FRAMTIDENS GULDGRUVA GÅR KLÄDD I OVERALL

Skrivet av  onsdag, 02 september 2015 15:17

Hösten innebär på många sätt en nystart: Vi återvänder till jobbet efter semestern och kurser och hobbyer inleds igen. Inte minst vid Åbo Akademi sprudlar campus av liv när nya studerande tillsammans med sina tutorer vandrar omkring i stora grupper för att lära känna varandra och sin nya studieplats. Det är många förväntningar i luften – det vankas halarfester, nya vänner, brustna hjärtan, avstånd från barndomens familj, ett första egna hem och ett sikte inställt på framtiden.

En stor del av dessa förväntningar som dallrar kring campus ställs på studiestaden Åbo. Drygt 730 nya studerande har precis inlett sina studier vid Åbo Akademi. Sammanlagt kommer cirka 5 500 nya studerande att börja studera vid någon av Åbos högskolor i höst. Räknar man ihop dem alla, gamla och nya, blir det cirka 40 000 högskolestuderande som vandrar på Åbos gator. Det är ingen liten grupp. De behöver offentlig service på flera språk, de vill cykla tryggt på cykelvägar, de vill åka kollektivt, de behöver bo, leva och trivas.

RSTG är en förkortning av "Ready, Study, Go – Studiestaden Åbo". Det är ett samarbete mellan Åbo Akademi, Åbo universitet, Åbo stad, Åbo yrkeshögskola, samt student- och studerandekårerna i Åbo. Målet är att med samlade krafter göra Åbo till en lockande och trivsam stad för studerande. En minst lika viktig målsättning är att göra Åbo till en stad där den utexaminerade vill stanna. I gruppen av dessa 40 000 studerande finns en enorm, i många fall outnyttjad, kunskapspotential, en potential som kan stärka stadens och hela regionens livskraft.

Men den kommer inte gratis! Om vi inte tar de studerande på allvar och ser till att de trivs i Åbo, varför skulle de då vilja stanna här efter avklarade studier? Om Egentliga Finland inte har praktikplatser och jobb att erbjuda dem, hur kan vi då tro att de får in en fot på arbetsmarknaden i vår region? Eller har vi nån som helst möjlighet att locka dem till att bli företagare i regionen?

Tänk på det, nästa gång du möter en halarklädd ung student, innan du vet ordet av har halaren bytts till en jackdräkt fylld med nytänk, ambition och kunskap. Har du tur kanske du får jobba ihop med den.

Ps. En översättning för dig som inte kan finlandismer: halare = overall. Halarfest = fest där studerande klär sig i overall.

Läs 8532 gånger Senast ändrad torsdag, 03 september 2015 10:03
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.