KATSE LÄNTEEN

Skrivet av tisdag, 21 juni 2016 14:46

Minulla oli tilaisuus osallistua Tasavallan Presidentin tämän kesän Kultaranta-keskusteluihin. Pakko sanoa, että todella mielenkiintoiset kaksi päivää, vaikka aihepiiri olikin aika kaukana maakuntajohtajan arkipäivästä.

Eniten käytettiin aikaa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön pohtimiseen. En kertaa käytyä keskustelua, se on ollut luettavissa hyvin kattavasti ja avoimesti viime päivien mediasta.

Mutta myös maakunnallisen liiton, erityisesti kun muistaa vuoden 2019 voimaan astuvan uuden, nykyistä paljon suuremman maakuntahallinnon, on syytä pohtia kansainvälisiä suhteitaan. Tämä aihepiiri on eri puolilla Suomea hoidettu kovin eri tavoin. Niillä maakunnilla, joilla on kosolti EU-rahaa (Itä- ja Pohjois-Suomi) myös kv-toiminnot keskittyvät ulkopuolelta tulevan rahan ympärille. Varsinais-Suomi ei varakkaana maakuntana voi leveillä EU-varoilla. Ne ovat pienentyneet vuosi vuodelta, mutta se ei ole estänyt meitä olemasta aktiivisia maailmalla. Toki parantamisen varaa on kuitenkin aina.

Tulevan maakunnan on nykyistä riuskemmin resurssein panostettava Pietarin ja Brysselin ohella myös Hampuriin ja Tukholmaan (tai muutoin vain Ruotsiin). Norja ja Ruotsi ovat tehneet jatkuvasti liikenneratkaisuja, joilla ne integroivat itseään muuhun Eurooppaan yhä tiiviimmin. Ruotsissa se on tarkoittanut jopa sitä, että Göteborgin ja Malmön merkitys Tukholmaan nähden on voimistunut. Ovathan nuo kaksi kaupunkia paljon lähempänä Euroopan ydintä kuin maan pääkaupunki.
Turulla ja Varsinais-Suomella on mahdollisuus ottaa Suomessa Göteborg- tai Malmö-rooli. Pitää vain olla rohkea ja uudistusmielinen. Suomi ei pysy jaloillaan, jos me suljemme itsemme ulkopuolisilta vaikutteilta ja eristäydymme.

TÄLLÄ VIIKOLLA
Ma: Kultaranta-keskusteluja koko päivä
Ti: MTK, sivistysasioita ja ip tietohallintoa
Ke: Hki, maakuntauudistuksen lainsäädäntöhankkeet, ip liikenneasioita
To: johtoryhmä, ip Mikko Lohikoski kv-asiat
Pe: Taitaa ollakin juhannusaatto, joten oikein hyvää Jussia kaikille!

PUOLUEJOHTAJIA SATAA LAARIIN

Skrivet av måndag, 13 juni 2016 11:55

Kuluneena viikonloppuna pidettiin peräti neljä puoluekokousta. Varsinais-Suomen näkökulmasta tulos oli lähes maksimaalinen: Petteri Orpo (kok) ja Li Andersson (vas) ottivat puolueensa johtoonsa. RKP:ssä nuoren Ida Schaumanin vuoro ei ollut vielä, eikä Annika Saarikon vapaaehtoista luopumista keskustan varapuheenjohtajan paikasta voi pitää menetyksenä, koska hän tulee siirtymään ministeriksi jo ensi kevään aikana.

Bisneksessä pyritään voiton, mutta politiikassa vaikutusvallan maksimointiin. Puolueen puheenjohtajalla on omassa liikkeessään ylivoimaisesti eniten valtaa. Viime vuosina puheenjohtajan asema on vain vahvistunut puolueessa kuin puolueessa. Takavuosina ministerivalinnoista saatettiin demokraattisesti äänestää, mutta nykyisin puheenjohtajat sanelevat listansa ja jos äänestys sattuu tulemaan, puheenjohtajan ehdotus voittaa oikeastaan aina.

Varsinais-Suomen asukkaat odottavat puheenjohtajiltaan tietysti tekoja oman maakunnan puolesta. Tämä rasti ei olekaan aivan helppo poliitikoille. Ennen kotiinpäin vetoa pidettiin täysin luonnollisena asiana, mutta nykyisin eri sortin tutkivat journalistit seuraavat yhteiskunnallista päätöksentekoa haukansilmän tarkkuudella. Ylilyönteihin ei ole varaa kenelläkään.

Varsinais-Suomen kohdalta voi onneksi sanoa, että jos poliitikot hoitavat meille sen osuuden, mikä meille oikeuden ja kohtuuden mukaan kuuluu, niin olemme tyytyväisiä. Tällä tarkoitan sitä, että Suomella ei ole varaa olla tulevina vuosina se maa, joka on läntisen Euroopan harvimmin asuttu. Jos me aiomme tarjota palvelut tasapuolisesti kaikille suomalasille, tarkoittaa se nykyistä tiiviimpää asutusta. Käytännössä on kyse kehityskolmio Helsinki-Turku-Tampere aseman tunnustamisesta. Kun kukin puoluejohtaja pitää huolen, että näin tapahtuu, uskon myös maakunnan asukkaiden taputtavan tyytyväisyyden merkiksi.

