Skriv ut denna sida

AINA KANNATTAA KOKEILLA

Skrivet av  måndag, 21 september 2015 13:13

Suomalaisen kansalaiskeskustelun mieliaiheita on byrokratia ja kankeat säädökset eri muodoissaan. Ja pakko on myöntää, että tuon sorttinen mielipiteenvaihto on kovin usein hyvin lähellä totuutta. Me suomalaiset olemme onnistuneet tekemään maastamme ohje- ja määräysviidakon.

Juuri tehtävänsä jättänyt Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck korosti koko virkakautensa sitä, että Suomi on maa, joka kahlitsee ihmisiä niin, että luovuudelle jää kovin vähän elintilaa. Olemme tottuneet jo vuosien ajan kysymään itseltämme mikä määräys kieltää sen idean, joka juuri on päähämme pälkähtänyt.

Ongelma on huomattu myös maan hallituksessa. Tarkoitus on, että käynnistetään kokonainen kokeiluohjelma. Se voi kuulostaa viralliselta, mutta on hienoa, että asiaan on vihdoin herätty. Suomalainen ajattelu pitää saada muuttumaan. Meidän on opittava ajattelemaan positiivisesti, opittava kertomaan tarinoita ja uskomaan itseemme.

Varsinais-Suomessa voitaisiin kokeilla monia juttuja: koulujen kesäloman siirtoa, maksullisuutta lauttaliikenteessä niille, jotka eivät asu saaristossa vakituisesti, rakentamisen lupakäytäntöjen keventämistä jne.

Hanke tulee taatusti kohtaaman myös vastustusta. Aina jostakin kolosta kömpii byrokraatti, joka sanoo, että ei käy tai että pohjoismainen hyvinvointivaltio romahtaa, jos tehdään noin....

Mutta kritiikistä ei pidä lannistua. Kunnat ja muut yhteisöt muistakaa, että aina kannattaa kokeilla.

Tällä viikolla
Maanantai: Aamulla liiton hallitus, sitten konttoritöitä, iltapäivällä Maakunnan yhteistyöryhmä, sitten vielä joukko erityisavustajia liitossa.
Tiistai: Kv-palaveri, johtoryhmä, Yliopisto kasvun vauhdittajana, kansliapäällikkö Jari Gustafsson.
Keskiviikko: Kuntavierailu Koskelle, ip konttorihommia.
Torstai: Lähtö Puolaan Turun kaupunginjohtaja Randellin kanssa, Gdanskin kaupunginjohtajan tapaaminen.
Perjantai: Ohjelma Puolassa jatkuu, kollegan tapaaminen sekä Gdynian kaupunginjohtaja ja vielä yrityskäynti.

Läs 2965 gånger Senast ändrad måndag, 21 september 2015 13:48
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Kari Häkämies

Senaste från Kari Häkämies

Relaterade artiklar (efter tagg)