9/12

Skrivet av  måndag, 14 september 2015 07:47

Suomi elää melkoista murrosta. Talouden luvut paukkuvat pakkasella, mutta edessä näyttää olevan työtaistelujen sarja. Se on osoitus siitä, että suomalainen työmarkkinakäytäntö on jäänyt devalvaatioajalle. Ja kun maan hallituksella ei sitä konstia enää ole takataskussaan, työmarkkinakenttä on neuvoton. Devalvaatiohan merkitsi saavutetuista eduista tinkimistä, mutta paljon peitellymmin kuin nykyjärjestelmässä. Seurauksena on neuvottomuus.

Kyky päättää on ollut pitkään hukassa. Osin siihen ovat vaikuttaneet vaalitulokset. Vaaleissa on ollut kannatusta kovin erilaisella ajattelulla tasapuolisesti.

Viime viikon lopulla nimitettiin työryhmät, jotka pohtivat Soten järjestämistä. Vauhti tulee olemaan kova. Vaikein poliittinen kädenvääntö tullaan käymään päätettäessä alueiden lukumäärästä. Pääjohtaja Tuomas Pöystin työryhmä esitti 9-12 aluetta, eikä pelkästään Soteen vaan tuleville itsehallintoalueille. Itsehallintoalueita varten valitaan vaaleilla valtuusto ja ne pyörittävät myös muita juttuja kuin sosiaali- ja terveyspalveluita, tosin muut asiat ovat vielä päättämättä.

On ymmärrettävää, että pienimmät maakunnat haluaisivat uudistuksen lähtevän liikkeelle maakuntapohjaisesti. Se ei liene poliittinen realiteetti. Muuttoliike Suomessa tulee edelleen olemaan vilkas, väki muuttaa kasvukeskuksiin. Itsehallintoalueet ja sotealueet tulee miettiä kolmen, neljänkymmenen vuoden päähän. Mutta varmuuden vuoksi sanon, että Varsinais-Suomella ei ole itseisarvoisia laajentumispyrkimyksiä. Olemme korostaneet vain sitä, että alueiden tulee olla tarpeeksi suuria ja iskukykyisiä.


Tällä viikolla:

Maanantai: Kokous Turun johdon kanssa, sitten johtoryhmä ja edelleen liiton puheenjohtajisto, ip aluetietopalveluun perehtymistä.
Tiistai: Kauppakamarin elinkeinovaliokunnan kokous EK:ssa, ip eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan luona liiton asioita ministeri Petteri Orpon ja tulevan ministerin Annikka Saarikon kanssa.
Keskiviikko: Esiintyminen Uudenmaan liiton seminaarissa, sitten koneeseen ja Vuokattiin kaikkien maakuntajohtajien ja elyjohtajien seminaariin.
Torstai: Kokous Vuokatissa jatkuu. Yöllä Turkuun, jos lakko ei estä.
Perjantai: Konttoripäivä.

Läs 3003 gånger Senast ändrad måndag, 14 september 2015 07:58
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.