TÄLLÄ VIIKOLLA:
Ma: neuvottelu liitto-Turku, sisäistä hallintoa, kehityskeskusteluja ip
Ti: Kehityskeskustelut jatkuvat aamutuimaan, ip maataloutta Myllymäki-Halkilahti
Ke: Kv-asiat, Kirjamessut-palaveri, ip vanhan kollegan eläketilaisuus Hki
To: Maakuntahallinnon ohjauksen ja rahoituksen ryhmä Hki, ip Turun Sanomat
Pe: Maakuntahallituksen puheenjohtajisto, ip turvallisuusseminaari.

HYVÄ HESARI!

Skrivet av tisdag, 07 juni 2016 09:30

 

Myönnän, että otsikko on Turussa ja Varsinais-Suomessa julkaistuna vähintäänkin provokatorinen. Tänä aamuna täytyy pääkaupungin aviisia kuitenkin kiittää hyvästä jutusta koskien Turkua ja Meyer-telakan vaikutusta aluetalouteen ja täkäläiseen ilmapiiriin.

Nykyjournalismi ei juuri mukavista asioista puhu. Vallan vahtikoiraksi on ryhdytty entistä ponnekkaammin ja moni toimittaja kokee tehtäväkseen ”pudottaa päitä” (suora sitaatti otsikossa mainitun lehden journalistilta).

Koko Suomi rämpii kuitenkin sellaisessa suossa, että ehkä tuosta kallonmetsästys-filosofiasta voisi hellittää hieman useammin kuin nyt on käytäntö. Taloudessa on omat realiteettinsa, mutta myös ilmapiirillä on vaikutuksensa. Jos me joka aamu lehden avatessamme kohtaamme vain synkkyyttä, tarttuu sellainen ihmismieleen helposti koko päiväksi.

On esitetty arvio, että 90-luvun lama alkoi taittua, kun suomalaisten itsetunto nousi jääkiekon maailmanmestaruuden vuoksi. Ehkä juttu ei aivan noin yksinkertaisesti mennyt, mutta ei Sakun, Teemun, Jeren jne. vaikutusta pidä kuitenkaan aliarvioida.

Työttömyyden kasvu on pysähtynyt maakunnassamme. Joillakin aloilla työpaikat ovat lisääntyneet. Ongelmia jää ratkottavaksi kuitenkin vielä vuosikausiksi. Mutta nyrpeällä naamalla asiat muuttuvat vielä huonommiksi.

 

TÄLLÄ VIIKOLLA

Ma: koko päivä maakuntavaltuusto, ip virkamiesryhmä maakuntauudistusta pohtimassa
Ti: Konttorihommia, kehityskeskustelu, henkilökuntainfo ja illalla maakuntauudistuksen poliittinen ohjausryhmä
Ke: Aamulla Hki maakuntajohtajakokous, Puolan lähetystö ip
To: Maakuntahallituksen lista-asiat, sitten Hki taas: Turun kaupunkiseudun kasvusopimuksen allekirjoitus, ip Finavia pääjohtaja Savolainen, illalla Naantalin musiikkijuhlat
Pe: Uuteenkaupunkiin: autotehtaalle ja kaupungin johdon tapaaminen.

HYVÄ VR

Skrivet av måndag, 30 Maj 2016 09:15

Eilinen Turun Sanomat kertoi VR:n uudistuneesta politiikasta: jotkut junat ovat nopeutuneet, kymmenen matkan sarjalipuissa hinta on saattanut pudota jopa puoleen entiseen verrattuna, erikoistarjouksia on saatavilla jne. Seuraus on ollut selvä. Esimerkiksi välillä Helsinki–Turku matkustajamäärät ovat kasvaneet viidenneksen.

Silloin kun eräät bussiyhtiöt muuttivat hinnoitteluaan, VR jäi seisomaan poteroonsa. Reaktio oli menneestä maailmasta: junavuoroja vähennettiin, kun matkustajat katosivat. Hyökkäyksen sijasta vetäydyttiin laiskaan puolustukseen. Onneksi toimintatapa on muuttunut.

Liikennesektorilla tapahtuu muutoinkin paljon. Ennakkoluuloton ministeri Anne Berner on ottanut siiloutuneen ja ankarasti säännellyn sektorinsa kriittiseen tarkasteluun. Kaikki eivät siitä tietenkään pidä, erityisesti eivät ne, jotka ovat onnistuneet paaluttamaan asemansa kilpailun ulkopuolelle. Sellainen vaan tuskin voi jatkua kovin pitkään.

