MAAKUNTIEN ITSENÄISYYS

Skrivet av  måndag, 07 december 2015 08:50

Olemme juuri viettäneet Suomen itsenäisyyspäivää, kukin omalla tavallamme, mutta toivottavasti kaikki iloiten siitä, että olemme harvoja maita maailmassa, jonka rajoja tai demokratiaa ei ole vuosikymmeniin uhattu.

Kirjoitan tätä blogia päivänä, jolloin Varsinais-Suomen liiton maakuntavaltuusto kokoontuu. Jo parin vuoden päästä sellaista päätöksentekoelintä ei enää ole, tai ainakin sen toimikenttä on laajempi kuin nykyisin. Suomessa pitäisi olla vuoden 2019 alusta lukien itsehallintoalueet ja niiden mukainen luottamusmiesorganisaatio.

Mietiskelin viikko sitten tällä palstalla sitä mitä tehtäviä tuolla uudella apparaatilla tulisi kenties olemaan. Pohtimatta jäi asian periaatteellinen puoli. Uudistushan lähtee siitä, että muun läntisen Euroopan tapaan tarkoitus on luoda organisaatio, joka ei olisi valtion hallinnon käskyläinen, vaan joka toteuttaisi maakunnan ihmisten omaa tahtoa.

Tavoite kuulostaa selkeältä. Ehkä onkin jo korkea aika sanoa hyvästit sellaiselle valtionhallinnolle, jonka esikuva on ollut tsaarinajan Venäjällä. Mutta kun suunnitelmia lukee, herää vääjäämättä monia kysymyksiä nimenomaan koskien sanaa itsehallinto. Sosiaali- ja terveystoimessa ollaan selkeästi lisäämässä valtion ohjausta. Valtioneuvosto hyväksyy järjestämissuunnitelman ja alueiden yläpuolelle muodostuu apparaatteja, joita on tarkoitus ohjata sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä valtionvarainministeriöstä.

Ymmärrän pyrkimyksen hyvin. Olen itsekin ollut sote-virkamiehenä melkein vuosikymmenen ja selväksi tuli, että kentän hajanaisuus aiheuttaa veronmaksajalle jatkuvasti uusia kustannuksia. Mutta kun sote aiotaan antaa sellaisen organisaation kuin itsehallintoalue hoidettavaksi, niin sitä voi kutsua tietyllä tavalla paradoksiksi.

Kunnalliset päättäjät, jotka toimivat päättäjinä myös itsehallintoalueilla ovat tottuneet vapauteen, joka taas valtionhallinnossa on hyvin vieras käsite. Ohjeet tai pikemminkin käskyt tulevat ylhäältä (lue ministeriöstä), eikä niitä ole tapana kyseenalaistaa. Nämä kaksi kulttuuria siis kohtaavat vuonna 2019. Aikaa on valmistautua, mutta riski kannattaa tiedostaa. Niin ei saa käydä, että vaaleilla valitut ”maakuntaneuvokset” huomaavat olevansa valtion virkakoneiston jatke, joka päättämisen sijasta vain panee asioita täytäntöön. Jos niin käy itsehallintoalueet ovat saman tien kriisissä.

Tällä viikolla:
Maanantai: Koko päivä V-S liiton kokousta. Illan suussa Anne-Mari Virolaisen synttärionnittelut
Tiistai: Kasvuvyöhykesopimuksen valmistelua, sitten Hki maakuntajohtajien kokoukseen.
Keskiviikko: Maakuntajohtajat jatkuu, tapaamme selvitysmies Lauri Tarastin, sitten sote/itsehallintoasioita, Arto Rädyn vastaanotto ja kiireellä Turkuun.
Torstai: Vaihteeksi Helsinki, Tunnin juna ohjausryhmä, sitten muita liikenneasioita ja kiireesti taas Turkuun ja Venäjän pääkonsulin vastaanotto.
Perjantai: Maakunnallinen johtamisfoorumi ,Punainen Risti, Turun kaupunginjohtaja.

Läs 2878 gånger
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.