KUNNON VIRKAMIES

Skrivet av  tisdag, 07 april 2015 14:28

Kuulun niihin sanomalehden lukijoihin, jotka tulevat hyvälle tuulelle löytäessään Matti Apusen kolumnin aamun aviisista. Tänään Apunen kirjoittaa tuttavistaan, jotka palkkasivat kodinhoitajan joutuakseen syvälle käyvään syynäykseen, jonka lopputuloksena oli 15-sivuinen ohjeistusraportti.

Mikäli Apusta on uskominen raportti varoittaa kodinhoitajaa biologisesta altistumisesta (vaippojen vaihto), kemiallisesta kuormituksesta (pyykätessä ja tiskatessa käytetyt pesuaineet) ja haasteellisista tilanteista (lasten äänekäs parkuminen).

Kirjoituksensa lopuksi Apunen penää virkamiehiltä nykyistä tervejärkisempää harkintaa. Hän sanoo, että hallinnon tehostaminen alkaa siitä, että virkamies palaa käyttämään järkeä.

Viimeksi mainitusta rohkenen olla eri mieltä. Yksittäisen virkamiehen tolkullisuus on toki elintärkeää, mutta vielä tärkeämpää on, että poliittisella tasolla ihan oikeasti herätään normien purkuun ja uskalletaan delegoida valtaa alaspäin.

Vaikka juuri meneillään olevassa eduskuntakampanjoinnissa on hyvin yksimielisesti kannatettu normien vähentämisestä, hallinnon purkamista ja vallan siirtämistä alaspäin, niin todellisuus on kuluneellakin eduskuntakaudella ollut päinvastainen. Valtaa on hilattu maakunnista keskushallintoihin ja hiukan asiasta kuin asiasta on säädetty yhä yksityiskohtaisemmin.

Normeja soveltava pikkuvirkamies on oiva pilkan kohde. Mutta hän on kovin harvoin syyllinen siihen, että määräykset menevät koko ajan hassunkurisempaan suuntaan. Yhteiskunnassa, jossa jokaisen virkahemmon tekemiset tutkitaan tarvittaessa tarkkaan ainakin median toimesta, on kovin vaikea osoittaa kansalaisrohkeutta ja rikkoa vuosi vuodelta yhä ylempää tulevia tarkkoja määräyksiä. Hallinto voi tervehtyä vain, kun tervehtyminen alkaa ylhäältä.

TÄLLÄ VIIKOLLLA (Kirjoittaja on flunssan riivaama, joten muutokset ovat mahdollisia)

Tiistai: Kokous hallituksen puheenjohtaja Kanervan kanssa, ip konttoria
Keskiviikko: Aamulla liikennevirasto, sitten maakuntajohtajien kokous ja lopuksi Visit Finland
Torstai: Turun kaupunkiseudun liikenteen ohjaustyöryhmä, Brysselin toimiston Krista Taipaleen tapaaminen, listakokous ip
Perjantai: Liikennevirasto ja ratapihaa koskeva kokous

HYVÄÄ TYÖVIIKKOA!

Läs 3416 gånger Senast ändrad tisdag, 07 april 2015 14:47
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.