Suomen valtiontalous on saneerauksen kohteena vielä pitkään, oli maan hallitus sitten millainen tahansa. Se edellyttää uudenlaista ajattelua asiassa kuin asiassa. Voi olla, että kaikkien tarpeiden hoitaminen suoralla budjettirahoituksella on kaikkein eettisintä, mutta siihen ei yksinkertaisesti ole varaa. Esimerkiksi Suomen tieverkko huutaa korjausrahaa, jonka lisäksi pitää toteuttaa monia ennakkoluulottomia ratkaisuja, esimerkiksi Tunnin juna Turusta Helsinkiin.

Ne, jotka tänä päivänä poistavat aina varmistimensa kuullessaan julkisessa hallinnossa sanan yhtiö, ovat velvollisia kertomaan oman linjansa, jos uudistukset eivät käy. Liikennepolitiikassa kello käy vinhaan. Suomesta ei saa tulla muista Pohjoismaista erilleen lipsahtanut takamaa, joka yrittää eteenpäin 1940-luvulla luoduilla malleilla.

Tällä viikolla:
Ma: viraston uudistyön palaveri, johtoryhmä, Orpo ja Stubb, kehittämisinfo
Ti: kehityskeskustelu, maakuntastrategia-palaveri, Mikko Lohikoski, eskarin kevätjuhla illalla
Ke: Kehityskeskusteluja, Shift Turun linnassa
To: Kuntavierailu Kemiöön, Henri Wibomin läksiäiset, illalla Varsinais-Suomen vaikuttajakoulu
Pe: Vm maakuntauudistustilaisuus Hki, ip sisäistä hallintoa.

 

 

HOPEA EI OLE HÄPEÄ

Skrivet av måndag, 23 Maj 2016 12:07

Seurasin kolmen miljoonan muun suomalaisen lailla eilisen maailmanmestaruudesta pelatun jääkiekkomaaottelun Suomi-Kanada. Myönnän pettyneeni, vaikka siihen ei oikeastaan voinut olla yhtä ainoaa objektiivista syytä. Olimme voittaneet vastustajamme alkulohkossa, mutta aika moni taisi minun laillani unohtaa, että Kanadan joukkueessa oli kuusi NHL-pelaajaa, joiden viime kauden pistemäärä oli parempi kuin meidän ykkösemme Jussi Jokisen. Nälkä kasvaa syödessä, mutta jos viisimiljoonainen kansakunta voittaa 18-vuotiaat, 20-vuotiaat ja ottaa miehissä hopeaa, on saavutus uskomattoman hieno.

Myös Turku otti kakkossijan kaupunkien elinvoimatutkimuksessa. Ykköspaikan otti Tampere, joten järjestys oli sama kuin muuttohalukkuustutkimuksessa. Myöskään tätä hopeaa ei pidä hävetä, sillä esimerkiksi Helsinki jäi kauaksi taakse.

Olemme maakunnan liitossa viime vuoden aikana puhuneet paljon kärkikolmio Helsinki-Turku-Tampere yhteistyön kehittämisestä maakuntien tasolla. Tiistaina pidimme strategiatyötä koskevan seminaarin, jossa ruodimme toistemme töitä. Tilaisuus oli hyvähenkinen ja korosti yhteistyön tärkeyttä. Siitä ei pääse mihinkään, että Suomen tulevaisuus on hyvin pitkälti Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan varassa.

Mutta aina on mahdollisuus parantaa juoksua. Viikonlopun uutisissa maan menestyvimmän yhtiön, Koneen, toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth korosti kaupungistumisen tärkeyttä Suomen kehityssuuntana. Vaikka Turku pärjäsi loistavasti edellä mainitussa kisassa, on kaupungin ydinkeskustan kehittämiseen saatava vauhtia. Jokaisen päättäjän on otettava vastuunsa. Nyt ulkopuoliselle syntyy kuva narsistisesta viivytyksestä, jossa ydinkeskustan kehitystarpeet ollaan joidenkin toimesta heittämässä romukoppaan, jotta torikeskusteluissa voidaan vahvistaa pinttyneitä, kaikkea muutosta vastustavia ennakkoluuloja. Se ei näytä muualla Suomessa kovin hyvältä. On peiliin katsomisen paikka. Luulen, että Kone Oyj tutkii erittäin tarkasti maailman trendit. Turun ei kannata potkia tutkainta vastaan, vaan olla reippaasti urbaanin huomisen puolesta.

 

TÄLLÄ VIIKOLLA
Ma: ap. johtoryhmä, puolelta päivin Yrittäjien tj. Mikael Pentikäinen yms., ip. Kauppakamarin elinkeinovaliokunta
Ti: Aamulla senioriagronomit, sitten Hki ja maakuntauudistus
Ke: VTT:n neuvottelukunta Espoo
To: ap. Kansalaistapaaminen, Yrittäjä-lehden haastattelu, Bioenergialaitoksen peruskiven muuraus Raisio Oyj, kehityskeskustelu, illalla Kuntakokous
Pe: ap. Kauppakamarin strategiatyö, Mikko Lohikoski kv-asiat, ip. talon sis. palaveri.