad fras ur Martin Luther Kings tal sommaren 1963 passar i många sammanhang. Min dröm är mera anspråkslös och lokal än Kings, som pratade om fred och jämlikhet, men har delvis samma mål och berör livet för många i Egentliga Finland.

Jag har en dröm om att landskapets rekreationsområden och -mål ska bevaras tillgängliga för möjligast många invånare och turister och att de i framtiden är i allas gemensamma användning. Till och med så att dessa – även de allra minsta – målen vore förenade till regionala rekreationsnätverk via vandrings- och cykelrutter.

Trots att 96 procent av befolkningen rör sig utomhus och 80 procent gör utflykter, vandrar och stavgår, har man satsat otroligt lite medel på detta. Kostnaden för rutter och små byggnader för rekreation är allmänt några cent i året per användare, medan summorna är helt i annan klass när det gäller andra motions- och rekreationsformer.

Huvudsakligen görs allt med allmänna medel. När snabba sparåtgärder behövs är det ofta rekreationsområden som realiseras. Trots att vi alla är användare har rekreationsområdena ingen utnämnd intressebevakare.

Min dröm inkluderar också en önskan att man ska se satsningens positiva inverkan för invånarnas välmående och arbetshälsa samt trivseln i området. En finländare får kraft i naturen både under fritid och vardagar. I medeltal idkar en finländare friluftsliv 2 - 3 gånger i veckan och 170 gånger i året. Därför är det viktigt att utveckla naturrutterna och rekreationsmöjligheter.

Men mörka moln syns i horisonten. I Tuija Sievänens och Marjo Neuvonens artikel i boken "Hyvinvointia metsästä" visas att den genomsnittliga friluftsidkaren är betydligt äldre än för tio år sedan. Därför drömmer jag också om att vi kunde erbjuda lättillgängliga och mångsidiga helheter för rekreationsmål och –rutter, som även skulle intressera yngre friluftsivrare. Man kan endast respektera miljön och naturen genom att vistas i den.

Egentliga Finlands förbund har tagit sig an en del av denna stora helhet, genom att främja en regional rekreationsförening i vår region. Ett bevis på landskapets mångsidighet är att Forststyrelsens nya parkmästare, som nämnde att det enda som fattas i Egentliga Finland är renar.

Om vi med fungerande och entusiastiskt samarbete kan få en förening som bevakar intressen och utvecklar rekreationsområden och -rutter, skulle min dröm vara nära att besannas och livskvaliteten i Egentliga Finland vara landets bästa.

Läs 1016 gånger Senast ändrad onsdag, 17 juni 2015 10:20
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.